Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ερχονται τα χειρότερα

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Γεωργίας, με στόχο ...να "προλάβουν" τις νέες αντιδράσεις των αγροτών

Ευρεία σύσκεψη για το βαμβάκι πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο υπουργείο Γεωργίας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, τόσο για την καλλιέργεια όσο και για τους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε αναβρασμό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, μην μπορώντας να κρύψουν πλέον, τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι καταστροφικές αποφάσεις των Βρυξελλών και η ολέθρια πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, ξεκινούν μέσω της σημερινής σύσκεψης μια νέα προσπάθεια να κάμψουν τις αντιδράσεις και τις επικείμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών, στο όνομα, βέβαια, της αντιμετώπισης των προβλημάτων. Επίσης, αναμένεται να τεθεί το θέμα της εμπορίας και να ζητηθεί για άλλη μια φορά από τις Ενώσεις να λειτουργήσουν ξανά ως "κυματοθραύστης" στην οργή των αγροτών, προσφέροντας υψηλές τιμές στο βαμβάκι, πράγμα που έγινε και φέτος, αλλά η κυβερνητική αυτή τακτική "φέσωσε" τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια, με περισσότερα από 10 δισ. δραχμές! Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέλαβε να καλέσει εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να έρθουν στο υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να συζητήσουν... το όλο θέμα.

Αυτό που φαίνεται πάντως, είναι ότι μετά από μια πολύ άσχημη χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς, που είδαν να πέφτει η τιμή στο βαμβάκι κατά 50 με 60 δραχμές το κιλό και να περιμένουν να πληρωθούν την εξόφληση (γύρω στα 30 δισ. δραχμές) κατά τον Οκτώβρη, έρχεται μια πιο χειρότερη, αφού όλα δείχνουν πως για την περίοδο που ακολουθεί, η τιμή στο βαμβάκι θα πέσει ακόμα πιο πολύ. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα πρόσφατα καταστροφικά μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το βαμβάκι, στο πακέτο τιμών και συναφών μέτρων 1996/97, τα οποία εκτός των άλλων θα σπρώξουν τη δυναμική αυτή καλλιέργεια στη συρρίκνωση και τον αφανισμό.

Η προσαύξηση του 15% στην εκτιμώμενη παραγωγή που επέβαλε η Κομισιόν και ψηφίστηκε από το Συμβούλιο, για τον υπολογισμό του προστίμου συνυπευθυνότητας, θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει η συνυπευθυνότητα τις 100 δραχμές ανά κιλό. Κι αυτό γιατί με εκτιμώμενη παραγωγή 1.300.000 για τη χώρα μας και 300.000 τόνους για την Ισπανία, όπως δείχνουν τα πράγματα, η συνυπευθυνότητα θα υπολογιστεί αρχικά με βάση τους 1.840.000 τόνους. Αν στα παραπάνω συνεκτιμηθεί η χαμηλή διεθνής τιμή που αναμένεται να έχει το βαμβάκι, και η συνέχιση των χαμηλών τιμών που πωλείται το εκκοκκισμένο, τότε οι παραγωγοί θα εισπράξουν ως προκαταβολή γύρω στις 170 με 180 δραχμές, ενώ η τελική τιμή, στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 210 με 220 δραχμές το κιλό.

Το κακό όμως δε σταματά εδώ, αφού στο υπουργείο Γεωργίας, μεθοδεύονται σενάρια για τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειες, καθώς επίσης και για να μην επιδοτηθεί το σύνολο της φετινής παραγωγής σύσπορου βαμβακιού. Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβληθεί καθεστώς ατομικών ποσοστώσεων και στους βαμβακοπαραγωγούς. Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, υπάρχουν προτάσεις, να επιδοτείται μόνο η μέση στρεμματική απόδοση βαμβακιού, ή το "πρώτο χέρι" της παραγωγής και τα υπόλοιπα να πληρώνονται μόνο με την εμπορική τιμή. Τα παραπάνω, ενδεχόμενα, αποτέλεσαν ήδη αντικείμενα συσκέψεων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Θεσσαλίας και στα πλαίσια αυτά ζητήθηκαν ήδη σχετικές προτάσεις από τις εκεί αγροτικές οργανώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξολοθρευτής» των βαμβακοπαραγωγών! (2001-10-02 00:00:00.0)
Τα ψέματα δεν κρύβονται! (2001-05-05 00:00:00.0)
Βαρύ πρόστιμο γιατί έκαναν καλά τη δουλιά τους (1998-10-25 00:00:00.0)
Πάλι χαμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί (1998-10-17 00:00:00.0)
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ (1996-02-20 00:00:00.0)
Πληρώνουν ακριβά τα μέτρα για το βαμβάκι (1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ