Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάλι χαμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί
  • Νέα, σοβαρή μείωση του εισοδήματος φέτος, λόγω του υπέρογκου προστίμου στην ΕΕ, ως τιμωρία για την αναμενόμενη αυξημένη παραγωγή
  • Αντιδράσεις των αγροτών και προετοιμασία για νέους αγώνες

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για τους βαμβακοπαραγωγούς να μην πάρουν δραχμή εξόφληση από την επιδότηση στο βαμβάκι, ή στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν πίσω μερικά δίφραγκα. Η φετινή παραγωγή στο βαμβάκι πηγαίνει μέχρι τώρα πολύ καλά, ευνοούμενη από τις καλές καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα από πέρσι και όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την εκτίμηση του 1.150.000 τόνων, που έδωσε αρχικά ο Οργανισμός Βάμβακος στην ΕΕ. Εκτιμήσεις για το ύψος της παραγωγής από παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση, κάνουν λόγο ότι η φετινή παραγωγή μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει, συνολικά, τους 1.322.000 τόνους που υπολογίζει η ΕΕ, προσαυξάνοντας κατά 15%, την ποσότητα των 1.150.000.

Στην περίπτωση που ισχύσει το τελευταίο και η παραγωγή φτάσει και ξεπεράσει τους 1.322.000 τόνους, πράγμα που δεν είναι απίθανο, τότε το "μαντάτο" για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι ότι: το πρόστιμο συνυπευθυνότητας λόγω υπέρβασης του πλαφόν που επιβάλλει ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ, θα ξεπεράσει τις 124 δραχμές κατά κιλό που έχει υπολογιστεί αρχικά ως προσωρινό πρόστιμο. Το αποτέλεσμα θα είναι, οι βαμβακοπαραγωγοί να χάσουν πάνω από 40 δραχμές το κιλό σε σχέση με την περσινή τιμή του προϊόντος. Συνολικά, οι βαμβακοπαραγωγοί όλης της χώρας, υπολογίζεται ότι θα χάσουν κοντά στα 53 δισ. δραχμές. Και βέβαια με όλα αυτά πάει περίπατο και το "παραμύθι" της κυβέρνησης για δεύτερη προκαταβολή μετά το Δεκέμβρη.

Πέρσι η παραγωγή βαμβακιού ήταν πολύ χαμηλότερη και το προσωρινό πρόστιμο συνυπευθυνότητας είχε υπολογιστεί στις 102,49 δραχμές, αλλά, τελικά, "έπεσε" στις 50 δραχμές το κιλό περίπου και επιστράφηκαν στους παραγωγούς 52,5 δραχμές περίπου από την παρακρατηθείσα συνυπευθυνότητα, βεβαίως μετά την παρέλευση σχεδόν ενός χρόνου από την παράδοση του προϊόντος. Η τιμή που τελικά πήρε ο βαμβακοπαραγωγός πέρσι κυμάνθηκε, κατά μέσο όρο, από τις 280 - 290 δραχμές το κιλό, (230 - 240 ως προκαταβολή και 50 δραχμές η επιστροφή της συνυπευθυνότητας).

Φέτος, αν η παραγωγή αυξηθεί στους 1.322.000 τόνους, ο παραγωγός δε θα πάρει δραχμή ως επιστροφή. Αυτό "μεταφράζεται" σε απώλεια γύρω στις 40 δραχμές το κιλό σε σχέση με πέρσι, καθώς η τιμή που πληρώνονται οι παραγωγοί κυμαίνεται, τώρα, στις 230 - 240 δραχμές το κιλό και αυτή θα είναι και η τελική τιμή. Ο υπολογισμός της φετινής "καθαρής" τιμής γίνεται με την αφαίρεση των 124,434 δραχμών του προστίμου της συνυπευθυνότητας, που αντιστοιχεί σε ποσότητα παραγωγής 1.322.000 τόνων, από τις 364,434 δραχμές το κιλό που είναι η τιμή στόχου του προϊόντος. Επίσης, από τις 240 δραχμές το κιλό, κατά μέσο όρο, που μένουν, θα πρέπει ν' αφαιρεθεί και το 3% που παρακρατείται από τον παραγωγό για λογαριασμό του ΕΛΓΑ.

Να σημειωθεί, ότι ακόμα κι αν η φετινή παραγωγή κυμανθεί στους 1.150.000 τόνους που εκτίμησε ο Οργανισμός Βάμβακος - αν και αυτό φαίνεται σχεδόν αδύνατο - πάλι οι βαμβακοπαραγωγοί θα χάσουν, σε σχέση με πέρσι, 10 δραχμές το κιλό τουλάχιστον, αφού η επιστροφή συνυπευθυνότητας θα είναι 40 δραχμές το κιλό περίπου κι όχι 50, όπως πέρσι. Από εκεί και πέρα ανάλογα με την αύξηση της παραγωγής μέχρι το όριο των 1.322.000 τόνων θα μειώνεται και η επιστροφή της επιδότησης.

Ανησυχούν και οι εκκοκκιστές...

Η εκτίμηση ότι η φετινή παραγωγή είναι σχεδόν αδύνατο να κυμανθεί στα επίπεδα που υπολόγισε ο Οργανισμός Βάμβακος, δε γίνεται μόνο από τους παραγωγούς, αλλά και από τους εκκοκκιστές που έχουν πιο συνολική εικόνα. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ενωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγών Βάμβακος,με έγγραφό της που έστειλε στα μέλη της εκφράζει φόβους ότι η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το όριο των 1.322.000 τόνων που έθεσε η ΕΕ και επισημαίνει ότι "σ' αυτή την περίπτωση η τελική συνυπευθυνότητα θα είναι μεγαλύτερη της προσωρινής και θα χρειαστεί να επιστρέψουμε ένα μέρος της προκαταβολής της επιδότησης που έχουμε ήδη λάβει και έχουμε αποδώσει ήδη στους παραγωγούς". Αλλά, επειδή οι εκκοκκιστές γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ζητήσουν πίσω μέρος της προκαταβολής που έδωσαν στους παραγωγούς, ζητούν - όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Ενωσής τους - από εξειδικευμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο δικηγορικό γραφείο "να διερευνήσει κατ' αρχήν, τη νομική βάση του ζητήματος και να προβεί εν συνεχεία, εάν υπάρχει νομικό έρεισμα, στις απαραίτητες ενέργειες προς την Κοινότητα και τον Οργανισμό Βάμβακος, ώστε να μην αναλάβουμε εμείς την ενδεχόμενη διαφορά της συνυπευθυνότητας". Και βέβαια σε αυτή την περίπτωση τίθεται πάλι το ζήτημα ότι τα "σπασμένα" από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και της κερδοσκοπικής τακτικής των εκκοκκιστών, δεν πρέπει να τα πληρώσουν πάλι οι βαμβακοπαραγωγοί.

Αντιδράσεις

Η νέα μείωση της τιμής του βαμβακιού, ως απόρροια του σχετικού κανονισμού της ΕΕ, προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών, που δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν νέους αγώνες για την ανατροπή αυτού του καταστροφικού για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια κανονισμού και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αυτό το κλίμα διαμαρτυριών και αγωνιστικών προετοιμασιών φαίνεται ν' ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,δεν τόλμησε να πάει προχτές στη Λάρισα - όπου θα στήριζε τους κυβερνητικούς υποψηφίους στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, όπως έχει "χρεωθεί" από το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ - αναλογιζόμενος την "υποδοχή" που θα έβρισκε από τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής. Πολύ περισσότερο που, με απόφαση του Οργανισμού Βάμβακος, τα εκκοκκιστήρια της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας έκλεισαν για 10 και πλέον μέρες, - με πρόσχημα τον έλεγχο στην εκκόκκιση του βαμβακιού - μ' αποτέλεσμα "ν' αλωνίζουν" οι ιδιώτες εκκοκκιστές, χωρίς τον ανταγωνισμό της Ενωσης, εκβιάζοντας τους παραγωγούς να πουλήσουν σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ