Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Μαραζώνει η κτηνοτροφία

Οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφων των Χανίων και η κρίση του σημαντικού οικονομικά αυτού κλάδου για το νομό, έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού Χανιών, βλέποντας πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά και προετοιμάζονται για νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις στις 15 του μήνα. Τα βασικά αιτήματα που θέτουν οι κτηνοτρόφοι είναι: Η απαγόρευση των ανεξέλεγκτων και αθρόων εισαγωγών κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων και, μαζί με την πάταξη της νοθείας που γίνεται στα γαλακτοκομικά, την προστασία της περίφημης κρητικής γραβιέρας. Επίσης ζητούν μέτρα για τη μείωση της τιμής των ζωοτροφών.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού είναι: Οι τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια παραμένουν ίδιες εδώ και τέσσερα χρόνια. Τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο παρατηρείται το φαινόμενο οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να πουλήσουν τα κατσίκια και τα αρνιά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναγκάζονται να τα πουλήσουν κοψοχρονιάς και να ζημιώνουν. Ασχημη είναι και η κατάσταση στο γάλα, όπου και στα Χανιά οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν σε τιμές πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ σε πολλές ορεινές κοινότητες το γάλα μένει απούλητο. Η περσινή παραγωγή κρητικής γραβιέρας και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, έμεινε σε μεγάλο ποσοστό απούλητη εξαιτίας των εισαγωγών ξένων τυροκομικών προϊόντων. Και μέσα σ' όλα αυτά, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατακόρυφα και οι τιμές των ζωοτροφών υπερδιπλασιάστηκαν. Στο νομό Χανιών επίσης απουσιάζει η υποδομή για την κτηνοτροφία (αγροτικοί δρόμοι, στέγαστρα, υδροδεξαμενές), ενώ οι θέσεις των κτηνιάτρων είναι ελάχιστες. Επιπλέον, δεν υπάρχουν συνεταιριστικά σφαγεία και τυροκομεία τα οποία θα μπορούσαν αν ενισχύονταν κατάλληλα, να στηρίξουν το εισόδημα των παραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ