ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ
Ολυμπιονίκης για ποίημα

Ο φοιτητής της ιατρικής χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό στη γυμναστική μετά το 1896

Ενας ευλύγιστος ...Ατλαντας συγκατοικεί από χτες στην κορυφή του Ολύμπου, δίπλα στον Δήμα και τον Κακιασβίλι. Ο Γιάννης Μελισσανίδης, ο γυμναστής από τη Θεσσαλονίκη, χάρισε στη χώρα μας το τρίτο της χρυσό μετάλλιο στην 26η Ολυμπιάδα. Με 9.850 βαθμούς στον τελικό των ασκήσεων εδάφους, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, για πρώτη φορά στην καριέρα του, αλλά και την ιστορία του αθλήματος.

Ο μικροκαμωμένος πρωταθλητής έκανε το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. Στην αίθουσα "Τζόρτζια Ντομ" μπήκε χωρίς φόβο, αφού ο πρώτος του στόχος, που ήταν η πρόκριση στον τελικό, είχε επιτευχθεί.

Επέλεξε να εκτελέσει το δυσκολότερο πρόγραμμα και δε διαψεύστηκε. Με κινήσεις, που φάνταζαν γραμμές από τον Ελύτη και τον Καβάφη, ανάγκασε τους θεατές να υποκλιθούν μπροστά του. Η είσοδος ήταν πρωτοπαρουσιαζόμενη. Η εκτέλεση ήταν ένα ...ποίημα. Αποτελούσε την εξωτερίκευση μιας σύνθεσης των δημιουργιών από ανθρώπους που με τα έργα τους μεγάλωσε. Τους αρχαίους φιλοσόφους και ποιητές, τον Καζαντζάκη, τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι και άλλους.

Οπως ο ίδιος είπε λίγο πριν μπει στον αγώνα, "έκανα κάτι που με είχε συμβουλεύσει ένας δάσκαλός μου. Νομίζω ότι είναι μια αποστροφή του Σολωμού. "Κλείσε μέσα στα μάτια σου όλη την Ελλάδα και θα αισθανθείς το μεγαλείο της". Αυτό έκανα".... Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά. Το 1994 είχε συγκινήσει όλον τον κόσμο, όταν χάρισε το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στους πανευρωπαϊκούς σε αδικοχαμένο Τούρκο συναθλητή του, τον Μουράτ Καμπάς, που σκοτώθηκε σε τροχαίο. Για την πράξη του αυτή, είχε τιμηθεί με το βραβείο "Ιπεκτσί", η επιτροπή του οποίου του έστειλε, μεταξύ άλλων, συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

Ο δευτεροετής φοιτητής στην ιατρική είχε υποσχεθεί πριν από τον τελικό πως θα γοητεύσει και το έκανε. "Δεν ήμουν εγώ. Ηταν η Ελλάδα. Πάνω στο βάθρο, την ώρα που άκουγα τον Εθνικό Υμνο, σε κάθε κύτταρό μου ήταν όλοι οι Ελληνες", δήλωσε. Ακόμα και αυτοί που τον "πολέμησαν", οι άνθρωποι που λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής τον αμφισβητούσαν και υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να ταξιδέψει στην Ατλάντα. Ομως ο χρυσός γίγαντας της ελληνικής γυμναστικής, εκτός από ταλέντο και δυνατότητες, διαθέτει κουλτούρα και ήθος. Δεν πρόκειται όμως να ξεχάσει, όπως και οι δικοί του άνθρωποι. Αυτοί, που βίωσαν τους κόπους, τις θυσίες και τον αγώνα του. Με πικρία, ο πατέρας του Βαγγέλης δηλώνει: "Δεν μπορώ να πω ότι το παιδί είχε τη στήριξη της πολιτείας. Τον έχουν παραμελήσει, ακόμα και η ίδια η ομάδα του. Τον έχουν κυνηγήσει και από τον ΣΕΓΑΣ. Πριν από 1,5 χρόνο, είχαν απολύσει τον προπονητή του Θ. Καπνίδη, που συνέχισε να δουλεύει με τον Γιάννη αφιλοκερδώς. Τον επανέφεραν πριν από εφτά μήνες. Στο μεταξύ, όποτε πήγαινε για αγώνες στο εξωτερικό, ήταν χωρίς προπονητή"....

Παρ' όλα αυτά, ο Γιάννης Μελισσανίδης τα κατάφερε, γιατί η αγάπη του για το άθλημα είναι μεγάλη. "Μαμά και χωρίς χέρια να μείνω, γυμναστική θα κάνω. Μην στεναχωριέσαι, το διαμάντι και στη λάσπη λάμπει", είχε πει παλιότερα στην κυρία Μαρία.

"Ο 19χρονος Μελισσανίδης ήταν ένας από εκείνους που ζητωκραύγαζαν υπέρ της Αθήνας, όταν η εκατονταετηρίδα της Ολυμπιάδας δόθηκε στην Ατλάντα. Αλλά σήμερα (προχτές), αυτό είχε μικρή σημασία. Ο νους του βρισκόταν έτσι κι αλλιώς στην Αθήνα", έγραψαν οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης", που φιλοξενούν και δηλώσεις του Ελληνα Ολυμπιονίκη. "Πριν χαιρετήσω τους κριτές και ξεκινήσω, είπα στον εαυτό μου: Δε βρίσκομαι στις ΗΠΑ. Δε βρίσκομαι στην Ατλάντα, είμαι στην Αθήνα. Ο κόσμος με είδε τόσο φιλικά, που ένιωσα σαν να βρισκόμουν στην Ελλάδα", υπογράμμισε ο Γιάννης Μελισσανίδης.

ΧΡΥΣΟΣ Ο ΚΑΧΙΑΣΒΙΛΙ, ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ Ο ΚΟΚΚΑΣ
Οι αρσιβαρίστες "σηκώνουν" μετάλλια

Ασυναγώνιστος ο Καχιασβίλι στα 99κ. συνδύασε το χρυσό με παγκόσμια ρεκόρ στο ζετέ και το σύνολο. Ανεπανάληπτος ο Κόκκας, που ξεπέρασε τον εαυτό του κατά 8,5 κιλά για να βρεθεί στο βάθρο

Τα σήκωσε όλα και επιστρέφει χρυσός Ολυμπιονίκης ο Κάχι Καχιασβίλι. Με χαρακτηριστική άνεση, όπως και ο Δήμας, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 99 κιλά, ολοκληρώνοντας το θρίαμβο του με τη συντριβή του παγκόσμιου ρεκόρ στο ζετέ και την κατάρριψη του αντίστοιχου ρεκόρ στο σύνολο. Το πρώτο κατείχε με 228 κιλά ο Χράπατι από το Καζακστάν. Ο ομογενής από τη Γεωργία το συνέτριψε σηκώνοντας επτά κιλά περισσότερο. Το δεύτερο... ανήκε από το 1994 στο Ρώσο Σιρτσόφ με 417,5 κιλά. Ο "Κάχι" το... στρογγύλεψε στα 420 κιλά.

Ο 27χρονος πολιτικός μηχανικός, είχε προβλέψει πως το χρυσό μετάλλιο θα κριθεί πάνω από τα 410 κιλά. Γνώριζε επίσης, πως αν στο αρασέ, που δεν είναι το "όπλο" του, ο Χράπατι από το Καζακστάν δεν πάρει διαφορά μεγαλύτερη των πέντε κιλών, τότε η γαλανόλευκη θα κυματίσει στον ψηλότερο ιστό. Η εξέλιξη της "μάχης" τον επιβεβαίωσε και αυτός απλά έκανε πραγματικότητα την υπόσχεσή του.

Στο αρασέ σήκωσε 185 κιλά ενώ οι Χράπατι, Ριμπαλτσένκο (Ουκρανία) 2,5 κιλά περισσότερα. Στο ζετέ όπου.... δεν παίζεται, σήκωσε τα 225 με άνεση και ανάγκασε τον Χράπατι να δοκιμάσει στα 227,5. Ο αθλητής από το Καζακστάν απέτυχε και ο Καχιασβίλι "κρεμούσε" στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τον αθλητή που ήρθε στην Ελλάδα το Νοέμβρη του 1994. Ζήτησε στην μπάρα να τοποθετηθούν 235 κιλά, επτά περισσότερα από το παγκόσμιο ρεκόρ. Οι φωνές του Χρήστου Ιακώβου "κράτα, κράτα" όταν ο Καχιασβίλι είχε την μπάρα πάνω από το κεφάλι του έμοιαζαν περιττές.

Συγκίνησε ο Κόκκας

Μια μέρα πριν η άρση βαρών και ο Λεωνίδας Κόκκας χάρισαν στην Ελλάδα το αργυρό μετάλλιο στα 91 κιλά, που όμως αξίζει όσο ένα χρυσό. Ο 23χρονος αθλητής από την Κορυτσά, πήγε στην Ατλάντα έχοντας κάνει πριν ένα χρόνο μια λεπτή εγχείρηση στη μέση. Απέναντι του είχε θηρία με καλύτερες επιδόσεις. Παρ όλα αυτά κατάφερε να σηκώσει στο αρασέ 175 κιλά (δυόμισι περισσότερα από το ρεκόρ του) και στο ζετέ 215 κιλά. Με σύνολο 390 κιλά μοιράστηκε τη δεύτερη θέση μαζί με τους Μπουλούτ (Τουρκία), Καρούζο (Γερμανία) αλλά ήταν ελαφρύτερος τους στο ζύγισμα και κατέκτησε το μετάλλιο. Η... εκδίκηση (για τους Τζελίλη, Μήτρου) που είχαν χάσει το χάλκινο επειδή είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος από τους αντιπάλους τους, ήταν γεγονός.

ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ραντεβού με την ιστορία

Παρά τη συντριβή με 62 - 103 από την Αυστραλία

Ασορτί με την αμερικάνικη αντίληψη περί Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η εμφάνιση της Εθνικής στο παιχνίδι με την Αυστραλία. Οι Ελληνες διεθνείς εγκατέλειψαν τα πάντα στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να έρθει φυσιολογικά η συντριβή από την ομάδα της χώρας των καγκουρό με 62 - 103 (30 - 52). Το έργο, με κεντρική υπόθεση "επιλέγουμε αντίπαλο", το έχουμε δει κατ' επανάληψη. Το ίδιο έγινε το 1993 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας και το 1994 στο Παγκόσμιο του Καναδά. Αν όμως "το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού", φανταστείτε το "τρις εξ αμαρτείν". Οι Αυστραλοί, που αν ήθελαν μπορούσαν κι αυτοί να επιλέξουν μεταξύ Κροατίας και Λιθουανίας για αντίπαλο στην προημιτελική φάση, έκαναν το καθήκον τους απέναντι στους φιλάθλους που πήγαν στο γήπεδο, αλλά και στην ίδια την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η διαφορά των 41 πόντων ήταν ό,τι χειρότερο ενόψει της σημερινής αναμέτρησης με τη Λιθουανία. "Δεν παίξαμε για να επιλέξουμε αντίπαλο. Δε θέλαμε να χάσουμε, αλλά τώρα τι να πω", δικαιολογήθηκε ο Μ. Δενδρινός, χωρίς να δώσει εξήγηση για την ηττοπάθεια με την οποία ξεκίνησαν οι παίκτες του τον αγώνα. Αντίθετα ο Ν. Οικονόμου ήταν περισσότερο πειστικός: "Είχαμε αποπροσανατολιστεί με ποιον αντίπαλο θα παίξουμε στην επόμενη φάση και δεν είχαμε το μυαλό μας στο παιχνίδι" παραδέχτηκε. "Πιστεύω πως η ήττα δε θα έχει συνέχεια στην ελληνική ομάδα και δεν πρόκειται να μας επηρεάσει", συνέχισε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Η Λιθουανία θεωρητικάδείχνει πιο προσιτός αντίπαλος από την Κροατία. Προχτές πάντως συνέτριψε την Κίνα με 116 - 55, έχοντας οκτώ παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Κι ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι ο Σαμπόνις δεν είναι ούτε Βλάχοβ, ούτε Ντορτζ. Το ραντεβού με την πρόκριση στην τετράδα έχει οριστεί στις 17.00, κι οι Ελληνεςδιεθνείς καλούνται να αποδείξουν, ότι το παιχνίδι με την Αυστραλία ήταν μια παρένθεση και μόνο.

ΕΛΛΑΔΑ: Παταβούκας 2, Γιαννάκης 6, Αλβέρτης 12, Οικονόμου 22, Αγγελίδης 7, Φασούλας 6, Ρεντζιάς 7, Κακιούσης, Σιγάλας, Παπανικολάου, Χριστοδούλου, Μπακατσιάς.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ρόναλντσον 11, Μάχερ 1, Φίσερ 9, Ρίντι 12, Μακίνον 11, Τσένσεν 6, Γκέιζ 17, Χιλ 13, Μπράντκε 7, Ντορτζ 6, Βλάχοβ 8, Μπόρνερ 2.

Οι σημερινοί προημιτελικοί αγώνες:

17.00: Ελλάδα - Λιθουανία

19.00: Γιουγκοσλαβία - Κίνα

03.00: Αυστραλία - Κροατία

05.00: ΗΠΑ - Βραζιλία

ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ
Ο "Αίολος" χρύσωσε τα πανιά του

Χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα ο ιστιοπλόος της Βουλιαγμένης

Ο Νίκος Κακλαμανάκης κράτησε το λόγο του. Μετά από οχτώ επίμονες ιστιοδρομίες στα νερά της Σαβάνα και του Ατλαντικού, ο ιστιοπλόος της Βουλιαγμένης αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης. Ο "Αίολος" φούσκωσε τα πανιά του, οδηγώντας τον στο κορυφαίο σκαλοπάτι του βάθρου. Παίρνοντας προβάδισμα από την πρώτη ιστιοδρομία, έφτασε στην κορυφή του βάθρου νωρίτερα του αναμενόμενου. Η ένατη και τελευταία ιστιοδρομία ήταν αχρείαστη. Οταν οι άλλοι αθλητές διεκδικούσαν το ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο, ο Κακλαμανάκης πετούσε στον "έβδομο" ουρανό. Ξεχάστηκε, μάλιστα, μπροστά στις κάμερες και έπεσε στην κούρσα την τελευταία στιγμή, μόνο και μόνο για να μην επηρεάσει την τελική κατάταξη των άλλων αθλητών. Ακόμα όμως και τότε τέθηκε επικεφαλής στην κούρσα μαζί με τον μεγάλο αντίπαλό του, τον Αργεντίνο Εσπινόλα, αλλά από τη βιασύνη του "να τρέξει", όπως είπε, την κούρσα, έχασε τη διαδρομή και μηδενίστηκε. Πώς να μη χάσει, όμως, τη διαδρομή; Εχοντας κατακτήσει λίγο νωρίτερα την πρώτη θέση στην 8η ιστιοδρομία, είχε ήδη αναδειχτεί χρυσός Ολυμπιονίκης. Στην τελευταία ιστιοδρομία μπορούσε να κάνει χρήση του δικαιώματος που παρέχουν οι κανονισμοί σε κάθε ιστιοπλόο να "πετάξει" τη χειρότερη κούρσα του. Για τον Κακλαμανάκη, χειρότερη ήταν η τελευταία. Για την ιστορία, ο Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα κατατάχτηκε 2ος στην πρώτη ιστιοδρομία, 5ος στη δεύτερη, 1ος στην τρίτη, 6ος στην τέταρτη, 1ος στην πέμπτη, 9ος στην έκτη, 1ος στην έβδομη και 1ος στην όγδοη.

Οι άλλοι Ελληνες ιστιοπλόοι δεν πέτυχαν να επαναλάβουν τον άθλο του Κακλαμανάκη. Ο Μπουντούρης με τον Μπούκη στη δέκατη ιστιοδρομία των σκαφών τύπου "σταρ", κατέλαβαν την 11η θέση και παραμένουν στην 4η θέση της κατάταξης με 45 βαθμούς ποινής.

ΣΤΙΒΟΣ
"Λαμπρός" ο Παπακώστας

Με 2.32 6ος Ολυμπιονίκης ο Καρδιτσιώτης άλτης του ύψους. Στον τελικό του τριπλούν η Ολγα Βασδέκη

Εκτος Ολυμπιονίκης αναδείχτηκε στο ύψος ο Λάμπρος Παπακώστας. Ο Ελληνας πρωταθλητής από την αρχή του αγώνα έδειξε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Πέρασε με την πρώτη τα 2.20, τα 2.25 και 2.29. Στη συνέχεια πέρασε τον πήχη με τη δεύτερη προσπάθεια τα 2.32, δεν τα κατάφερε δύο φορές στα 2.35 και πήγε για το άλμα... μεταλλίου στα 2.37, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

"Με την έκτη θέση μπορεί να λέγεσαι Ολυμπιονίκης, αλλά για μένα δε λέει τίποτα", τόνισε ο Καρδιτσιώτης πρωταθλητής: "Μπορούσα να είχα πάει καλύτερα. Ομως, όλη αυτή την περίοδο είχα πολλές ατυχίες", κατέληξε ο Λάμπρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο φαβορί Σοτομαγιόρ, δεν κατάφερε να μπεί στην πρώτη οκτάδα, αφού είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 2.32!

Στο μήκος οι δύο αθλητές μας ο Κώστας Κουκοδήμος και ο Σπύρος Βασδέκης δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό του αγωνίσματος, αφού δεν έπιασαν το όριο που ήταν 8.05. Ο Βασδέκης ήρθε 14ος με καλύτερο άλμα 7.98 (7.90 και 7.96 τα άλλα δύο) και ο Κουκοδήμος 21ος με 7.82 και δύο άκυρα.

"Ενιωθα πολύ καλά από το πρώτο άλμα. Δεν είχα τρακ, αλλά στο τέλος στάθηκα άτυχος", υποστήριξε ο Βασδέκης. Ο Κουκοδήμος αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο κουτσαίνοντας.

Αντίθετα η Ολγα Βασδέκη με άλμα 14.48 (ισοφάριση του πανελληνίου ρεκόρ) κατάφερε να μπει στον τελικό του τριπλούν. Θα αντιμετωπίσει τις Ουκρανές Γκοβόροβα (14.60 μ.), Κράβετς (14.57 μ.), Κλούσοβιτς (14.38 μ.), τη Ρωσίδα Λασόφσκαγια (14.75μ.), τη Βουλγάρα Πράντζεβα (14.61 μ.), την Κινέζα Ρεν (14.56 μ.), τη Βρετανίδα Χάνσεν (14.55 μ.), την Τσέχα Κασπάρκοβα (14.42 μ.), την Αμερικάνα Χάντσον (14.26 μ.), τη Λετονή Μπλαζέβιτσα (14.24 μ.) και τη Ρουμάνα Ματέσκου (14.22 μ.).

Μέτριες ήταν οι παρουσίες των Στέλιου Μπίσμπα (35ος) στα 11ο εμπόδια, Παπαδημητρίου και Πολυχρονόπουλου στη σφυροβολία, όπου επίσης έμειναν από τον πρώτο γύρο όπως και οι Κελεσίδου, Βόγγολη και Τσικούνα στη δισκοβολία.

Τέλος, η Μαρία Πολύζου ήταν 42η στον μαραθώνιο.

  • Ο Αλέξης Πανατίδης,που αγωνιζόταν στο γκρουπ των αδυνάτων, δεν κατάφερε να διακριθεί στα 108 κιλά της άρσης βαρών. Ενας τραυματισμός στο αριστερό χέρι, δεν του επέτρεψε να σηκώσει τα 170 κιλά με τα οποία ξεκίνησε. Ετσι ο Ελληνας αρσιβαρίστας μηδενίστηκε.
  • Στην κωπηλασία οι Κουρκουρίκης,Πολύμερος στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών κατέκτησαν την 10η θέση στην συνολική κατάσταση. Στον "μικρό" τελικό τερμάτισαν τέταρτοι αφού κάλυψαν τα 2.000 σε 6.27.94.
  • Στις καταδύσεις ο Νίκος Συρανίδης κατετάγη 26ος στο τραμπολίνο με 316.500.
  • Ο Τιγκράν Ουζλιάν στα 57 κιλά της πυγμαχίας,έχασε από τον Ρώσο Ραμάζεφ με 27 - 2 σημεία.

Εξω από τους "16" στο πιγκ πογκ έμεινε ο Καλίν Κρεάνκα.Στον τελευταίο και σημαντικότερο αγώνα του έχασε από τον Γάλλο Σιλά με 2 - 1 (21 - 14, 16 - 21, 21 - 13).

Πρόκληση από Σάμαρανκ

Ο Σάμαρανκ συνεχίζει να προβάλλει το συμπέθερο της ισπανικής βασιλικής οικογένειας κι ο Γλίξμπουργκ να προκαλεί το ελληνικό δημόσιο αίσθημα. Ο εκλεκτός του προέδρου της ΔΟΕ επιλέχτηκε για την απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Γιάννη Μελισσανίδη. Από το Σάμαρανκ όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Μια ζωή ο άνθρωπος, στην υπηρεσία βασιλιάδων, δικτατόρων κι αφεντικών. Το παράξενο είναι ότι κάποια μέλη της ελληνικής αποστολής δε θέλουν να ξεκόψουν από το "βασιλικό" παρελθόν της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Κανείς τους δεν ενοχλήθηκε από την παρέμβαση Γλίξμπουργκ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αντιλήφθηκε τίποτα. "Η απονομή έγινε με το όνομά του. Δεν έγινε με οποιονδήποτε τίτλο. Είναι επίτιμο μέλος της ΔΟΕ. Αυτή είναι η αλήθεια", τόνισε.

Λίγο περισσότερος σεβασμός στο λαό αυτής της χώρας δε θα έβλαπτε. Και για να μαθαίνουν οι νεότεροι, επί Γλίξμπουργκ Ολυμπιονίκες στέφονταν μόνο οι Γλίξμπουργκ.

Ελληνικό ολυμπιακό μεγαλείο

Χρυσοί Ολυμπιονίκες οι Μελισσανίδης, Κακλαμανάκης, Κακιασβίλι. Ασημένιο μετάλλιο ο Κόκκας

Ο χορός των μεταλλίων καλά κρατεί. Μετά τους Λεωνίδα Σαμπάνη, Βαλέριο Λεωνίδη και Πύρρο Δήμα, ήρθε η σειρά των Λεωνίδα Κόκκα, Κάχι Κακιασβίλι, Γιάννη Μελισσανίδη και Νίκου Κακλαμανάκη να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

"Ασημένιος" ο Κόκκας στην κατηγορία των 91 κ. της άρσης βαρών. "Χρυσός" ο Κακιασβίλι στα 99 κ. του αθλήματος που ανέδειξε την Ελλάδα κορυφαία δύναμη στον κόσμο. Χρυσό μετάλλιο ο εκπληκτικός Γιάννης Μελισσανίδης στις ασκήσεις εδάφους της ενόργανης γυμναστικής και ο Νίκος Κακλαμανάκης στην ιστιοσανίδα. Τέσσερα χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια, η Ελλάδα είχε να κατακτήσει από το 1896. Ευχάριστες ολυμπιακές στιγμές, στην εκατονταετηρίδα από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το καλύτερο δώρο στη χώρα που γέννησε τα ολυμπιακά ιδεώδη.

Δύο ακόμα μετάλλια στην άρση βαρών από τους Καχιασβίλι και Κόκκα
Αυλαία με Σαλτσίδη

Ο Παύλος Σαλτσίδης κατεβάζει σήμερα την ένδοξη αυλαία της ελληνικής άρσης βαρών στη μεγάλη κατηγορία των +108 κιλών. Στόχος του βετεράνου αθλητή είναι να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την πετυχημένη καριέρα του και αυτό θα είναι ένα πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα. Ο Σαλτσίδης αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν 8ος στις Ολυμπιάδες της Σεούλ και Βαρκελώνης το 1988 και 1992 αντίστοιχα. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1990 ήταν δεύτερος στο αρασέ και τρίτος στο ζετέ, ενώ ήταν Μεσογειονίκης το 1993.

  • Στη μάχη της ελευθέρα πάλης που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδας, θα μπει και ο Νουγκάρ Τσικουατσέλης στην κατηγορία των 48 κιλών. Ο ομογενείς από τη Γεωργία ήταν φέτος 4ος στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες.
ΠΟΛΟ
Σπουδαίο πλασάρισμα

Η Εθνική μας 6η στην Ολυμπιάδα. Κορυφαία θέση αφιερωμένη στον αδικοχαμένο Νώντα Σαμαρτζίδη

Η Αμερική αποδείχτηκε γούρικη για την Εθνική ομάδα του πόλο. Μετά την 8η θέση στο Λος Αντζελες, επέστρεψε στην Ατλάντα 12 χρόνια μετά, πήρε την καλύτερη θέση στην ιστορία της, την 6η και στέφθηκε Ολυμπιονίκης. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό συνέβη εις βάρος της ομάδας των ΗΠΑ, την οποία ύστερα από ένα Χιτσκοκικό ματς νίκησε το περασμένο Σάββατο με 7 - 6. Η Εθνική πάντως θα μπορούσε να φθάσει ακόμη ψηλότερα. Στο ματς με τη Ρωσία για τις θέσεις 5 - 6 οι παίκτες του Κούλη Ιωσηφίδη αυτοκτόνησαν στα τελευταία λεπτά του κανονικού αγώνα (7 - 7) και το ματς πήγε στην παράταση. Οι αντίπαλοί μας ήταν πιο ψυχρόαιμοι και πήραν τη νίκη με 10 - 8. τα επτάλεπτα 1.1,2 - 2, 2.1, 2 - 3 (κανονικός αγώνας) 2 - 1,1 - 0. τα γκολ της Ελλάδα πέτυχαν: Καϊάφας 1, Μαυρωτάς 1, Αφρουδάκης 4, Λοράντος 1, Ψύχος 1. Ο Κούλης Ιωσηφίδης έμεινε ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας στο Ολυμπιακό τουρνουά: "Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά σε όλες τις κατηγορίες. Είμαστε στο πανεπιστήμιο όμως δεν έχουμε τελειώσει το δημοτικό". Τέλος, ο αρχηγός Γιώργος Μαυρωτάς αφιέρωσε την επιτυχία στον πρόσφατο χαμό του Νώντα Σαμαρτζίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ