Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
"Για μια ζωή με αξιοπρέπεια"

Εκδήλωση μνήμης, χτες, για τα δεκαέξι χρόνια από τη δολοφονία της Κνίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, έξω από την πύλη του γκέτο της ΕΤΜΑ

Δεκαέξι χρόνια μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, έξω από την πύλη του γκέτο της ΕΤΜΑ, της 21χρονης φοιτήτριας της Παντείου, μέλους της ΚΝΕ, οι εργαζόμενοι και οι νέοι δεν την ξέχασαν. Ηταν και χτες έξω από την πύλη του εργοστασίου, που ακόμα και σήμερα παραμένει γκέτο για τους εργάτες του, για να τιμήσουν τη μνήμη της, για να υποσχεθούν για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίζουν να βαδίζουν ανυπόταχτοι στο δρόμο του αγώνα, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη χτεσινή εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Ιματισμού και Δέρματος και το Σύλλογο Φοιτητών της Παντείου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Σωτηρίας, ακριβώς στο σημείο που σκοτώθηκε στα 21 της χρόνια από τον οδηγό του λεωφορείου της ΕΤΜΑ, Χαρίτο, απέναντι από την πύλη του εργοστασίου.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Χριστίνα Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, η οποία στην αρχή της ομιλίας της αφιέρωσε τη χτεσινή εκδήλωση στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους που αργοπεθαίνουν στις φυλακές, σε αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στα κελιά των τουρκικών φυλακών και σε αυτούς που συνεχίζουν τον αγώνα τους κι ας αντικρίζουν το θάνατο. "Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο της Σωτηρίας και πολλά έχουν συμβεί, πολλά έχουν αλλάξει από τότε, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Χρ. Τσεντούρου. Αυτό όμως που δεν άλλαξε είναι η στάση της εργοδοσίας. Ακόμα και σήμερα η δημοκρατία δεν πέρασε τις πύλες των εργοστασίων. Το παράδειγμα της Σωτηρίας έχει ξεχωριστή σημασία σήμερα, μια εποχή όπου τα δικά της ιδανικά, γι' αυτά που έδωσε τη ζωή της, χλευάζονται. Μια εποχή όπου η λιτότητα και η ανεργία έχει γίνει ο εφιάλτης όλων των εργαζομένων. Αυτές τις ιδέες της Σωτηρίας και το αγωνιστικό της παράδειγμα, ενάντια στη λιτότητα και την καταστολή, θέλησαν να δολοφονήσουν οι "νάνοι" που έδωσαν την εντολή στον οδηγό του πούλμαν να σκοτώσει την Σωτηρία. Ομως οι ιδέες της είναι πολύ δυνατές για να ξεχαστούν. Θα μείνει για πάντα αθάνατη στις μνήμες μας".

Ο Παναγιώτης Κατιφές,εκπρόσωπος των φοιτητών της Παντείου, ανοίγοντας την ομιλία του τόνισε ότι το παράδειγμα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου αποτελεί σημείο σύζευξης του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό και κάλεσε τους νέους να ακολουθήσουν την αγωνιστική στάση ζωής της Σωτηρίας, για μια ζωή με αξιοπρέπεια όπως ταιριάζει στους νέους.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δ. Κατσιανάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ν. Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Γ. Μαυρίκος, γραμματέας της ΓΣΕΕ, εκπρόσωποι του Νέου Αριστερού Ρεύματος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων Ελλάδας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων εργατικών σωματείων, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Σ. Βασιλακοπούλου.

Μετά το τέλος των ομιλιών και την κατάθεση των στεφάνων ακολούθησε συναυλία από ερασιτεχνικό μουσικό συγκρότημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ