Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Πληρώνουν ακριβά τα μέτρα για το βαμβάκι

Σε αξία μικρότερη κατά 50 δραχμές το κιλό, συγκριτικά με πέρσι, πούλησαν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί το βαμβάκι. Ενώ οι Ενώσεις πληρώνουν τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης, με νέες μεγάλες ζημιές από την εμπορία του βαμβακιού

Κατά 50 δραχμές το κιλό φθηνότερα, σε σχέση με την αξία της περσινής τιμής, πληρώνονται φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας το βαμβάκι. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι βαμβακοπαραγωγοί πούλησαν το βαμβάκι πέρσι, κατά μέσο όρο, με 288,13 δραχμές το κιλό, που σε φετινές τιμές - αν προστεθεί ο φετινός πληθωρισμός - αντιστοιχεί περίπου σε 315 δραχμές (288,1 συν τα 9,3% του πληθωρισμού). Ομως, οι παραγωγοί φέτος και στην καλύτερη περίπτωση εισπράττουν περί τις 270 δραχμές - και κατά κανόνα πολύ λιγότερα - μέχρι τώρα, που έχουν πουληθεί πλέον του 1.000.0000 τόνων σύσπορου βαμβακιού.

Με δεδομένο πως η φετινή συνολική παραγωγή σύσπορου βαμβακιού θα κυμανθεί περί τους 1.300.000 τόνους, οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας, λόγω της μειωμένης, σχετικά, τιμής έχουν απώλεια εισοδήματος, αναλογικά και συγκριτικά με πέρσι, πάνω από 65 δισεκατομμύρια δραχμές. Η κατάσταση, ωστόσο, είναι πολύ πιο άσχημη, καθώς σε μεγάλο ποσοστό οι παραγωγοί μένουν ακόμα απλήρωτοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν εισπράξει ούτε καν προκαταβολή, όπως συμβαίνει με την Ενωση Λιβαδειάς,όπου έχει παρέμβει εισαγγελέας προκειμένου να πληρωθούν οι αγρότες!

Βαρύ τίμημα πληρώνουν και οι συνεταιριστικές οργανώσεις τους, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη συσσώρευση νέων μεγάλων χρεών εξαιτίας των καταστροφικών μέτρων για το βαμβάκι. Ολες, σχεδόν, οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών που συγκέντρωσαν σύσπορο βαμβάκι, από τη Θεσσαλία και τη Στερεά μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη, ζημιώνονται εκατοντάδες εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δραχμές από την εμπορία του βαμβακιού.

Οι Ενώσεις οδηγούνται στην κατάσταση αυτή, γιατί οι ελεγχόμενες από συνεταιριστές που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διοικήσεις τους - ακολουθώντας την προτροπή της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και με στόχο να καλύψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τις κυβερνητικές ευθύνες - δέχτηκαν να πληρώσουν στους βαμβακοπαραγωγούς τιμές μεγαλύτερες απ' αυτές που συμφώνησε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Ετσι, τώρα, καθώς υποχρεώνονται να πουλήσουν το προϊόν (εκκοκκισμένο βαμβάκι) στις μειωμένες διεθνείς τιμές, για να πληρώσουν στους παραγωγούς τις αυξημένες, σχετικά, τιμές, "μπαίνουν μέσα" από 10 έως 25 δραχμές κατά κιλό, ανάλογα με το πόσο αγόρασαν.

Συνολικά, παραδέχονται και αρμόδιοι παράγοντες του Οργανισμού Βάμβακος που ρωτήθηκαν από το "Ρ", οι Ενώσεις - αλλά και ορισμένοι ιδιώτες - θα υποστούν σημαντικές ζημιές λόγω των χαμηλών διεθνών τιμών και ανάλογα με το πόσο μεγαλύτερες από τις τιμές της ΕΕ πλήρωσαν τους βαμβακοπαραγωγούς.

Νέα χρέη εκατομμυρίων δραχμών, πέραν των Ενώσεων της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν και οι Ενώσεις Ξάνθης, Κομοτηνής και Εβρου,που συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες τόνους σύσπορο βαμβάκι, πληρώνοντας στους βαμβακοπαραγωγούς 260 - 275 δραχμές το κιλό, έναντι 254 δραχμών της ελάχιστης τιμής της ΕΕ. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ενωση Σερρών.Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης,που συγκέντρωσε περί τους 20.000 τόνους σύσπορο βαμβάκι και με απόφαση της ελεγχόμενης πλειοψηφίας της διοίκησής της πλήρωσε με 267 δραχμές το κιλό στους παραγωγούς. Αναμένεται να "προσθέσει" εκατοντάδες εκατομμύρια νέες ζημιές στις παλιότερες.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την υποτακτική στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών των διοικήσεων των συνεταιριστικών οργανώσεων, απειλούν τις οργανώσεις με οριστική διάλυση! Κι αυτό γιατί, πριν καν αντιμετωπίσουν τα παλιά χρέη που δημιούργησε η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην τελευταία δεκαπενταετία, τώρα καλούνται να πληρώσουν νέες ζημιές... Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλοιώσει η επιχείρηση εξωραϊσμού της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται από το υπουργείο Γεωργίας με νέες ανέξοδες υποσχέσεις, π.χ., για μείωση του προστίμου συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι, που ξεπερνά τις 67 δραχμές το κιλό. Μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, λοιπόν, μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την καταστροφική πορεία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ