Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στης Χίου την ολόμαυρη ράχη

Μαύρισε το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Η φωτιά μέχρι χτες είχε κάψει 21.000 στρέμματα. Απροετοίμαστη και πάλι η κρατική μηχανή δεν κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά. Υπό έλεγχο η φωτιά στη Ρόδο, αφού έκαψε πρώτα 3.000 στρέμματα

Πάνω από 21.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και χιλιάδες ελαιόδεντρα είχε αποτεφρώσει μέχρι χτες η πυρκαγιά στη Βορειοδυτική Χίο, η οποία συνέχισε, για τρίτη μέρα, το καταστροφικό της έργο, αφού οι ισχυροί άνεμοι και η έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού δεν επέτρεψαν ούτε καν να τεθεί υπό έλεγχο.

Το μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν το απόγευμα μεταξύ των χωριών Νεητουρίων, Αγ. Γαλάτη, Τρυπών, Παπαριάς, Πυραμάς.Χτες οι δυνάμεις κατάσβεσης ενισχύθηκαν με δύο ακόμα πυροσβεστικά αεροσκάφη - υπήρχαν, ήδη, τρία - 30 δασοκομάντος και ένα ελικόπτερο τύπου "Σινούκ". Παρά την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα, αφού οι ισχυροί άνεμοι δεν είχαν κοπάσει και χτες. Στο έργο της πυρόσβεσης, λαμβάνουν μέρος και 10 οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, 150 στρατιώτες και βυτιοφόρα από τους δήμους του νησιού και τους ιδιώτες. Η περιοχή, όμως, που καίγεται είναι δύσβατη και έτσι ο ρόλος των επίγειων δυνάμεων περιορίζεται μόνο στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών προστασίας.

Οι φλόγες χτες το πρωί απείλησαν το χωριό Πυραμά, αφού πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Ευτυχώς όμως, οι κάτοικοι τη σταμάτησαν πραγματικά έξω από την πόρτα τους.

Περίπου στις δύο το μεσημέρι, η φωτιά, η οποία παρουσίαζε δύο μέτωπα, το ένα με κατεύθυνση το χωριό Νέα Ποταμιά και το δεύτερο προς το Βολισσό, είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο μετά και από τις συνεχείς ρίψεις των πέντε πυροσβεστικών αεροσκαφών. Την ώρα όμως που τα τέσσερα από τα πέντε αεροσκάφη έφυγαν για ανεφοδιασμό στη Σάμο, η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

Συντονιστής ο Εβερτ!

Πάντως, στις τρεις μέρες που η φωτιά καίει τη Χίο, ο κρατικός μηχανισμός έδειξε για μία ακόμα φορά ότι ήταν απροετοίμαστος, καθώς ο συντονισμός Νομαρχίας, Δασικής Υπηρεσίας, Πυροσβεστικής και Στρατού ήταν στην ουσία ανύπαρκτος, καθώς δεν υπήρχε ούτε ένα σχέδιο για τέτοια περίπτωση. Η ανυπαρξία του συντονισμού έφτασε στο σημείο, ώστε ορισμένοι από τους επικεφαλής ομάδων πυρόσβεσης να ζητήσουν να παίξει ρόλο συντονιστή ακόμα και ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ,ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στο νησί. Ο πρόεδρος της ΝΔ άδραξε την ευκαιρία και αφού, κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού, έδωσε διαταγές για λίγες ώρες, μετά έφυγε από το νησί με το ελικόπτερό του.

Φταίει η εγκατάλειψη

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Χίο, Γιώργος Αμπατζής, δήλωσε στο "Ρ" ότι τα πραγματικά αίτια της φωτιάς βρίσκονται στην εγκατάλειψη του ΒΔ τμήματος του νησιού, το οποίο είναι η δεύτερη φορά που καίγεται μέσα σε λίγα χρόνια, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται πλέον ολοκληρωτικά η περιοχή.

"Η οργάνωση για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν ανύπαρκτη, καθώς εδώ και τόσο καιρό, αν και ο κίνδυνος ήταν γνωστός, δεν είχε γίνει κανένα σχέδιο για τέτοια περίπτωση. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να οργανωθούν οι δυνάμεις κατάσβεσης για να σβήσει η φωτιά", επισήμανε.

"Οι θέσεις της ΝΕ του ΚΚΕ στη Χίο για το θέμα των πυρκαγιών είναι κατ' αρχήν να περάσει η αρμοδιότητα των δασών από την περιφέρεια στη Νομαρχία. Επίσης να ενωθούν η Δασική Υπηρεσία με την Πυροσβεστική. Πρέπει ακόμα να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά και οι καμένες περιοχές να κηρυχτούν αναδασωτέες με την πραγματοποίηση παράλληλα αντιπλημμυρικών έργων προστασίας", κατέληξε ο Γ. Αμπατζής.

Στη Ρόδο

Υπό έλεγχο τέθηκε τελικά χτες το μεσημέρι η φωτιά στη Ρόδο, αφού έκαψε πρώτα 3.000 στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Η φωτιά ξεκίνησε προχτές το βράδυ από το χωριό Μονόλιθο, αλλά με την αλλαγή της φοράς του ανέμου προχώρησε προς το χωριό Απολαβιά.

Οι δυνάμεις κατάσβεσης που βρίσκονται στην περιοχή αποτελούνται από δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο τύπου "Σινούκ", μια ομάδα δασοκομάντος και επίγειες δυνάμεις. Η περιοχή, όμως, που καίει η φωτιά είναι δύσβατη και δυσκολεύει το έργο των επίγειων δυνάμεων. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Παρασκευά στον τοπικό Τύπο, αποκλείεται η περίπτωση εμπρησμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ