ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί μεταλλίων και ρεκόρ...

Φιέστες τρελές ετοιμάζουν για την υποδοχή των αθλητών της ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, που επιστρέφουν την Τρίτη από την Ατλάντα. Το αξίζουν τα παιδιά, δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως να 'στε βέβαιοι ότι οι "διοργανωτές" δεν το σκέφτονται έτσι...

***

Χρυσά τα μετάλλια που θα φέρουν, "χρυσή" και η ευκαιρία για προβολή προεκλογικού τύπου!

***

Αλλωστε, ήδη, έχουν αρχίσει την ...παρέλαση απ' τα κανάλια και τα ραδιόφωνα οι κάθε λογής παράγοντες. Αντιστοιχούν καμιά δεκαριά σε κάθε αθλητή που στείλαμε στους Ολυμπιακούς.

***

Για τον υπουργό Αθλητισμού, δεν το συζητάμε, έχει οργιάσει. Νέα στρατηγική με βάση την εμπειρία της Ατλάντα - λέει - θα δημιουργήσει. Μέχρι την επόμενη Ολυμπιάδα, το 2000, ποιος θα τα θυμάται - σκέφτεται...

***

Υποπτες, πάντως, αυτές οι δηλώσεις κυβερνητικών ιθυνόντων για το ότι στην αρχαιότητα γκρέμιζαν τα τείχη για να μπουν στην πόλη οι Ολυμπιονίκες. Κάτι έχουν βάλει στο μάτι...

***

Αισθητή την παρουσία του προσπαθεί να κάνει ο "τέως" στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα με τις απονομές μεταλλίων, όπως καταγγέλλουν όλοι, αλλά κι η κυβέρνηση κάνει, όσο πιο πολύ μπορεί, αισθητή την ...απουσία της.

***

"Τμήμα ελέγχου και διαφάνειας", θα κάνει άμεσα ο υπουργός Τύπου για τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Τώρα το ποιος θα ελέγχει ποιον, είναι ένα άλλο ερώτημα...

***

Για τη "διαφάνεια", τι να πει κανείς. Θα είναι τόσο "διαφανή" τα ΜΜΕ, όσο και οι διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων έργων και προμηθειών στους ιδιοκτήτες τους.

***

Συγχαρητήρια έδωσε, με την έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ στην ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τη διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από το 10%. Εμ βέβαια, στο ξεζούμισμα του κοσμάκη, ο Παπαντωνίου και η ομάδα του αξίζουν το δικό τους ..."χρυσό μετάλλιο".

***

Οσο για τα ρεκόρ (λιτότητας), φιλοδοξούν να τα "σπάνε" κάθε χρόνο και, δυστυχώς για μάς, διανύουν περίοδο ...μεγάλης φόρμας.

Το άλλοθι του "άλλου ΠΑΣΟΚ"

Το στίγμα της τακτικής του στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ υπό την κυριαρχία Σημίτη, έδωσε προχτές το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Α. Τσοχατζόπουλος. Ποιο είναι το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης; "Θα αγωνιστώ το νέο ΠΑΣΟΚ να μη γίνει άλλο ΠΑΣΟΚ".

Σκόπιμα, βέβαια, δε διευκρινίζει ούτε πώς φαντάζεται το "νέο", ούτε το "άλλο ΠΑΣΟΚ" και περιορίζεται σε συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση. Η αμείλικτη πραγματικότητα είναι πως τόσο το "νέο" όσο και το "άλλο" ΠΑΣΟΚ "είναι εδώ" και δε διαφέρουν καθόλου μεταξύ τους. Είναι εξίσου αντιλαϊκά και νεοσυντηρητικά. Σε όλους είναι φανερό ότι ούτε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ούτε κανένα από τα άλλα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αντιδρούν στο ελάχιστο για αυτή την αντιλαϊκή τροχιά. Ούτε μία φορά δε διαφώνησαν με τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Αλλωστε παλιότερα οι ίδιοι πρωτοστάτησαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι επόμενο να μην πείθει κανέναν ο υπερυπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, ότι δεν επιθυμεί "άλλο ΠΑΣΟΚ". Αλλωστε ούτε ο Κ. Σημίτης θέλει "άλλο ΠΑΣΟΚ". Και το σημερινό είναι αρκετό να κάνει τη "δουλιά του".

Αξεπέραστες αντιφάσεις

Μονά - ζυγά δικά τους τα θέλουν οι βιομήχανοι, οι οποίοι, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι ανακαλύπτουν και το μαρξισμό...

Στο τεύχος του Ιούνη - του δελτίου του ΣΕΒ - μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής αποκαλυπτικά: "Τα δεδομένα αυτής της περιόδου υποδηλώνουν ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε μια στάσιμη πορεία, χωρίς τη στιγμή αυτή να μπορεί να προβλεφτεί αν θα υπάρξει έξοδος από τη φάση αυτή". Και, στη συνέχεια, "η ανεπάρκεια της συνολικής ζήτησης, την τελευταία περίοδο, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που δημιουργούν προσκόμματα στην παραγωγή".Τι λένε, με άλλα λόγια, οι βιομήχανοι; Οτι η συνεχιζόμενη για χρόνια πολιτική λιτότητας έχει μειώσει τόσο πολύ τα εισοδήματα των καταναλωτών - εργαζομένων, ώστε η πτώση της ζήτησης να καθιστά την τελευταία, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.

Πολύ περίεργα, μας τα λέει το δελτίο του ΣΕΒ. Από τη μια, ο πρόεδρός του, με αφορμή το κλείσιμο της "Good Year", έθεσε θέμα μείωσης των μισθών των εργαζομένων, μέχρι και στο 1/5 των σημερινών, παρακαλώ, ώστε να γίνουμε ελκτικοί στο διεθνές κεφάλαιο. Μα, τότε, δε θα υπάρξει και νέα μείωση της ζήτησης; Και, από την άλλη, παραπονιούνται για τη μείωση της ζήτησης.

Αλυτο, προφανώς, το πρόβλημα. Μα, αν ο καπιταλισμός μπορούσε να επιλύσει τις θεμελιώδεις αντιθέσεις του, τότε σίγουρα δε θα ήταν καπιταλισμός.

Αλίμονό τους

Στη Χίο μάθαμε πως βρισκόταν το περασμένο Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς, προσκεκλημένος κάποιου Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία. Κι αφού βρέθηκε εκεί, άδραξε την ευκαιρία, για μια πολιτική παρουσία στον εμπορικό δρόμο της πόλης, όπου μοιράζοντας χαιρετούρες, βρέθηκε "αντιμέτωπος" με μέλη της ΚΟ Χίου του ΚΚΕ, που πραγματοποιούσαν πικετοφορία συμπαράστασης στους Τούρκους απεργούς πείνας.

Αναγκαστικά, ο Αντ. Σαμαράς πέρασε μπροστά τους και παίρνοντας μια σχετική προκήρυξη σημείωσε με ύφος: "Και μένα πάτε να παραμυθιάσετε; ".

Παραμύθιασμα, λοιπόν, είναι για τον κ. Σαμαρά οι Τούρκοι απεργοί πείνας και ο σκληρός αγώνας του τουρκικού λαού, για στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες στη χώρα του; Η μήπως είναι παραμύθιασμα, η ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής, ουσιαστικής και όχι μόνο φραστικής, αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα τους;

Αλίμονο κ. Σαμαρά, σε όσους ψηφοφόρους μπορείτε ακόμη να παραμυθιάζετε...

Ο υπερπατριώτης...

Στη Βιέννη, απ' ό,τι μαθαίνουμε, μετατίθεται ο πρόξενος της χώρας μας στη Σμύρνη, Γ. Ριζόπουλος, γνωστός για τις προσπάθειές του, να σαμποτάρει τις όποιες εκδηλώσεις φιλίας ανάμεσα στους λαούς Ελλάδας - Τουρκίας, με επίκεντρο τα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια.

Στη ...φιλειρηνική του δράση, έχει αναφερθεί ακόμη και ο τουρκικός Τύπος, αφού ο κ. πρόξενος φρόντισε να κάνει "τη ζωή δύσκολη" στους Τούρκους δημοσιογράφους, που ζητούσαν βίζα για τις εκδηλώσεις στα νησιά του Αιγαίου, της Επιτροπής "Δημοσιογράφοι για την Ειρήνη".

Το αποκορύφωμα, όμως, του "παροξυσμού" του ήρθε, με το αίτημα του προέδρου του Επιμελητηρίου Σμύρνης, που ζήτησε βίζα για επίσκεψη 80 μελών του στη Χίο, με σκοπό τις επαφές και τις ανταλλαγές με Ελληνες επιχειρηματίες, καθώς και για διήμερο τουρισμό. Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης, τους επιτέθηκε μέσα στο Προξενείο, λέγοντας ότι δεν πάνε για εκδρομή, αλλά για να πάρουν τα νησιά... και ότι, για να του μιλούν, θα πρέπει να στέκονται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων!!!

Φαίνεται πως σε άλλο επάγγελμα θα ήθελε να κάνει καριέρα ο πρόξενος. Ας το σκεφθούν, εκεί, στο υπουργείο Εξωτερικών. Στο κάτω κάτω, αντί της Βιέννης, μπορεί να μετατεθεί σε κάποιο σώμα μισθοφόρων στη Βοσνία...

Αντεργατική βίβλος του ΟΟΣΑ (2)

Η καινούρια, όμως, αντεργατική βίβλος δε σταματά εδώ. Η συνέχεια είναι εξίσου αντιλαϊκή:

- Εισαγωγή περισσότερων "ευέλικτων μεθόδων" στη χρησιμοποίηση πρόσθετης βάρδιας και μερικής απασχόλησης. Είναι φως φανάρι.

- Κατάργηση των κεντρικών συλλογικών συμβάσεων και μεταφορά των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επιχείρησης.

- Παροχή δυνατότητας σε ζημιογόνες επιχειρήσεις να μη δώσουν τις αυξήσεις που προβλέπουν οι όποιες συλλογικές συμβάσεις.

- Ιδρυση ιδιωτικών, κερδοφόρων γραφείων ευρέσεως εργασίας.

Η έκθεση διαπιστώνει κυνικά, ότι το 50% των νέων είναι άνεργοι "χωρίς δυνατότητα, οι μισοί από αυτούς, να βρουν ποτέ εργασία" (! ).

Αμεσα "συμβουλεύει" την κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες για αμοιβές και συντάξεις, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά τ' άλλα, ο διεθνής οργανισμός ανησυχούσε πρόσφατα για την αύξηση της ανεργίας...

Ντρ - οπές

Πέσαν έξω

στις προβλέψεις,

μα με φουλ

περικοπές

και στις τσέπες

... επισκέψεις,

θα τις κλείσουν

τις "οπές"!

Πέσαν έξω

και μπατάρει

προς τα κάτω

η ζυγαριά

κι απαιτούνται,

λέει, βάρη

προς της "πλέμπας"

τη μεριά!

Πέσαν έξω

επιμένουν,

αλλά εσύ

μην τους ακούς,

χρόνια τώρα

έτσι "γδέρνουν"

τους μεσαίους

και μικρούς!

Ο οίστρος

Η αντεργατική βίβλος του ΟΟΣΑ (1)

Νέα βαριά καθήκοντα αναθέτει στην κυβέρνηση Σημίτη ο γνωστός ιμπεριαλιστικός οργανισμός ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα στο Παρίσι. Ομως αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τα "συνήθη" αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία συνοψίζονται στις οδηγίες περί ανάγκης σταθεροποίησης, τήρησης του προγράμματος σύγκλισης και άλλα παρόμοια. Αυτά τα τηρεί με ευλάβεια η κυβέρνηση Σημίτη και γι' αυτό δεν κρύβει την ικανοποίησή του ο οργανισμός.

Αυτή τη φορά ο ΟΟΣΑ απαιτεί από την κυβέρνηση να βάλει χέρι στην"αγορά εργασίας". Τι σημαίνει αυτό; Ο ΟΟΣΑ φροντίζει να το κάνει σαφέστατο. Αξίζει να απαριθμήσουμε το πλέγμα των αντικοινωνικών μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ και μην αμφιβάλλετε, ότι η κυβέρνηση Σημίτη, όπως έχει ήδη αποδείξει, θα φανεί "καλός μαθητής":

- Μείωση των ορίων των κατωτάτων αμοιβών (! ).

- Μείωση των στοιχείων κόστους που δε συνδέονται με τις αμοιβές, πράγμα που σημαίνει μείωση έως κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, κατάρρευση των ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος κ.ο.κ.

- Αναμόρφωση του συστήματος των συντάξεων, προφανώς στην κατεύθυνση που κινείται η κυβέρνηση Σημίτη με τη θεσμοθέτηση του βοηθήματος.

- Κατάργηση των περιορισμών στις απολύσεις.

Η ... Αριστερά του Ανιέλι

"Το προσόν της Αριστεράς είναι ότι πολύ συχνά κάνει αυτό που δεν είχε πετύχει πριν απ' αυτή η Δεξιά". Τάδε έφη Τζοβάνι Ανιέλι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, της οποίας την εγκυρότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε. Συμπλήρωνε, μάλιστα, το σχετικό ρεπορτάζ, πως οι επιτυχίες της Αριστεράς, στις οποίες αναφερόταν ο Ιταλός μεγαλοβιομήχανος, ήταν η επιστροφή της Ιταλίας στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα, η μείωση των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού και η στράτευση στον αγώνα για το ενιαίο νόμισμα.

Και όντως, κάπως έτσι προχωρούν οι εξελίξεις σήμερα στην Ιταλία, με τη διακυβέρνηση της "Ελιάς". Και οι εργαζόμενοι πληρώνουν βαρύ και πολύμορφο φόρο στο βωμό των όσων σχεδιάζουν και επιδιώκουν ο μεγαλοβιομήχανος Ανιέλι και οι όμοιοί. Μόνο, που η "Ελιά" δεν έχει καμμιά σχέση με την Αριστερά. Το τι λέει και ισχυρίζεται ο Ανιέλλι είναι άλλο θέμα και ο καθένας καταλαβαίνει την ολοφάνερη σκοπιμότητα δηλώσεων, σαν τη προαναφερόμενη. Και τέλος πάντων, αυτά γίνονται στην Ιταλία. Μην τα ...εξάγουμε κι εδώ τώρα. Φτάνουν τα τόσα άλλα ξενόφερτα "φρούτα" που έχουμε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ