ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούλη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Δεν πρέπει να εφαρμοστεί

Ανακοίνωση της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ

"Οι αγώνες των νέων και του εργατικού κινήματος μπορούν να εμποδίσουν στην πράξη αυτά τα μέτρα. Ο νόμος αυτός δεν πρέπει να εφαρμοστεί".

Με αυτήν την εκτίμηση, "υποδέχεται" η Εργατική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ" τον ψευδεπίγραφο νόμο Γιαννόπουλου για την ανεργία. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Με το νομοσχέδιο αυτό, που ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της "Λευκής Βίβλου", αλλά συνειδητά κοροϊδεύει τους εργαζόμενους.

Ο "αντιστασιακός" υπουργός Εργασίας χτύπησε ξανά, προβάλλοντας για άλλη μια φορά αντίσταση ενάντια στις απαιτήσεις των εργαζομένων, προστατεύοντας έτσι τη μειοψηφία του ελληνικού λαού, την ολιγαρχία του τόπου μας.

Αξιος ο μισθός του και η προβολή του από τα ΜΜΕ. Με το νομοσχέδιο αυτό για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας επιχειρούν να μας πείσουν ότι: Αντί για δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από παραγωγική ανάπτυξη και έλεγχο της εργοδοσίας, πρέπει να υπάρχει ανακύκλωση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, χαρίζοντας μάλιστα στους εργοδότες τσάμπα εργατικό δυναμικό, που θα το πληρώνουν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ. Με αυτό τον τρόπο, χρηματοδοτούν τους εργοδότες για προσλήψεις νέων ανέργων και όχι μόνο. Αντί για εξειδίκευση εργαζομένων μέσα από μια ουσιαστική και αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση, προωθούν την ειδίκευση μέσα από ιδιωτικά ΚΕΚ και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας τους με λεφτά εργαζομένων. Αντί για διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία θα χρηματοδοτούν το κύριο κόστος της ασφάλισης για προσλήψεις νέων έως 30 χρόνων, απαλλάσσοντας από αυτό το κόστος τους εργοδότες.

Αλλωστε, και η Σύνοδος Κορυφής της Φλωρεντίας, που οι αποφάσεις της ήταν η νέα έκδοση της "Λευκής Βίβλου", που την ονόμασαν Σύμφωνο Εμπιστοσύνης για την απασχόληση, κύριο στόχο έχει: Τη μείωση του κόστους εργασίας, το πάγωμα των μισθών, κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, επέκταση της μερικής απασχόλησης.

Οι αγώνες των νέων και του εργατικού κινήματος μπορούν να εμποδίσουν στην πράξη αυτά τα μέτρα. Ο νόμος αυτός δεν πρέπει να εφαρμοστεί".

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ
"Μάτωσε" η Ολυμπιάδα

Το πάρκο της εκατονταετηρίδας από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων βάφτηκε με αίμα. Εκρηκτικός μηχανισμός, που πυροδοτήθηκε στις 01.20 του Σαββάτου, την ώρα που 50.000 επισκέπτες παρακολουθούσαν συναυλία συγκροτήματος, τραυμάτισε θανάσιμα το κύρος των Ολυμπιακών Αγώνων. Δύο νεκροί και 110 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του FBI. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για περισσότερα θύματα και περιέγραψαν εικόνες δαντικής κόλασης. "Ανθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι, φώναζαν, αιμορραγούσαν". Τα ονόματα των νεκρών και των τραυματισμένων, πέντε ώρες μετά το τυφλό χτύπημα, δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χώρο της συναυλίας βρίσκονταν τουλάχιστον δέκα αθλητές από την Κούβα και την Αργεντινή.

Λίγα λεπτά πριν η Ασφάλεια της Ατλάντα πήρε την πληροφορία για ύπαρξη τσάντας με εκρηκτικό μηχανισμό στο χώρο της συναυλίας. Σύμφωνα με το FBI, ακολούθησε άμεση κινητοποίηση για εκκένωση του χώρου. Καμέραμαν του NBC επιβεβαίωσε ότι η Ασφάλεια ζήτησε από το συνεργείο να απομακρυνθεί, συμπληρώνοντας, όμως, ότι αμέσως μετά ανενόχλητοι προχώρησαν στο κέντρο του πάρκου. Η έκρηξη έγινε δίπλα σε πύργο που είχε κατασκευαστεί για την τοποθέτηση ηχητικών και φωτιστικών εξαρτημάτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί κατά την πτώση του και από την εκτόξευση αντικειμένων.

Οπως παραδέχτηκε λίγο μετά σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του FBI κ. Τζόνσον, υπήρχαν ενδείξεις ότι στο πάρκο, που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 100 χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων, τοποθετήθηκαν και άλλα ύποπτα δέματα, που γίνονταν προσπάθειες να εξουδετερωθούν.

Οι Αμερικανοί, που είχαν υποσχεθεί να κάνουν την Ατλάντα το πιο ήσυχο μέρος του κόσμου στη διάρκεια των αγώνων, απέτυχαν παταγωδώς. Ξόδευσαν 227 εκατομμύρια δολάρια για ειδικά προγράμματα ασφαλείας. Προσέλαβαν 30.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Καμάρωναν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Απέτυχαν σε όλα κι όχι μόνο στα μέτρα ασφαλείας.

"Δυστυχώς οι φόβοι μου μετά την πτώση του τζάμπο της TWA, ότι μπορούσε να υπάρξει τρομοκρατική επίθεση τις μέρες των αγώνων, επαληθεύτηκαν", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. Λίγο μετά οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ειδοποίησαν τους αθλητές ότι οι αγώνες συνεχίζονται κανονικά και την καθορισμένη ώρα θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους. Δεν έπεισαν όμως και τους επισκέπτες της Ατλάντα, καθώς πολλοί έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ολυμπιακή πρωτεύουσα. Σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Φρανσουά Καράρ, ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλους τους αγώνες και οι σημαίες με τους πέντε κύκλους, σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς, θα παραμείνουν μεσίστιες.

Δυο θάνατοι

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Οι καλοί ποιητές έχουν το χάρισμα να λέγουν (και να προλέγουν), με τον τρόπο τους, πράγματα που οι άλλοι αργότερα καταλαβαίνουμε το νόημά τους. Κάπου ο Σεφέρης θέτει το ζήτημα του δύσκολου θανάτου. Ρωτάει σ' ένα στίχο του: "Θα μπορέσουμε να πεθάνουμε κανονικά;" Ο ερωτηματικός αυτός στίχος, - τρόπος έκφρασης της μεγάλης αμφιβολίας του Σεφέρη για ένα θάνατο κανονικό, - είναι καταληκτήριος ενός ποιήματος, στο οποίο ουσιαστικά αναφέρει τους λόγους, που τον οδηγούν σ' αυτό το συμπέρασμα. Αλλά οι σημαντικοί στίχοι πηγαίνουν πέρα και από τις σημασίες που τους δίνουν οι ποιητές. Γι' αυτό οι ρήσεις τους είναι και προρρήσεις. Προεκτείνονται στο μέλλον.

Ο Σεφέρης δεν πρόφτασε να ζήσει, στον τόπο μας, την εποχή των μεγάλων καναλιών. Εμείς ασφαλώς μπορούμε να τα προσθέσουμε στις αιτίες, που κάνουν ανώμαλο, μη κανονικό και το θάνατο. Τα μεγάλα κανάλια θέλησαν να μην πεθάνει κανονικά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ζήσαμε το μακρόσυρτο, βάναυσα και όχι σπάνια γκροτέσκα δημοσιοποιημένο θάνατό του, σαν ένα ακόμα σίριαλ που βλέπαμε τα καθημερινά του επεισόδια. Και ξαναζήσαμε τον ανάλογο θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Ξαναστήθηκαν οι κάμερες, παρήλασαν ξανά οι διασημότητες (κοσμικές και του θεάτρου), ξανακούστηκε η φτηνή ρητορική των δημοσιογράφων, που μας μετέφεραν και σε τόπους παλαιών γυρισμάτων της ηθοποιού και συζήτησαν με "απλούς ανθρώπους του λαού", ξαναδιαβάστηκαν ιατρικά δελτία, ξανασυμμετέσχε η "πολιτειακή και πολιτική" ηγεσία στο πένθος, ξανασυγκεντρώθηκαν, επί ώρες, οι μηχανές λήψεως πάνω στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο αλλά και στο παρεκκλήσιο της Μητρόπολης, όπου το βασανισμένο σώμα της Αλίκης εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα. Με μια λέξη τα κανάλια οργίασαν, άλλη μια φορά. Και αυτά όλα, πρέπει να το πω, αντίθετα προς την κατηγορηματικά εκφρασμένη από την ίδια, όταν μπορούσε ακόμα να ζητεί, απαίτησή της, να σεβαστούν τον αγώνα και την αγωνία της (γιατί γνώριζε βέβαια τι μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά ελλοχεύανε - και όρμησαν, ευθύς ως η Αλίκη έπεσε σε "βυθιότητα").

Ομως ο ανυπέρβλητος σκηνοθέτης, που λέγεται Ζωή, θέλησε την ίδια σχεδόν στιγμή (μια μόλις ημέρα πριν) να συμβεί κι ένας άλλος θάνατος. Περισσότερο, από μιαν άποψη, συγκλονιστικός. Στις φυλακές της Τουρκίας ένας νέος 25 χρόνων, ο Αϊγκούν Ουγκούρ, πέθανε ύστερα από 63 ημερών απεργία πείνας, την οποία είχε κηρύξει (μαζί με εκατοντάδες άλλους συγκρατούμενούς του, πολλοί απ' τους οποίους είναι ήδη στα πρόθυρα του θανάτου), διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της χώρας του. Ακούσατε, είδατε κάποιαν ευαίσθητη αναφορά στα μεγάλα κανάλια; Οι ποταμοί των δακρύων (γεμάτοι κροκοδείλους) κυλούν σ' αυτά μόνο αν, αφενός, εξαργυρώνονται με μεγάλη θεαματικότητα, και αν, αφετέρου, δεν προκαλούν κοινωνικά ανησυχητικούς προβληματισμούς. Ενας νέος πέθανε αυτοπροαίρετα, αφού υπέστη επί δύο μήνες και πλέον το μαρτύριο της ασιτίας, για τους άλλους. Για μιαν ιδέα. Τα μεγάλα κανάλια έδειξαν, με κυνικό τρόπο, την απίθανη μικρότητά τους.

ΥΓ. Δεν θα είχα ήσυχη τη συνείδησή μου αν δεν έλεγα, ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης χρεώνεται το πλατύ κοινό, που τα στηρίζει.

Συνεχίζεται η Πολιτική Εξόρμηση

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση, που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν:

Σήμερα Κυριακή

  • Η ΚΟ Πειραιά: Στα Σελήνια Σαλαμίνας,στις 11 το πρωί,με ομιλήτρια την Ρούλα Καλογερόγιαννη,μέλος της Επιτροπής Πόλης του Πειραιά.
  • Η ΝΕ Λέσβου: Στα Χύδηρα,με ομιλήτρια την Ζαφείρω Καραβασίλη,μέλος του Γραφείου της ΝΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου: Στα Λουτρά,με ομιλητή τον Θωμά Τσαγκαρέλλη,μέλος του Γραφείου της ΝΕ.
  • Η ΝΕ Αιτωλ/νίας: Στο Θέρμο Τριχωνίδας,στις 9 μμ,με ομιλητή τονΓιάννη Δήμα,μέλος της ΕΠ.
  • Η ΝΕ Αρτας: Στον Αγιο Σπυρίδωνα,στις 9 μμ,με ομιλητή τον Δημήτρη Ξυλογιάννη,μέλος της ΕΠ.

Αύριο Δευτέρα

  • Η ΝΕ Χανίων: Στο Ελος,με ομιλητή τον Γιάννη Μαζοκοπάκη,μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης.
  • Η ΝΕ Αιτωλ/νίας: Στο Μεσολόγγι, στην κεντρική πλατεία,στις 9 μμ,με ομιλητή τον Γιάννη Ποσοτίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.
Τιμούν τον φωτογράφο της Αντίστασης

Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων - Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 διοργανώνουν εκδήλωση στη Ρεντίνα Καρδίτσας,έδρα της Σχολής Αξιωματικών του Γεν. Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, την Κυριακή, 4 Αυγούστου, στις 11.30 το πρωί,για να τιμήσουν τον καλλιτέχνη - φωτογράφο της Εθνικής Αντίστασης Σπύρο Μελετζή και καλούν τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης να τιμήσουν την εκδήλωση. Πούλμαν αναχωρούν από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, Μαυροματαίων 12. Ωρα αναχώρησης, 6.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 88.31.368 και 82.25.407.

Επίσκεψη στο Ναυπηγείο Ελευσίνας

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Ελευσίνας την Τετάρτη, 31 Ιουλίου, στις 9.30 το πρωί.Ο Κώστας Παρασκευάς θα περιοδεύσει στους χώρους δουλιάς και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Θα συναντηθεί επίσης με τη Διοίκηση του Ναυπηγείου, καθώς και με τη Διοίκηση του Σωματείου των Εργαζομένων.

Ο Χ. Φλωράκης στον Αη Στράτη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χ. Φλωράκη και αποτελούμενη από τον βουλευτή Στρ. Κόρακα και τα μέλη της Αχτιδικής Επιτροπής Βαγγέλη Αγιά και Κώστα Πινάκο, επισκέφθηκε χτες τον Αη Στράτη, όπου κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο των κομμουνιστών που έπεσαν στην Κατοχή. Ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους για τα προβλήματά τους.

Ειδικό όχημα μεταφοράς εκρηκτικών υλικών στο σημείο του Ολυμπιακού Πάρκου, όπου εξερράγη, χτες τα ξημερώματα, βόμβα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άτομα και να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 110



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ