Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πετά" με την άδεια του ΣτΕ η "Πρινσές"

"Πράσινο φως" για να "πετά" και με το νόμο - μέχρι... νεωτέρας - η ιδιωτική αεροπορική εταιρία "Πρινσές Αιρλάινς", πρώην "Βένους", άναψε χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 648/1998 απόφαση, έκανε αποδεκτό χτες το αίτημα της "Πρινσές" και προχώρησε στην προσωρινή άρση της απόφασης του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, σύμφωνα με την οποία της απαγορεύτηκε από την περασμένη βδομάδα να εκτελεί πτήσεις.

Ωστόσο, η "Πρινσές" εκτέλεσε κανονικά τις πτήσεις της μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Την... εντολή να "πετάει" για τέσσερις μέρες χωρίς την ειδική άδεια αερομεταφορέα, την έδωσε ο αερολιμενάρχης Αθηνών. Η ευθύνη, όμως, για την εφαρμογή ή όχι των αποφάσεων που υπογράφει, ανήκει αποκλειστικά στον υπουργό Μεταφορών, Τ. Μαντέλη,ο οποίος μέχρι χτες, με την ανοχή του, επί της ουσίας κάλυψε την προδήλως μη σύννομη ενέργεια του υφισταμένου του!

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, που εκδόθηκε αυθημερόν, αναφέρεται ότι "η εκτέλεση της υπουργικής απόφασης προκαλεί στην εταιρία βλάβη", καθώς η εταιρία εκτελεί καθημερινά 4 - 5 πτήσεις "τσάρτερ", με μισθωμένο αεροπλάνο.

Χτες τα ξημερώματα το ένα και μοναδικό αεροπλάνο της "Πρινσές" απογειώθηκε χωρίς επιβάτες από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης, απ' όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα της εταιρίας θα εκτελούσε στις 2.30 μ.μ. την πτήση 574 για Στουτγκάρδη. Η πτήση αυτή εκτελέστηκε τελικά στις 6.30 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία αξίζει να επισημανθεί ότι κοινοποιήθηκε μια μέρα μετά την υποβολή σχετικής Ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή, η άδεια εκμετάλλευσης της εταιρίας "Πρινσές" ανακλήθηκε, μεταξύ των άλλων: Επειδή η εταιρία δεν προέβη στις 31 Δεκέμβρη 1997 σε εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 850 εκατομμυρίων δραχμών. Επειδή εξέδωσε πλαστά τιμολόγια 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, όπως προέκυψε από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, το οποίο για το λόγο αυτό επέβαλε στην εταιρία πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Επίσης, στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελέγχουσας υπηρεσίας, "είναι σχεδόν ανύπαρκτη η εξασφάλιση των πιστωτών" και ότι τα αμέσως ρευστοποιούμενα στοιχεία της εταιρίας "είναι ανεπαρκή για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ