ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΙΤΛΑ} Πουλημένε διαιτητή!

Ετοιμοι είναι οι Αμερικάνοι να αναλάβουν ρόλο διαιτητή στις ελληνοτουρκικές διαφορές διαμήνυσε η "καλή θεία" Μ. Ολμπράιτ, αφού επισκέφθηκε Αθήνα και Αγκυρα. Η ελληνική κυβέρνηση να δείτε, είναι πανέτοιμη εδώ και πολύ καιρό...

***

Φυσικά εμάς κανείς δε μας ρωτά αν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε στο παιγνίδι, άσχετα αν εμείς στο τέλος θα την πληρώσουμε τη νύφη.

***

Δεν απορούμε βέβαια, γιατί με διαιτητές του Αμερικανούς, η θέληση των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων, παίρνει εξαρχής... κόκκινη κάρτα.

***

Βδομάδα αναδιάταξης της οργανωτικής δομής του ΠΑΣΟΚ έχει χαρακτηρίσει αυτή που διανύουμε, το "περιβάλλον" του Κ. Σημίτη. Αραγε και οι αλλαγές των διοικητών των τραπεζών και Δημόσιων Οργανισμών, σε αυτή την... "αναδιάταξη" εντάσσονται;

***

Μάλλον, διότι έρχονται και εκλογές, οπότε το δημόσιο και ο ηγετικός κομματικός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ, έχουν πολλούς λόγους να συνδεθούν στενά, πολύ στενά...

***

Οικονομική βοήθεια 21 εκατομμυρίων δολαρίων θέλουν να στείλουν οι Αμερικανοί διοργανωτές της Ολυμπιάδας της Ατλάντα, για τα παιδιά των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και της Σομαλίας. Οταν οι ΗΠΑ δεν έστελναν λεφτά, αλλά... βομβαρδιστικά και στρατό, πού ήταν αυτοί οι "φιλάνθρωποι";

***

Σκούρα τα 'χουν βρει οι Αμερικανοί με την Κούβα. Αν και εξαγόρασαν δύο από τους καλύτερους παίχτες της, η εθνική της Κούβας στο Μπέιζμπολ (εθνικό σπορ στις ΗΠΑ), συνεχίζει να σαρώνει τον ένα αντίπαλο μετά τον άλλον. Κι είναι πολύ αργά για να την αποκλείσουν με "εμπάργκο", αν και πολύ θα το 'θελαν.

***

Εχετε παρατηρήσει ότι οι Κινέζοι ολυμπιονίκες που ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών, φοράνε μια... μονωτική ταινία στον αριστερό γιακά της φόρμας τους; Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν φόρμες κινέζικής παραγωγής, που η φίρμα τους δε συμπεριλαμβάνεται στις εταιρίες - σπόνσορες των Αγώνων και επομένως σβου...!

***

Πάντως, πάμπολλες επικρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται για την πολιτεία της Ατλάντα και την Ολυμπιάδα που διοργανώνει. Υπερ - αστυνόμευση, αισχρή εμπορευματοποίηση των πάντων, ρατσισμός, πλήθος θανατικές ποινές. Τελικά η "Χρυσή Ολυμπιάδα" μοιάζει μάλλον... επίχρυση.

Το "αποκαλυπτικό" παράδειγμα της "Good Year"

Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εργοστασίου της αμερικανικής πολυεθνικής "Good Year" στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη είναι εξόχως αποκαλυπτικό για τις μεθόδους και τους στόχους των πολυεθνικών.

Πρώτα απ' όλα δίνει μια αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς τους θλιβερούς εγχώριους κράχτες, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως τη σωτηρία της εθνικής οικονομίας στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων. Αποδείχτηκε ότι οι αποικιακού χαρακτήρα συμβάσεις, τα προνόμια και η ασυδοσία που παρέχονται "βάσει νόμου" στους ξένους επενδυτές δεν είναι αρκετά, για να στομώσουν την ακόρεστη δίψα των πολυεθνικών για υπερκέρδη, ακόμα περισσότερα υπερκέρδη.

Δεν προσφέρουν κανένα κοινωνικό έργο οι πολυεθνικές όπως επιχειρούν να μας πείσουν παραδοσιακοί και όψιμοι απολογητές του νεοσυντηρητισμού. Σκοπός της ύπαρξής τους είναι το κέρδος και το αναζητούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, στη σημερινή "παγκοσμιοποιημένη οικονομία". Φυσικά, αυτό δεν το κάνουν μόνο οι πολυεθνικές, αλλά και οι μικρότερες σε μέγεθος "ελληνικές" επιχειρήσεις, που ήδη μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στις χώρες "χαμηλού λειτουργικού κόστους", όπως είναι οι χώρες των Βαλκανίων, της Βορείου Αφρικής κτλ. Η "Good Year" στη Σίνδο εμφάνισε επίσημα κέρδη 1,713 δισ. το 1995, αλλά φαίνεται δεν της ήταν αρκετά...

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ είναι ανάπτυξη που έχει ως κινητήρα τις πολυεθνικές και βέβαια ποτέ δεν πρόκειται να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως τις επεξεργάστηκε το τελευταίο συνέδριο, είναι όσο ποτέ επίκαιρες.

Το "πρώτο βήμα"

Αντιγράφουμε, από άρθρο του Δ. Χατζησωκράτη, στελέχους του Συνασπισμού, στην "Ελευθεροτυπία" για τις σχέσεις του κόμματος του με το ΠΑΣΟΚ: "Μια προσπάθεια ανακίνησης διαλόγου από τον ΣΥΝ δε θα είχε ουδεμία αποτελεσματικότητα. Θα εμφανιζόμασταν ως εκ του μεγέθους μας, ως οι εκλιπαρούντες για μια τέτοια υπόθεση". Ο Δ. Χατζησωκράτης γράφει στη συνέχεια ότι αν μια πρωτοβουλία τέτοιου είδους αναλαμβανόταν από το ΠΑΣΟΚ, "θα αποτελούσε ένα πραγματικά διαφορετικό γεγονός".

Πέρα από το ότι η πρωτοβουλία έχει ήδη παρθεί από το ΠΑΣΟΚ (βλέπε προτάσεις της υπουργού Β. Παπανδρέου) και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κατά τον αρθρογράφο, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η προαναφερόμενη πολιτική αυτή άποψη διαπνέεται από ...έντονη θηλυκότητα! Δε σας θυμίζει δεσποινίδες με "τουπέ", που - έτοιμες να υποκύψουν - απαιτούν να μην κάνουν αυτές το "πρώτο βήμα";

Πολύ βιάζονται...

Πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την αυτοκτονία (;) του Χριστόφορου Μαρίνου, τα σενάρια άρχισαν να κυκλοφορούν. Σενάρια, που διαχέονται στην ατμόσφαιρα με το γνωστό τρόπο: "Πληροφορίες από κύκλους της Ασφάλειας, της κυβέρνησης κτλ.". Ετσι λοιπόν, ο αθώος μέχρι να αποδειχτεί η ενοχή, όπως ορίζει το Δίκαιο, Χρ. Μαρίνος, εμφανίστηκε χτες από τους προαναφερόμενους κύκλους και ως υπεύθυνος για την επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Συνήθης ύποπτος ακόμη και νεκρός ο Χρ. Μαρίνος, καθώς "κάποιοι", αφού βρήκανε παπά, αποφάσισαν, απ' ό,τι φαίνεται, να θάψουνε πέντε - έξι...

Κάπως έτσι...

Το θέμα της μείωσης της καλλιέργειας βαμβακιού πληροφορούμαστε πως μπήκε για συζήτηση σε πρόσφατη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Λάρισα. Και μάλιστα, με θετική για τη μείωση εισήγηση του αρμόδιου υπάλληλου της Νομαρχίας, αφ' ενός, και χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τους εκπροσώπους των βαμβακοπαραγωγών να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση, από την άλλη.

Μηνύματα, δηλαδή, αρκετά και κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά για τους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους. Πολύ περισσότερο, αν συνδυαστούν με ορισμένες πληροφορίες πως τόσο η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, όσο και αντίστοιχες σε άλλους νομούς, που θα ακολουθήσουν, εντάσσονται σε γενικότερο σχέδιο του υπουργείου Γεωργίας. Σχέδιο, που προβλέπει να βρεθεί το υπουργείο μπροστά στη ...λαϊκή απαίτηση - εκφρασμένη από τα εκλεγμένα νομαρχιακά όργανα, υποτίθεται - της μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας.

Και επειδή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε ιδιαίτερα ...ευαίσθητη στη λαϊκή απαίτηση, το υπουργείο θα ...υποκύψει και θα πάρει τις ανάλογες αποφάσεις.

Πώς λέμε και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα στο ταψί;.. Κάπως έτσι...

Κουράγιο, σύντροφοι

Από το 1992 ήταν προφυλακισμένος ο Αλτάν Μπερντάν Κερίμγκιλερ. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια κλεισμένος στα μπουντρούμια των φυλακών του Μπαϊραμπασά. Οι συνθήκες κράτησης απάνθρωπες. Η δίκη του ξεκίνησε το 1992 και δεν τελείωσε ποτέ. Την πρόλαβε ο θάνατος του Τούρκου αγωνιστή.

Ο Αλτάν Κερίμγκιλερ ήταν ο δεύτερος απεργός πείνας των τούρκικων φυλακών, που άφησε την τελευταία του πνοή προχτές τα ξημερώματα. Χτες πέθανε ο τρίτος. Αρκετοί άλλοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Και όμως, δε σταματούν. Συνεχίζουν με αμείωτο θάρρος, επιμονή και αποφασιστικότητα. Διεκδικούν τα πλέον στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά που τους αρνείται το αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας και όλοι όσοι του κάνουν πλάτες.

Η καρδιά μας, η σκέψη μας είναι μαζί τους. Μαζί με την ολόθερμη συμπαράστασή μας, στο σκληρό και δίκαιο αγώνα τους.

Κουράγιο, σύντροφοι!

Τα ιταλικά "διαπλεκόμενα"...

Τα διάφορα σκάνδαλα, με περισσότερη ή λιγότερη σχέση με την πολιτική ζωή της Ιταλίας, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια καθημερινό φαινόμενο στη γειτονική χώρα. Το πλέον πρόσφατο έχει και ...ροζέ περιεχόμενο. Πρόκειται για το σκάνδαλο ορισμένων Ιταλών τηλεπαρουσιαστών, που κατηγορούνται για προαγωγή σε πορνεία δεκάδων ...υποψηφίων σταρ της τηλεόρασης, με το δόλωμα, βέβαια, της ανάδειξής τους.

Και τι σχέση έχει, θα πείτε, με την πολιτική ζωή της διπλανής μας χώρας αυτό; Λίγα γίνονται, άλλωστε, στις εγχώριες τηλεοπτικές "οικογένειες";

Και όμως. Ενας ανεξάρτητος βουλευτής, που εκλέχτηκε με το κόμμα του Μπερλουσκόνι, ο Βιτόριο Σκάρμπι, δήλωσε ότι αν η έρευνα προχωρήσει σε βάθος, θα παρασύρει το μισό Κοινοβούλιο. Εστειλε, μάλιστα, επιστολή στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, στην οποία τον καλεί να παρέμβει και να σταματήσει τις έρευνες...

Φαίνεται πως τα "διαπλεκόμενα" συμφέροντα στη γειτονική μας χώρα έχουν ...ευρύτατο και ...πολύμορφο πεδίο δράσης.

Κατάπτυστη ανακοίνωση

Μετά από αρκετές μέρες "θυμήθηκε" η ηγεσία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να "καταδικάσει" την τρομοκρατική επίθεση των δυνάμεων καταστολής εις βάρος των ναυτεργατών στο λιμάνι του Ναυπλίου. "Κάλιο αργά παρά ποτέ", θα έλεγε κανείς αν η χτεσινή ανακοίνωση της ΠΝΟ σταματούσε εκεί. Αν ο πραγματικός σκοπός της έκδοσης της χτεσινής ανακοίνωσης της ΠΝΟ δεν ήταν ουσιαστικά άλλος. Η καταδίκη, δηλαδή, των ίδιων των ναυτεργατών, που έδωσαν τη μάχη στο λιμάνι του Ναυπλίου! Αποδοκιμάζει - λέει η ΠΝΟ - και την τακτική των δυο σωματείων ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", που αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στο Ναύπλιο, "ρίχνοντας νερό στο μύλο της διαβολής του αγώνα της ΠΝΟ ενάντια στο "Μάρκο Πόλο""!!!

Για ποιον αγώνα της ΠΝΟ κάνουν, αλήθεια, λόγο οι συντάκτες της κατάπτυστης ανακοίνωσης; Μήπως εννοούν "αγώνα" το καφεδάκι στον Πειραιά, όταν τα δυο σωματεία, που καταγγέλλει, δίνουν τη μάχη κατά της παραβίασης του καμποτάζ από το πειρατικό κρουαζιερόπλοιο, δεχόμενοι τη λυσσαλέα επίθεση των δυνάμεων καταστολής; Με ποιο σκεπτικό περιορίζουν έστω αυτόν τον "αγώνα" στο λιμάνι του Πειραιά; Το λιμάνι του Ναυπλίου δεν είναι ελληνικό και ο εκεί κατάπλους του "Μάρκο Πόλο" δεν παραβιάζει το καμποτάζ; Και τέλος, ποιος αλήθεια ρίχνει νερό στο μύλο της διαβολής του αγώνα των ναυτεργατών, αν όχι η ίδια η ηγεσία της ΠΝΟ και μάλιστα τη μέρα ακριβώς που το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας γίνεται, με την απόφασή του για το "Μάρκο Πόλο", συνεργός στην παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας και του καμποτάζ;

Σύγχυση ρόλων

Πολλές φορές έχασε την ψυχραιμία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σχετικά με την εμπλοκή των διωκτικών αρχών στο θάνατο του Χρ. Μαρίνου.

Ιδιαίτερη εντύπωση και ερωτηματικά προκάλεσε η ευκολία και η κατηγορηματικότητα με την οποία προεξόφλησε το αποτέλεσμα της ανάκρισης και αποφάνθηκε πως "αυτή την ώρα εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυτοπυροβολήθηκε, ενώ ήταν κλεισμένος στην καμπίνα ενός πλοίου" (!). Τα "ατοπήματα" όμως δε σταμάτησαν εδώ, άλλωστε και άλλη φορά έχει προεξοφλήσει ο υπουργός Τύπου αποφάσεις Δικαιοσύνης... Είπε αμέσως μετά: "Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε νεκρός ο Μαρίνος δε δημιουργούν τόσα ερωτήματα όσα εσείς υπονοείτε με την ερώτησή σας" (!).

Εκεί, όμως, που κυριολεκτικά "πήρε πάνω του" την υπόθεση, ήταν όταν απαντούσε στις εύλογες ερωτήσεις για την αδικαιολόγητη επέμβαση των αστυνομικών, από τη στιγμή που δεν υπάρχει προηγούμενη απόφαση ή έγγραφο του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο είναι αρμόδιο να διαπιστώσει αν παραβιάζονται οι περιοριστικοί όροι και τι "δέον γενέσθαι". Αδίστακτα ο Δ. Ρέππας αποφάνθηκε: "Οι νόμοι τηρήθηκαν", χωρίς άλλη εξήγηση.

Μάλλον τα έχει μπερδέψει τα πράγματα ο υπουργός Τύπου. Αλλο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλο δικαστής.

Νεκροί τρεις

Κι άλλος

ξεψύχησε

στα τούρκικα

κελιά

κι η στρουθοκάμηλος

η Δύση

ούτε μιλιά,

έκρυψε

μες στην άμμο

το κεφάλι

κι ας κάνει

της "ελευθερίας"

το ντελάλη!

Τρεις, εν συνόλω,

οι νεκροί,

στη μνήμη τους

ανάψτε

ένα κερί,

κι ας σηκωθούμε

- αδιάφορος

κανείς μας -

τέτοιοι νεκροί

είναι αδέλφια,

συγγενείς μας!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ