- Την ιερή οργή του λαού του Κερατσινίου προκάλεσε χτες το απόγευμα η επισφράγιση της προδοσίας της πόλης από τη δημοτική αρχή με την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, που παρέμενε κλειστό επί... - 1996-07-18 00:00:00.0"/> - Την ιερή οργή του λαού του Κερατσινίου προκάλεσε χτες το απόγευμα η επισφράγιση της προδοσίας της πόλης από τη δημοτική αρχή με την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, που παρέμενε κλειστό επί... - 1996-07-18 00:00:00.0" /> Μέρα ντροπής για την πόλη η χτεσινή | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Μέρα ντροπής για την πόλη η χτεσινή
  • Β. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης και Γ. Χάσκας υπέγραψαν χτες τη συμφωνία επαναλειτουργίας του εργοστασίου
  • Δυναμική αντίδραση απ' όσους με τους αγώνες τους κράτησαν 15 χρόνια κλειστό το "δράκο"

Την ιερή οργή του λαού του Κερατσινίου προκάλεσε χτες το απόγευμα η επισφράγιση της προδοσίας της πόλης από τη δημοτική αρχή με την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, που παρέμενε κλειστό επί 15 χρόνια, κάτω από την πίεση των αγώνων των κατοίκων της περιοχής.

"Ο λαός δε ρωτήθηκε και θα αντιδράσει όσες υπογραφές και αν μπουν στα χαρτιά", διαδήλωναν οι κάτοικοι, αποδοκιμάζοντας έντονα τον δήμαρχο Γ. Χάσκα,την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,οι οποίοι εκείνη την ώρα στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης έπαιζαν το δικό τους θέατρο.

Η παράσταση της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την επαναλειτουργία του εργοστασίου στον Αη Γιώργη, αν και οργανώθηκε με επιμέλεια, δεν κατάφερε να ξεγελάσει τους Κερατσινιώτες. "Οσοι συγκεντρωθήκαμε εδώ, καταγγέλλεται στο ψήφισμα κατοίκων και φορέων, θεωρούμε έγκλημα σε βάρος των κατοίκων που ζουν στο Λεκανοπέδιο ακόμα και την πρόθεση του δήμου και των υπουργών να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο. Οι υπογραφές της οικονομικής συμφωνίας - γιατί τέτοια είναι - δεν έχουν καμιά νομική υπόσταση. Εμείς δεν υπογράφουμε την καταδίκη της περιοχής για οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Καταγγέλλουμε την κοροϊδία περί δήθεν κλεισίματος του εργοστασίου και ανάπλασης του χώρου και βεβαιώνουμε ότι δε θα το αφήσουμε να λειτουργήσει".

Ανάλογη δήλωση - καταγγελία έκαναν οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι των τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου, που εμμένουν στην πάγια θέση της μη επαναλειτουργίας με οποιοδήποτε καύσιμο και της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων, για να αξιοποιηθεί ο χώρος για πράσινο και αναψυχή. Τρεις ακόμη σύμβουλοι, αυτή τη φορά της πλειοψηφίας (Δ. Σικάκης, Μ. Μαράκου και Κ. Γαβαλάς), στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο διαχώρισαν τη θέση τους από τις μεθοδεύσεις του Γ. Χάσκα, καταψηφίζοντας την απόφαση για υπογραφή του πρωτοκόλλου. Παρ' όλα αυτά ο δήμαρχος της πόλης επέμεινε, αδιαφορώντας για τη θέληση του Κερατσινίου, στην εξυπηρέτηση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, στηριζόμενος στην ισχνή πλειοψηφία 16 δημοτικών συμβούλων έναντι 15 που καταψήφισαν.

Να σημειώσουμε ότι τα σχέδια για επαναλειτουργία του εργοστασίου έχουν καταγγείλει με ομόφωνες αποφάσεις τους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Δραπετσώνας και Περάματος.

Συμφωνία ξεπουλήματος

"Η σημερινή μέρα, σημείωσε εκ μέρους της ΔΑΣ Κερατσινίου η δημοτική σύμβουλος Σ. Θωμαρέη,είναι μέρα ντροπής για μια πόλη που είναι γνωστή σ' όλη την Ελλάδα για τους αγώνες της ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Είναι μέρα ντροπής γιατί υπογράφεται η συμφωνία ξεπουλήματος των 15 χρόνων αγώνων για την απομάκρυνση της ΔΕΗ από το Κερατσίνι.Μέσα στο Θέατρο κάποιοι υπογράφουν, με τα κοστούμια και τις γραβάτες τους, αλλά έξω βρίσκεται κόσμος που θα υποστεί τις συνέπειες με μαύρες σημαίες. Αυτός θα αντιδράσει στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων".

Να σημειώσουμε ότι πουθενά στο πρωτόκολλο συνεργασίας δεν αναφέρεται αν μετά τα έξι πρώτα χρόνια λειτουργίας η ΔΕΗ θα φύγει από την περιοχή, αλλά ούτε και ότι ο χώρος θα παραδοθεί στους κατοίκους της. Αντίθετα, αν και αυτό αποσιωπάται στο πρωτόκολλο, η ΔΕΗ θα μονιμοποιήσει την παρουσία της εκεί και θα βάζει μπροστά τις μηχανές της όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Ωστόσο ο δήμαρχος δε δίστασε να υποστηρίξει πως "οι αγώνες δικαιώθηκαν και μια νέα ζωή αρχίζει" για το Κερατσίνι. Κυκλοφόρησε μάλιστα εν μια νυκτί σχετική αφίσα και τρίπτυχο έντυπο που πλημμύρισαν την πόλη. Αν και το θέατρο δεν έπεισε το λαό του Κερατσινίου, η κουστωδία ξεκίνησε αμέσως μετά για το εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου γκρέμισε συμβολικά ένα τμήμα του τοίχου του εργοστασίου, για να πείσει ότι θα κάνει πράξη τις υποσχέσεις της. Το κεφάλι του δράκου όμως μόνο ο λαός του Κερατσινίου και των γύρω περιοχών μπορούν να το κόψουν...

Γερ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ