Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Στο έλεος των ιχθυοτροφείων

Σε κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος "περί χρήσης γης της Μακρονήσου", προχώρησε ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αυτό καταγγέλλουν με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ). Συγκεκριμένα ο γγ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου - κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) - υπέγραψε την παράταση λειτουργίας της επιχείρησης "Ιχθυοτροφεία Μακρονήσου Α.Ε.", που εδρεύει στο νησί.

Η Μακρόνησος έχει κηρυχτεί ιστορικός τόπος και τα υπάρχοντα κτίρια διατηρητέα, δυστυχώς όμως, η καταπάτηση του νησιού από κτηνοτρόφους, ιχθυοκαλλιεργητές και μελισσουργούς συνεχίζεται. Τα μνημεία και τα κτίρια του νησιού έχουν αφεθεί στο έλεος της τύχης τους.

Τα μέλη της ΠΕΚΑΜ αξιώνουν από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ την άμεση ακύρωση της απόφασης παράτασης και την πλήρη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης. Παράλληλα, ζητούν, όπως άλλωστε ορίζουν και οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος, την άμεση παρέμβαση των υπευθύνων για την απομάκρυνση του ιχθυοτροφείου, των βοοειδών και αιγοπροβάτων, καθώς και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων.

"Στο όνομα της μνήμης των νεκρών και μαρτύρων της Μακρονήσου", υπογραμμίζουν τα μέλη της ΠΕΚΑΜ, στην επιστολή τους, αιτούμε την άμεση εκτέλεση των προγραμματισθέντων έργων και την πλήρη ανάπλαση προστασίας και ανάδειξης της Μακρονήσου ως ιστορικού - μνημειακού τόπου. Επίσης, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις πάνω στα συγκεκριμένα θέματα, τα μέλη της ΠΕΚΑΜ ζητούν, άμεσα, συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ