ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ
Ανένδοτη η τουρκική κυβέρνηση
  • Σε... "αριστερούς συνωμότες" αποδίδει την απεργία πείνας ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης
  • "Κηρύξατε ιερό πόλεμο εναντίον των πολιτικών κρατουμένων", καταγγέλλει ο Γιασάρ Κεμάλ

ΑΓΚΥΡΑ. -

Σκληρή στάση τηρεί η τουρκική πολιτική ηγεσία, όσον αφορά την κρίση στις φυλακές ολόκληρης της χώρας, παρά τον θάνατο ενός ακόμη απεργού πείνας χτες - του τρίτου που χάνει τη ζωή του από την Κυριακή - και την οργή στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι τα γραφεία της αριστερής εφημερίδας "Κούρτουλους" στην Κωνσταντινούπολη περικυκλώθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν να συλλάβουν πολίτες, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας, σε συμπαράσταση των πολιτικών κρατουμένων.

Οι αντιδράσεις των διανοούμενων της Τουρκίας, προεξάρχοντος του σπουδαιότερου εν ζωή συγγραφέα της χώρας, Γιασάρ Κεμάλ, υπήρξαν οξύτατες χτες, σε αντιδιαστολή με τις χλιαρές διεθνείς προτροπές για απάλυνση της ακολουθούμενης από την Αγκυρα πολιτικής.

Και τρίτος θάνατος

Ο 35χρονος γιατρός Ιλγκίντς Οζκέσκιν άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Μπαϊραμπασσά της Κωνσταντινούπολης, χτες το πρωί, στην 66η ημέρα της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων σε 16 σωφρονιστικά καταστήματα της Τουρκίας. Ο Οζκέσκιν είχε συλληφθεί το 1994 ως μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου - Κόμματος (εξέλιξη τμήματος της πρώην "Ντεβ Σολ") και παραπέμφθηκε σε δίκη, η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην "απεργία θανάτου" πολιτικών κρατούμενων εκτιμάται σε 277, ενώ, σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέκα από αυτούς βρίσκονται σε κώμα και πολλοί άλλοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει εκδώσει διαταγή, προκειμένου να χορηγηθεί στους απεργούς κάποιο είδος τροφής, αλλά οι απεργοί αρνούνται πεισματικά να λάβουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης...

Η τουρκική κυβέρνηση, διά στόματος Σεβκέτ Καζάν, υπουργού Δικαιοσύνης του Ερμπακάν, αποσαφήνισε ότι η φυλακή του Εσκί Σεχίρ, γνωστή ως "Φέρετρο", δεν πρόκειται να κλείσει, ότι θεωρεί πως οι συνθήκες είναι καλύτερες από εκείνες στις φυλακές της Δύσης, και απέδωσε τους τρεις θανάτους σε "συνωμοσία" (!).

Ο Καζάν είπε ότι οι κρατούμενοι εξαναγκάστηκαν να συνεχίσουν την απεργία, παρά την απόσυρση των διατάξεων που είχαν προκαλέσει την απεργία. Ξέχασε, όμως, να αναφέρει ότι πρωταρχικό αίτημα των απεργών είναι το κλείσιμο του "Φερέτρου"...

Οσον αφορά την "πρωτοβουλία" που είχε υποσχεθεί για την επίλυση της κρίσης, ο Καζάν επίσης "ξέχασε" να αναφέρει οτιδήποτε...

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ τόνισε ότι η Γαλλία - η οποία κάλεσε προχθές την Αγκυρα να βελτιώσει τις συνθήκες στις φυλακές - "επηρεάζεται από παραπλανητικές ιδεολογικές εκστρατείες τρομοκρατών κρατούμενων".

Στη Λυών της Γαλλίας είκοσι Τούρκοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς, απεργία που θα συνεχίσουν "μέχρις ότου η τουρκική κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων".

Η Γερμανία ζήτησε από τους απεργούς πείνας να σταματήσουν την απεργία πείνας, αφού στο εσωτερικό της πραγματοποιείται σειρά επιθέσεων εναντίον τουρκικών στόχων. Οι επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν σοβαρότατες ζημιές σε πολλές τουρκικές πόλεις, πιστεύεται ότι προέρχονται από εξτρεμιστές που υποστηρίζουν τους απεργούς πείνας.

Ο Γιασάρ Κεμάλ

Ενας από τους κορυφαίους Τούρκους διανοούμενους, ο 73χρονος Γιασάρ Κεμάλ, κατηγόρησε χτες τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι "έχει κηρύξει τζιχάντ (ιερό πόλεμο) εναντίον των πολιτικών κρατουμένων". Ο Κεμάλ, ο οποίος έχει και ο ίδιος φυλακιστεί δεκάδες φορές, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματα των απεργών πείνας. "Το να παραμείνετε αδιάφοροι δεν είναι ανθρώπινο και αποτελεί πρόκληση προς την ανθρωπότητα", είπε ο Κεμάλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ και τον συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί.

"Ολόκληρη η Τουρκία, η εθνική τιμή της οποίας δοκιμάζεται στα μάτια του κόσμου, είναι υπεύθυνη για τους νεκρούς, το κράτος, ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης, το κοινοβούλιο και ο Τύπος".

Ο Κεμάλ υπενθύμισε σε αυτή τη συνέντευξη ότι ο Σεβκέτ Καζάν ήταν συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη των φανατικών ισλαμιστών που έκαψαν ζωντανούς 37 αλεβίτες διανοούμενους και καλλιτέχνες, στη Σεβάστεια, τον Ιούλιο του 1993.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Επιστολή του Στρατή Κόρακα στην πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδίκασε χτες την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία, την κρίση στις φυλακές που προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και προχώρησε σε καταγγελία προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, καλώντας το να παρέμβει με όλους τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτει, να συμβάλει στην αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην παύση των πολιτικών διώξεων και στην αποδοχή από την τουρκική κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων των φυλακισμένων απεργών πείνας.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ,ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ζήτησε να αποσταλεί στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν αντιπροσωπεία του Συμβουλίου, ώστε να εξετάσει επιτόπου την κατάσταση.

Ο Στρατής Κόρακας έστειλε μια σχετική επιστολή προς την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Αγαπητή κ. πρόεδρε,

Με την παρακάτω επιστολή μου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρατηρούνται στην Τουρκία. Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορήθηκα το θάνατο τριών απεργών πείνας, συνεπεία των απανθρώπων συνθηκών φυλάκισης.

Οπως θα γνωρίζετε, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών βρίσκονται σε συνεχή δοκιμασία στη χώρα αυτή, αφού η νομοθεσία της απαγορεύει την ύπαρξη κομμάτων και οργανώσεων που φέρουν στον τίτλο τους τις λέξεις "κομμουνιστικό" ή "κουρδικό". Παρά τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για αλλαγή νομοθεσίας δεν έγινε τίποτα.

Η απαράδεκτη αυτή νομοθετική κατάσταση συνδυάζεται με καθημερινές σχεδόν κακοποιήσεις και αιματηρούς ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, αγωνιστών της δημοκρατίας, ακόμη και των συγγενών των συλληφθέντων. Εικόνες αυτής της μεταχείρισης καθημερινά γεμίζουν τους δέκτες των τηλεοράσεων εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες μας.

Εχει επιβληθεί από το καθεστώς της Τουρκίας ένας απαράδεκτος έλεγχος στη δράση και λειτουργία πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων. Συνεχίζονται και εντείνονται οι διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών, συνδικαλιστικών στελεχών, νομίμων πολιτικών κομμάτων, όπως το HADEP και το Κόμμα Εργατών, τα οποία απαγορεύονται και οι ηγέτες του συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.

Οταν στις τουρκικές φυλακές υπάρχουν περίπου 8.000 φυλακισμένοι (ένας στους έξι) με την κατηγορία της "τρομοκρατίας" είναι φανερό πως το καθεστώς της Τουρκίας, με πρόφαση το φαινόμενο της τρομοκρατίας, προσπαθεί με κατασταλτικούς, αντιδημοκρατικούς τρόπους να αντιμετωπίσει υπαρκτά πολιτικά προβλήματα της χώρας.

Ομως και το καθεστώς που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βασανιστήρια μέσα στις φυλακές, για δολοφονίες και εξαφανίσεις κρατουμένων, για το καθεστώς απομόνωσης, για τη στέρηση του δικαιώματος της υπεράσπισής τους, όπως και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους, για επιθέσεις σε βάρος μελών των οικογενειών των κρατουμένων και άλλα. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει εκατοντάδες πολιτικούς κρατουμένους στις τουρκικές φυλακές σε απεργία πείνας. Πολλοί από αυτούς τους αγωνιστές κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, για να αποκατασταθούν στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές στην Τουρκία.

Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, καταδικάζει και καταγγέλλει στο Συμβούλιο της Ευρώπης την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία, που είχε σαν συνέπεια το θάνατο μέχρι στιγμής 3 απεργών πείνας.

Καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, με όλους τους δυνατούς τρόπους και μέσα που διαθέτει, να συμβάλει στην αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στο σταμάτημα των πολιτικών διώξεων, στην αποδοχή από την τουρκική κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων των φυλακισμένων απεργών πείνας.

κ. πρόεδρε,

Σας ζητώ αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης να επισκεφτεί την Τουρκία και να πάει στις φυλακές, όπου συνεχίζεται η απεργία πείνας, ώστε και επιτόπου να διαπιστώσετε την κατάσταση που επικρατεί".

Σήμερα η πικετοφορία της ΚΝΕ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση, που οδήγησε σε "απεργία θανάτου" τους φυλακισμένους Τούρκους αγωνιστές, καλεί σήμερα στις 6.30 μμ η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πικετοφορία στην τουρκική πρεσβεία.

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απεργών πείνας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τη "σκληρή στάση" της Αγκυρας έναντι των εκατοντάδων απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές. Από την Αθήνα, ο Συνασπισμός απηύθυνε διαβήματα προς τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση "προκειμένου να αποτραπεί ο θάνατος και άλλων απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές".

Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγωνιζόμενο τουρκικό και κουρδικό λαό σε αντιπροσωπεία της Κουρδικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους, την οποία δέχτηκε χτες το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Ανακοινώσεις, με τις οποίες καταδικάζουν το "ανελεύθερο" καθεστώς της Αγκυρας και ζητούν ικανοποίηση των αιτημάτων των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων, εξέδωσαν επίσης η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ - του εμφυλίου - του ΔΣΕ και οι "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη".

Η Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας, τέλος, με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι οι πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την κακομεταχείριση κρατουμένων και την ιατρική εγκατάλειψή τους δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Η Νέα Δημοκρατία - θεωρώντας προφανώς ως πρώτο ζήτημα όχι την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγωνιζόμενων Τούρκων απεργών πείνας, αλλά την ...ανακοπή της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας - κάλεσε με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση "να επιδιώξει με κάθε μέσο την υιοθέτηση των εγγυήσεων εκείνων με βάση τις οποίες ο έμπρακτος σεβασμός των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των αρχών του Κράτους Δικαίου από την Τουρκία θα αποτελέσει θεμελιώδη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της".

Φωτογραφία από παλιότερη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Τις τελευταίες μέρες, Τούρκοι πολίτες, που συμπαρίστανται στους κρατούμενους απεργούς πείνας, συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα δεκάδες να έχουν τραυματιστεί ή συλληφθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ