Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ
Καίγονται Χίος, Κρήτη

Χιλιάδες στρέμματα με βοσκοτόπια, χορτολιβαδικές εκτάσεις και καλλιέργειες έχουν καεί από την πυρκαγιά που μαίνεται από προχτές το μεσημέρι στη ΒΔ Χίο. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο χωριό Νεμητούρια και λόγω του ισχυρού αέρα επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, απειλώντας τα χωριά Τρύπες και Παρπαριά.

Λόγω του δύσβατου εδάφους και των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά μέχρι χτες μαινόταν ανεξέλεγκτη και είχε κάψει 11.000 στρέμματα με καλλιέργειες, βοσκοτόπια και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται δέκα οχήματα της Δασικής και της Πυροσβεστικής, 150 στρατιώτες, ενώ επιχείρησαν δυο αεροπλάνα. Χτες οι φλόγες ήταν κοντά στο χωριό Πυραμά.

Επίσης, στο χωριό Μονολίθοι Ρόδου, αναζωπυρώθηκε η φωτιά που έκαιγε από προχτές το βράδυ. Η φωτιά έχει καταστρέψει 600 στρέμματα δασικής έκτασης και μέχρι χτες το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη. Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούσε ελικόπτερο "Σινούκ" με δασοκομάντος.

Στην Κρήτη

Τεράστιες καταστροφές έχουν προκαλέσει στους αγρότες των Νομών Ηρακλείου και Χανίων οι φωτιές που καίνε από προχτές τις περιουσίες τους και μέχρι αργά χτες το απόγευμα συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο.

Χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων και αμπελιών έχουν γίνει στάχτη, ενώ από τις φλόγες της πύρινης λαίλαπας δε γλίτωσαν ούτε σπίτια, κυψέλες και αυτοκίνητα. Η φωτιά στο Νομό Ηρακλείου ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί της Κυριακής από την αγροτική τοποθεσία "Αγία Αννα" της Κοινότητας "Ροδιάς". Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου καθυστέρησε περίπου για τρεις ώρες να επέμβει στην περιοχή, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Και όταν όμως τα οχήματα της Πυροσβεστικής έφτασαν στην περιοχή, το έργο της πυρόσβεσης ήταν αρκετά δύσκολο, αφού η περιοχή είναι δύσβατη και οι λιγοστοί δρόμοι που διαθέτει είναι χωματόδρομοι και σε κακή κατάσταση. Κάτοικοι, πυροσβέστες και πολλοί δασοκομάντος πάλεψαν όλη τη νύχτα με τις φλόγες στη "Ροδιά" και στις 7.00 χτες το πρωί έσβησαν τη φωτιά. Τρεις ώρες αργότερα, όμως, αναζωπυρώθηκε και πολύ γρήγορα έφτασε μέχρι και την Κοινότητα Μαράθου, καταστρέφοντας συνολικά πάνω από 4.000 στρέμματα.

Τα μεγαλύτερα μέτωπα της φωτιάς αναπτύχθηκαν ραγδαία χτες το μεσημέρι μέσα στο φαράγγι της αγροτικής τοποθεσίας "Κέρης Μαράθου" και προς το απόγευμα η πύρινη λαίλαπα πέρασε ακόμα και τον παλιό εθνικό δρόμο.

Στα Χανιά

Η φωτιά στα Χανιά ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή "Κοντό Κυνήγι" της Κοινότητας Βούτα Σελήνου, από σπινθήρα σε στύλο της ΔΕΗ και λόγω των ισχυρών ανέμων έλαβε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, δημιουργώντας δύο μέτωπα. Ενα προς την "Παλαιοχώρα" και ένα προς τους οικισμούς "Αγία Τριάδα" και "Βασιλάκη".

Δέκα πυροσβεστικά οχήματα, δύο ομάδες δασοκομάντος και πολλοί κάτοικοι των περιοχών ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία συνέχιζε μέχρι και χτες το απόγευμα το καταστροφικό της έργο, απειλώντας τους δύο οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν με εντολή των αρχών.

Τρία παλιά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 4.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη, καθώς και εκατοντάδες ελαιόδεντρα και κυψέλες μελισσών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και τα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάβει η μία φωτιά μετά την άλλη(2007-07-07 00:00:00.0)
Στάχτη από Σμόκοβο έως Φουρνά(2000-09-23 00:00:00.0)
Πυρκαγιά απείλησε χτες την Πάρνηθα(1997-08-30 00:00:00.0)
Πυρκαγιές στο Διακοφτό και τους Μολάους(1996-09-07 00:00:00.0)
Στάχτη τα χωράφια σε Κρήτη και Χίο(1996-08-01 00:00:00.0)
Στης Χίου την ολόμαυρη ράχη(1996-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ