Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Επιστολή του Στρατή Κόρακα στην πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδίκασε χτες την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία, την κρίση στις φυλακές που προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και προχώρησε σε καταγγελία προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, καλώντας το να παρέμβει με όλους τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτει, να συμβάλει στην αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην παύση των πολιτικών διώξεων και στην αποδοχή από την τουρκική κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων των φυλακισμένων απεργών πείνας.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ,ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ζήτησε να αποσταλεί στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν αντιπροσωπεία του Συμβουλίου, ώστε να εξετάσει επιτόπου την κατάσταση.

Ο Στρατής Κόρακας έστειλε μια σχετική επιστολή προς την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Αγαπητή κ. πρόεδρε,

Με την παρακάτω επιστολή μου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρατηρούνται στην Τουρκία. Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορήθηκα το θάνατο τριών απεργών πείνας, συνεπεία των απανθρώπων συνθηκών φυλάκισης.

Οπως θα γνωρίζετε, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών βρίσκονται σε συνεχή δοκιμασία στη χώρα αυτή, αφού η νομοθεσία της απαγορεύει την ύπαρξη κομμάτων και οργανώσεων που φέρουν στον τίτλο τους τις λέξεις "κομμουνιστικό" ή "κουρδικό". Παρά τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για αλλαγή νομοθεσίας δεν έγινε τίποτα.

Η απαράδεκτη αυτή νομοθετική κατάσταση συνδυάζεται με καθημερινές σχεδόν κακοποιήσεις και αιματηρούς ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, αγωνιστών της δημοκρατίας, ακόμη και των συγγενών των συλληφθέντων. Εικόνες αυτής της μεταχείρισης καθημερινά γεμίζουν τους δέκτες των τηλεοράσεων εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες μας.

Εχει επιβληθεί από το καθεστώς της Τουρκίας ένας απαράδεκτος έλεγχος στη δράση και λειτουργία πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων. Συνεχίζονται και εντείνονται οι διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών, συνδικαλιστικών στελεχών, νομίμων πολιτικών κομμάτων, όπως το HADEP και το Κόμμα Εργατών, τα οποία απαγορεύονται και οι ηγέτες του συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.

Οταν στις τουρκικές φυλακές υπάρχουν περίπου 8.000 φυλακισμένοι (ένας στους έξι) με την κατηγορία της "τρομοκρατίας" είναι φανερό πως το καθεστώς της Τουρκίας, με πρόφαση το φαινόμενο της τρομοκρατίας, προσπαθεί με κατασταλτικούς, αντιδημοκρατικούς τρόπους να αντιμετωπίσει υπαρκτά πολιτικά προβλήματα της χώρας.

Ομως και το καθεστώς που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βασανιστήρια μέσα στις φυλακές, για δολοφονίες και εξαφανίσεις κρατουμένων, για το καθεστώς απομόνωσης, για τη στέρηση του δικαιώματος της υπεράσπισής τους, όπως και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους, για επιθέσεις σε βάρος μελών των οικογενειών των κρατουμένων και άλλα. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει εκατοντάδες πολιτικούς κρατουμένους στις τουρκικές φυλακές σε απεργία πείνας. Πολλοί από αυτούς τους αγωνιστές κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, για να αποκατασταθούν στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές στην Τουρκία.

Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, καταδικάζει και καταγγέλλει στο Συμβούλιο της Ευρώπης την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία, που είχε σαν συνέπεια το θάνατο μέχρι στιγμής 3 απεργών πείνας.

Καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, με όλους τους δυνατούς τρόπους και μέσα που διαθέτει, να συμβάλει στην αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στο σταμάτημα των πολιτικών διώξεων, στην αποδοχή από την τουρκική κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων των φυλακισμένων απεργών πείνας.

κ. πρόεδρε,

Σας ζητώ αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης να επισκεφτεί την Τουρκία και να πάει στις φυλακές, όπου συνεχίζεται η απεργία πείνας, ώστε και επιτόπου να διαπιστώσετε την κατάσταση που επικρατεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ