Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στείλαν ένα συνεργείο"

Του Αποστόλη Τσούλα, νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ Ιωαννίνων

- Υπάρχει μια αμφισβήτηση για το επίκεντρο και την ένταση του σεισμού, που έπληξε την Κόνιτσα, το βράδυ της Παρασκευής. Γιατί;

- Πραγματικά. Το Αστεροσκοπείο Αθήνας προσδιόρισε, αρχικά, το επίκεντρο των δονήσεων 55 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων, στην περιοχή δηλαδή της Κόνιτσας. Αργότερα, όμως, είπε ότι το επίκεντρο ήταν στην Αλβανία, στο Αργυρόκαστρο. Πράγματα, δηλαδή, ασυμβίβαστα μεταξύ τους. Επίσης, ενώ το Αστεροσκοπείο όρισε το μέγεθος της έντασης σε 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν λόγο για 6,9 βαθμούς της κλίμακας και επίκεντρο την Κόνιτσα. Αυτές οι διαφορές δημιουργούν μεγάλα και αναπάντητα, μέχρι στιγμής, ερωτηματικά.

- Ποιες είναι οι ζημιές, που προκλήθηκαν από το σεισμό;

- Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από αυτές που παρουσίασαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις πρώτες 48 ώρες, μετά το χτύπημα. Η αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή, που έλεγξε τα σπίτια, διαπίστωσε μεγάλες ζημιές σε 142 σπίτια. Αρκετά τα χαρακτήρισε κατεδαφιστέα και τα περισσότερα ακατοίκητα. Να σημειωθεί ότι αυτά τα 142 σπίτια δεν ήταν παλιές κατασκευές. Αντίθετα, τα περισσότερα ήταν οικοδομές ηλικίας 2 ή 3 χρόνων, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος της έντασης του σεισμού. Επίσης, η επιτροπή επισήμανε άλλα 140, περίπου, σπίτια με μικρότερες ζημιές. Θύματα, πάντως, δεν υπήρξαν. Μόνο μερικοί ελαφροί τραυματισμοί. Διαπιστώθηκαν, επίσης, ζημιές στο δίκτυο άρδευσης, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν προκληθεί ζημιές και στο δίκτυο ύδρευσης. Βέβαια, οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται και ο κόσμος, που τις πρώτες μέρες ήταν ψύχραιμος, αρχίζει τώρα να συνειδητοποιεί τι συνέβη.- Κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες;

- Κινητοποιήθηκε μόνο σε τοπικό επίπεδο. Μόνο ο δήμος και η νομαρχία. Οι προσπάθειές τους, όμως, δεν μπορεί να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν τα αναγκαία μέσα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των κατοίκων. Η νομαρχία υποσχέθηκε ότι από αύριο (σ. σ σήμερα) θα αρχίσει να παραδίδει από 3 λυόμενα σπίτια κάθε μέρα. Πότε, όμως, θα προλάβει να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και τις μεγαλύτερες που θα αρχίσουν να εμφανίζονται σύντομα; Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που μένουν σε σκηνές, σε καταυλισμούς που έχουν στήσει. Πότε και πώς θα στεγαστούν; Οι ξεσπιτωμένοι θα χρειαστούν νερό, ένα σύστημα αποχέτευσης, υγειονομική κάλυψη. Πώς θα καλυφτούν αυτές οι ανάγκες; Επίσης, οι ίδιοι οι κάτοικοι έβγαλαν στην επιφάνεια τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν και πριν από το σεισμό και που τώρα οξύνονται. Προβλήματα επιβίωσης. Πολλοί απ' αυτούς είναι άνεργοι, χωρίς δεκάρα στην τσέπη. Αλλοι παίρνουν μηδαμινές αγροτικές συντάξεις. Με αυτές τι συνθήκες, πώς θα καταφέρουν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους; Η κεντρική διοίκηση, από την πλευρά της, "φρόντισε" να στείλει από την Αθήνα, μόλις ένα συνεργείο για την υποστύλωση των σπιτιών που κρίθηκαν ακατοίκητα. Αλλά και αυτό τι να προλάβει να πρωτοκάνει; Επιπλέον, μέχρι σήμερα (σ.σ. χτες) δεν εμφανίστηκε στην περιοχή κανένας κυβερνητικός παράγοντας.

- Τι πρέπει να γίνει, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες;

Αυτά που ζητούν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις καταστροφές. Οι σεισμόπληκτοι, που θα ξαναχτίσουν, να μην επιβαρυνθούν με το κόστος της οικοδομικής άδειας. Να τους δοθεί ένα εφάπαξ επίδομα για να ξεκινήσουν τις εργασίες αποκατάστασης. Να τους χορηγηθούν άτοκα δάνεια, με μακρύ διάστημα αποπληρωμής, για να συνεχίσουν τις εργασίες αποκατάστασης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει από τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαχειρίζεται η νομαρχία και που αφορούν σε έργα βιτρίνας, κάποια κονδύλια να δοθούν για την αποκατάσταση των καταστροφών. Αν δε γίνουν αυτά, τότε είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να φεύγουν, αναζητώντας αλλού την τύχη τους, με αποτέλεσμα την απογύμνωση μιας ακριτικής περιοχής.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ