ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στείλαν ένα συνεργείο"

Του Αποστόλη Τσούλα, νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ Ιωαννίνων

- Υπάρχει μια αμφισβήτηση για το επίκεντρο και την ένταση του σεισμού, που έπληξε την Κόνιτσα, το βράδυ της Παρασκευής. Γιατί;

- Πραγματικά. Το Αστεροσκοπείο Αθήνας προσδιόρισε, αρχικά, το επίκεντρο των δονήσεων 55 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων, στην περιοχή δηλαδή της Κόνιτσας. Αργότερα, όμως, είπε ότι το επίκεντρο ήταν στην Αλβανία, στο Αργυρόκαστρο. Πράγματα, δηλαδή, ασυμβίβαστα μεταξύ τους. Επίσης, ενώ το Αστεροσκοπείο όρισε το μέγεθος της έντασης σε 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν λόγο για 6,9 βαθμούς της κλίμακας και επίκεντρο την Κόνιτσα. Αυτές οι διαφορές δημιουργούν μεγάλα και αναπάντητα, μέχρι στιγμής, ερωτηματικά.

- Ποιες είναι οι ζημιές, που προκλήθηκαν από το σεισμό;

- Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από αυτές που παρουσίασαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις πρώτες 48 ώρες, μετά το χτύπημα. Η αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή, που έλεγξε τα σπίτια, διαπίστωσε μεγάλες ζημιές σε 142 σπίτια. Αρκετά τα χαρακτήρισε κατεδαφιστέα και τα περισσότερα ακατοίκητα. Να σημειωθεί ότι αυτά τα 142 σπίτια δεν ήταν παλιές κατασκευές. Αντίθετα, τα περισσότερα ήταν οικοδομές ηλικίας 2 ή 3 χρόνων, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος της έντασης του σεισμού. Επίσης, η επιτροπή επισήμανε άλλα 140, περίπου, σπίτια με μικρότερες ζημιές. Θύματα, πάντως, δεν υπήρξαν. Μόνο μερικοί ελαφροί τραυματισμοί. Διαπιστώθηκαν, επίσης, ζημιές στο δίκτυο άρδευσης, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν προκληθεί ζημιές και στο δίκτυο ύδρευσης. Βέβαια, οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται και ο κόσμος, που τις πρώτες μέρες ήταν ψύχραιμος, αρχίζει τώρα να συνειδητοποιεί τι συνέβη.- Κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες;

- Κινητοποιήθηκε μόνο σε τοπικό επίπεδο. Μόνο ο δήμος και η νομαρχία. Οι προσπάθειές τους, όμως, δεν μπορεί να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν τα αναγκαία μέσα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των κατοίκων. Η νομαρχία υποσχέθηκε ότι από αύριο (σ. σ σήμερα) θα αρχίσει να παραδίδει από 3 λυόμενα σπίτια κάθε μέρα. Πότε, όμως, θα προλάβει να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και τις μεγαλύτερες που θα αρχίσουν να εμφανίζονται σύντομα; Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που μένουν σε σκηνές, σε καταυλισμούς που έχουν στήσει. Πότε και πώς θα στεγαστούν; Οι ξεσπιτωμένοι θα χρειαστούν νερό, ένα σύστημα αποχέτευσης, υγειονομική κάλυψη. Πώς θα καλυφτούν αυτές οι ανάγκες; Επίσης, οι ίδιοι οι κάτοικοι έβγαλαν στην επιφάνεια τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν και πριν από το σεισμό και που τώρα οξύνονται. Προβλήματα επιβίωσης. Πολλοί απ' αυτούς είναι άνεργοι, χωρίς δεκάρα στην τσέπη. Αλλοι παίρνουν μηδαμινές αγροτικές συντάξεις. Με αυτές τι συνθήκες, πώς θα καταφέρουν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους; Η κεντρική διοίκηση, από την πλευρά της, "φρόντισε" να στείλει από την Αθήνα, μόλις ένα συνεργείο για την υποστύλωση των σπιτιών που κρίθηκαν ακατοίκητα. Αλλά και αυτό τι να προλάβει να πρωτοκάνει; Επιπλέον, μέχρι σήμερα (σ.σ. χτες) δεν εμφανίστηκε στην περιοχή κανένας κυβερνητικός παράγοντας.

- Τι πρέπει να γίνει, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες;

Αυτά που ζητούν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις καταστροφές. Οι σεισμόπληκτοι, που θα ξαναχτίσουν, να μην επιβαρυνθούν με το κόστος της οικοδομικής άδειας. Να τους δοθεί ένα εφάπαξ επίδομα για να ξεκινήσουν τις εργασίες αποκατάστασης. Να τους χορηγηθούν άτοκα δάνεια, με μακρύ διάστημα αποπληρωμής, για να συνεχίσουν τις εργασίες αποκατάστασης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει από τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαχειρίζεται η νομαρχία και που αφορούν σε έργα βιτρίνας, κάποια κονδύλια να δοθούν για την αποκατάσταση των καταστροφών. Αν δε γίνουν αυτά, τότε είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να φεύγουν, αναζητώντας αλλού την τύχη τους, με αποτέλεσμα την απογύμνωση μιας ακριτικής περιοχής.

Θ. Μπ.

ΤΑ ... ΙΔΕΩΔΗ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ

Πέρασε ένας αιώνας από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Αν, όπως λένε, τα πρώτα εκατό χρόνια είναι τα πιο δύσκολα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη, που να προδικάζει ότι εκείνα που έπονται θα είναι ευκολότερα.

Ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν, έστω και με τον ιδεαλισμό που διέκρινε τη σκέψη του, οραματίστηκε μια παγκόσμια αθλητική γιορτή, ένα "χρηματιστήριο" ιδεών, με τον αθλητισμό να παίρνει τη θέση του δίπλα στη μουσική, τα γράμματα και την τέχνη. "Η παιδεία είναι ελλιπής, χωρίς τον αθλητισμό", υποστήριξε. Η εξέλιξη των πραγμάτων δεν τον δικαίωσε. Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στην Ατλάντα, περισσότερο έχει να κάνει με Χρηματιστήριο Αξιών. Τα ποσά που παίζονται είναι τεράστια.

Ο βαρόνος Κουμπερτέν ξόδεψε ακόμα και την προίκα της γυναίκας του στην προσπάθεια να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, αλλά δεν είναι αμέτοχος ευθυνών για το σημερινό κατάντημα. Μάζεψε δίπλα του κόμητες και βασιλιάδες. Στρατηγούς και βιομήχανους. Ολους εκείνους που είχαν συμφέροντα σε μια κοινωνία διαφθοράς και εκμετάλλευσης. "Μέχρι τέλος της υπάρξεώς μου, θα υπερασπίσω τη διεθνοποίηση των αγώνων", απάντησε στον Δημήτρη Βικέλα, που του έθεσε το αίτημα των Ελλήνων για μόνιμη τέλεση των αγώνων στη χώρα μας. Αλλο, όμως, διεθνοποίηση κι άλλο αυτό που συμβαίνει σήμερα. Επί μονίμου βάσεως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται συνήθως στις εφτά ονομαζόμενες πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Οι Αμερικανοί, που αποδεδειγμένα έχουν μετατρέψει σε μπίζνες τα αθλητικά ιδεώδη, οργάνωσαν τέσσερις θερινές Ολυμπιάδες. Από δύο έχουν ανατεθεί σε Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς. Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς είχαν την τιμητική τους το 1960, το 1964 και το 1976, αντίστοιχα. Αν πάρει κανείς υπόψη ότι και η Αυστραλία, που το 2000 θα διοργανώσει για δεύτερη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν είναι καμιά φτωχή χώρα, κάλλιστα μπορεί να δει το παιχνίδι που παίζεται στο παρασκήνιο.

***

Μετά τον Κουμπερτέν, όλοι οι πρόεδροι της ΔΟΕ θρηνούσαν διαρκώς για έλλειψη πόρων, προκειμένου να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους. Ο λόγος δε γίνεται για προγράμματα μαζικής άθλησης, ούτε συμβάδιζε με την άποψη του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με την οποία "ο ιδανικός θεατής ενός αθλήματος είναι ο αθλητής που ξεκουράζεται, διακόπτοντας τη δική του άσκηση για να παρακολουθήσει τις κινήσεις ενός καλύτερα προπονημένου συναδέλφου του". Είχαν να κάνουν με το γιγαντισμό των αγώνων και τη μετεξέλιξη της κορυφαίας αθλητικής γιορτής του πλανήτη, σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα, που θα διεξάγονταν ταυτόχρονα στην ίδια πόλη.

Επίσημα, η πρώτη εκμετάλλευση των ολυμπιακών συμβόλων έγινε το 1932 στο Λος Αντζελες, από το αρτοποιείο "Χελμς". Ο Πάουλ Χελμς, που προμήθευε τους αγώνες με "ολυμπιακό ψωμί", λίγο αργότερα διορίστηκε μέλος της ερασιτεχνικής αθλητικής ένωσης των ΗΠΑ. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Το κακό παράγινε με την είσοδο της τηλεόρασης στους αγωνιστικούς χώρους. Ο αφέντης της γερμανικής βιομηχανίας αθλητικών ειδών Χορστ Ντάσλερ, στην προσπάθεια να χτυπήσει τις ανταγωνίστριες εταιρίες και να διαφημίσει τα προϊόντα του, πέτυχε, όπως καταγγέλλουν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι Βιβ Σίμσον και Αντριου Τζέκινκς στο βιβλίο τους με τίτλο "Τα αφεντικά των Ολυμπιακών Αγώνων", τον πλήρη έλεγχο της ΔΟΕ, προωθώντας στην προεδρεία της τον Χ. Α. Σάμαρανκ.

***

Τα υπόλοιπα, λίγο - πολύ, είναι γνωστά. Η Ατλάντα της "Κόκα Κόλα", της αεροπορικής εταιρίας "Δέλτα", της "Λόκχιντ", των γιγαντιαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων "Χολιντέι Ιν" και "Μάριοτ", και της "ΙΒΜ" νίκησε τον Παρθενώνα στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 1996. Οι αθλητές έκαναν επάγγελμα τον αθλητισμό, ζητώντας μερίδιο στο μοίρασμα της πίτας και, όπως καταγγέλλει ο Μπεν Τζόνσον, ο αθλητής που δυσφήμισε όσο κανείς άλλος τους Ολυμπιακούς Αγώνες: "Οι περισσότεροι από τους αθλητές που φτάνουν στην ολυμπιακή δόξα κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως έκανα κι εγώ. Ο αθλητισμός στην κορυφή είναι πλέον επιχείρηση με εκατομμύρια δολάρια, που παίζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα συμφέροντα θέλουν τους αθλητές, να κάνουν διαρκώς καλύτερους χρόνους. Παράγοντες, προπονητές, σπόνσορες και τηλεοπτικοί σταθμοί, θέλουν θέαμα με κάθε μέσο και κόστος.Αν έπιαναν όλους όσοι παίρνουν αναβολικά, τότε ο επαγγελματικός αθλητισμός θα καταστρεφόταν".

Τους φόβους του Πιερ Ντε Κουμπερτέν ότι "από τη στιγμή που ο αθλητής παύει να θέτει υπεράνω όλων τη χαρά της προσπάθειάς του, από τη μέρα που υποτάσσει τον εαυτό του στη ματαιοδοξία και στα ατομικά συμφέροντα, τα ιδανικά του αμαυρώνονται και οι παιδαγωγικές αξίες περιορίζονται ανεπανόρθωτα", καθησύχασε το σημερινό αφεντικό των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ: "Ο Κουμπερτέν δεν μπορούσε να προβλέψει την εκπληκτική πραγματικότητα του αθλητισμού", δήλωσε το 1979.

Αν αθλητισμός είναι οι πλάτες του Μπεν Τζόνσον και οι μυς της Φλόρενς Γκρίφιθ, τότε αλίμονο στην πραγματικότητα...

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

"Ο αθλητισμός στην κορυφή είναι πλέον επιχείρηση με εκατομμύρια δολάρια, που παίζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα συμφέροντα θέλουν τους αθλητές, να κάνουν διαρκώς καλύτερους χρόνους. Παράγοντες, προπονητές, σπόνσορες και τηλεοπτικοί σταθμοί, θέλουν θέαμα με κάθε μέσο και κόστος".

χερακια

ΑΠΕΡΓΟΥΝ σήμερα και αύριο οι ηλεκτρολόγοι της Ζώνης ενάντια στην αδιαλλαξία των εργοδοτών, μετά από τις επτάμηνες άκαρπες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σελίδα 11).

ΤΟ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ σχέδιο του Δήμου Ρέντη κρίθηκε νόμιμο από τη νομική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά ο νομάρχης Πειραιά δεν το επαναφέρει σε ισχύ, όπως είχε δεσμευτεί, και ο Μπολτσής συνεχίζει ανενόχλητος την κατασκευή άλλων δυο πολυκατοικιών (σελίδα 11).

ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ: Η ζωή των παιδιών, που, καθώς φεύγουν με τους γονείς τους απ' την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από συγκρούσεις, μίσος ή διώξεις, βρίσκονται αντιμέτωπα με τρομακτικά δεινά. Μοιάζουν - όπως επισημαίνει ο Σ. Ογκάτα - "με σπόρους που φυτεύτηκαν στη γη, αλλά ποτέ δεν ποτίστηκαν για ν' ανθίσουν"... (σελίδες 14 - 15).

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΡΜΑ στην ασυδοσία του μεγαλοεκκοκκιστή Μ. Τσιπλάκου και να δοθούν άμεσα τα χρήματα που χρωστά (1,1 δισ. δρχ.) στους βαμβακοκαλλιεργητές της Καρδίτσας, απαιτούν οι αγρότες και οι αγροτικές οργανώσεις του νομού (σελίδα 16).

ΣΤΟ "ΜΗΔΕΝ" εξακολουθούν να βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του "περιβόητου" Μητρώου Αγροτών, αφού έχουν περάσει τόσοι μήνες και δεν έχει γίνει τίποτε, ώστε να μπει μπροστά η υλοποίησή του, και, όπως δείχνουν τα πράγματα, παραμένει άγνωστο πότε, τελικά, θα ετοιμαστεί... (σελίδα 18).

"Η ΜΙΣΗ ΜΟΥ καρδιά στην Τουρκία", απάντησε ο Μίκης Θεοδωράκης σε σχετική ερώτηση για τα γεγονότα στις φυλακές της Τουρκίας, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της παρουσίασης της λυρικής "Ηλέκτρας" του στο Ηρώδειο (σελίδα 19).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ