ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σε ρυθμό χελώνας...

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Η εμμονή ορισμένων παραστρατιωτικών προτεσταντικών οργανώσεων στις φονικές επιθέσεις εναντίον καθολικών κατοίκων, διευρύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σε μία στιγμή που πολλοί έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες, για μία πιθανή ειρηνευτική λύση στο βορειοϊρλανδικό ζήτημα.

Η ένοπλη οργάνωση των προτεσταντών, το LVF,που μάχεται για την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας κάτω από τη βρετανική κυριαρχία, ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε την Τρίτη το βράδυ από αγνώστους σε έναν Ιρλανδό καθολικό ταξιτζή. Το LVF ανέλαβε την ευθύνη με κωδικοποιημένο μήνυμα που απέστειλε στο BBC, λέγοντας ότι κανένας καθολικός δεν μπορεί να βρίσκεται σε περιοχές προτεσταντών. Το μήνυμα, επίσης, αναφέρει την αντίθεση της οργάνωσης στην εκεχειρία και τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις που προβλέπει την ταυτόχρονη παράδοση των όπλων και των έξι παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν, συμπεριλαμβανομένου και του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ).

Οσον αφορά, το μέτωπο των συνομιλιών, χτες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Βρετανίδας υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μο Μόουλαμ,με τον ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς.Μόλις 16 μέρες μετά την κήρυξη της νέας μονομερούς εκεχειρίας από τον ΙΡΑ και με δεδομένη την αρνητική θέση της πλειονότητας των ενωτικών προτεσταντικών κομμάτων να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, μετά από την ένταξη και του Σιν Φέιν σε αυτές, η συζήτηση μεταξύ των δύο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που διέρρευσαν και μεταδόθηκαν από το "Ασοσιέιτεντ Πρες", εκτυλίχτηκε στην προσπάθεια της Μόουλαμ να πείσει τον Ανταμς, να πείσει τον ΙΡΑ με τη σειρά του να ακολουθήσει πιστά το σχέδιο του σταδιακού αφοπλισμού του ΙΡΑ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στις 15 του Σεπτέμβρη. Ο Ανταμς, ο οποίος δεν έχει απορρίψει το σχέδιο αυτό, μόνο αν περιλαμβάνει και τους ενωτικούς προτεστάντες, προσπάθησε να επιμείνει σε μία πρόταση από τη βρετανική πλευρά "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης", που περιλαμβάνουν την απόσυρση των βρετανικών στρατευμάτων και την αμνηστία πολλών κρατουμένων μελών του ΙΡΑ.

Πριν την προσέλευσή του στη συνάντηση, ο Ανταμς σε δηλώσεις που έκανε προς το "Ασοσιέιτεντ" "διατράνωσε", για άλλη μια φορά, την καλή θέληση προς τα Ενωτικά Προτεσταντικά Κόμματα, λέγοντας πως "θέλουμε να συμμετάσχουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα... για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία διαρκή ειρήνη που θα κρατήσει και θα μοιραστούμε από κοινού όλοι τις ευθύνες". Επίσης, χαιρέτισε τη "φιλική" διάθεση της Μόουλαμ να πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και το Σιν Φέιν, σε αντίθεση με το συντηρητικό προκάτοχό της, σερ Πάτρικ Μάθιου, που αρνήθηκε επανειλημμένα να συναντηθεί με τον Ανταμς και θα το πραγματοποιήσει μόνο μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε από τον αμερικανικό παράγοντα, στη συνάντηση που έγινε στην Ουάσιγκτον. Δεν παρέλειψε όμως να καυτηριάσει τις δηλώσεις της Μόουλαμ, που κατά τον Ανταμς προσπαθεί να πατρονάρει τους συνομιλητές και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις δύο κοινότητες "σαν δύο κακομαθημένα παιδιά".

ΒΟΣΝΙΑ
Πιέσεις Χόλμπρουκ σε Κροατία - Βοσνία

ΣΠΛΙΤ (ΚΡΟΑΤΙΑ). -

Οι βίαιες αντιδράσεις Κροατών της Βοσνίας στον επαναπατρισμό μουσουλμάνων προσφύγων, τα ανεπίλυτα θέματα υπηκοότητας, διορισμού πρεσβευτών αλλά και η επαναλειτουργία αεροδρομίων, αποτελούν μεταξύ άλλων τα απομεινάρια της Συνθήκης του Ντέιτον, που απειλούν με νέα ένταση σημαντικές περιοχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Τα ζητήματα αυτά επιχειρεί από χτες να λύσει, με κάθε σχεδόν τρόπο, ο "επιμελητής" της Συνθήκης και λεγόμενος μεσολαβητής της κυβέρνησης Κλίντον στη Βοσνία, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Χόλμπρουκ πραγματοποίησε αργά χτες βράδυ ξεχωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της Κροατίας και της Βοσνίας, Φράνιο Τούτζμαν και Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς. Ενδεικτικό στοιχείο του "βαριού" κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση Χόλμπρουκ - Τούτζμαν ήταν η άρνηση του τελευταίου να προβεί σε οποιουδήποτε είδους δήλωση. Αναμενόμενο, εάν σκεφτεί κανείς τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κροατία, Πίτερ Γκαλμπρέιθ: "Εχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν αναζητούμε πλέον δεσμεύσεις στα χαρτιά. Η Ουάσιγκτον θέλει δράση και η Κροατία πρέπει να δημιουργήσει αληθινά σύνορα με τις κατοικούμενες από Κροάτες περιοχές της Βοσνίας", τόνισε ο Γκαλμπρέιθ καθιστώντας σαφείς τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ σε βάρος του Ζάγκρεμπ ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις Κροατών της Βοσνίας ενάντια σε μουσουλμάνους πρόσφυγες που επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Αρκετές ώρες νωρίτερα, οι Πρόεδροι Τούτζμαν και Ιζετμπέκοβιτς συναντήθηκαν στο Σπλιτ της Κροατίας επαναβεβαιώνοντας στη συνέχεια... το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και χωρίς εκφοβισμό. Υποσχέθηκαν επίσης να ενισχυθεί η πολιτική ανεξαρτησία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και δήλωσαν ότι θα εκπονήσουν συμφωνία που θα αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα προωθήσει τη διμερή συνεργασία, υπογραμμίζεται σε κοινό ανακοινωθέν.

Ομως, τα ξημερώματα και άλλα σπίτια μουσουλμάνων σε περιοχή της κεντρικής Βοσνίας παραδόθηκαν στις φλόγες. Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης SFOR στο Σαράγεβο είπε μάλιστα ότι ένα από τα σπίτια ανατινάχτηκε με εκρηκτικά.

Σύγχυση για τα σχέδια του Κάρατζιτς

Σύγχυση επικρατεί γύρω από τα σχέδια του πρώην αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Η σύζυγός του Λιλιάνα δήλωσε χτες ότι ο Κάρατζιτς δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη σερβοβοσνιακή οντότητα, αλλά αξιωματούχος της τελευταίας δηλώνει ότι αν ο Κάρατζιτς λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυτοεξοριστεί. Σύμφωνα μάλιστα με τον αξιωματούχο αυτόν, που μίλησε στην εφημερίδα του Βελιγραδίου "Gradjanin", o Κάρατζιτς ήθελε να καταφύγει στην Ελλάδα, "αλλά η κυβέρνηση της χώρας αυτής τον απογοήτευσε αρνούμενη να τον δεχτεί".

ΝΗΣΟΣ ΓΚΟΥΑΜ
Οργή για τη συντριβή του Μπόινγκ

ΑΓΚΑΝΑ (ΓΚΟΥΑΜ).-

Η βλάβη στη συσκευή ασφαλείας για την προσγείωση των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο φέρεται ως η βασική αιτία για την προχτεσινή συντριβή του Μπόινγκ 747 των κορεατικών αερογραμμών πάνω από το αεροδρόμιο Κίμπο της νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των κορεατικών αερογραμμών KAL, η αιτία του τραγικού δυστυχήματος - με τους τελικώς 224 νεκρούς (!) και 30 επιζήσαντες - ενδεχομένως να εντοπίζεται στη συσκευή ασφαλείας του αεροδρομίου, γεγονός που παραδέχτηκαν και αξιωματούχοι του πύργου ελέγχου στο αεροδρόμιο. Οι τελευταίοι, μάλιστα, επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή που χρησιμοποιείται για την προσγείωση με τη βοήθεια οργάνων, όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη, ήταν εκτός λειτουργίας για ένα χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, η αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών των κορεατικών αερογραμμών να δώσουν πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων προκάλεσε την οργή των συγγενών. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που διοργάνωσε η εταιρία, δεκάδες απ' αυτούς δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την αγανάκτησή τους και άρχισαν να φωνάζουν ύβρεις κατά των εκπροσώπων της KAL. Ορισμένοι, μάλιστα, απέκλεισαν το χώρο του ξενοδοχείου της Αγκάνα (πρωτεύουσα της νήσου Γκουάμ), κάνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Αποφεύχθηκε νέα αεροπορική τραγωδία

Αξιωματούχοι του αεροδρομίου του Τόκιο δήλωσαν χτες ότι ένα Airbus A300 των κορεατικών αερογραμμών, που εκτελούσε πτήση από την Οζάκα της Δυτικής Ιαπωνίας προς τη Σεούλ υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο λίγο μετά την απογείωσή του, διότι παρουσιάστηκε μηχανικό πρόβλημα. Ευτυχώς, οι 261 επιβάτες και το δωδεκαμελές πλήρωμα του κορεατικού αεροσκάφους αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση 724 και είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Κανσάι στις 04.20 (ώρα Γκρίνουιτς), αλλά υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο ύστερα από 15 λεπτά, όταν ο πιλότος διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα στη μηχανή, καθώς πετούσε πάνω από το νησί Αουαζισίμα, στη Δυτική Ιαπωνία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα επίθεση κατά Κούρδων

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.- Ο τουρκικός στρατός επανέλαβε χτες τις επιθέσεις του εναντίον Κούρδων αντικαθεστωτικών του ΡΚΚ σε τουρκικό και ιρακινό έδαφος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Βομβαρδιστικά χτύπησαν τουλάχιστον πέντε στρατόπεδά τους, ενώ περίπου 10 χιλιάδες άνδρες της Πολιτοφυλακής καταδίωξαν τους αντάρτες, στην πρώτη επιχείρηση τέτοιας έκτασης από το Μάη, όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν μαζικά στο Ιράκ.

Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για θύματα από τις δύο πλευρές, ενώ στρατιωτικές πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Στην Αγκυρα, ο ανώτατος εισαγγελέας της Τουρκίας κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο ένα κατηγορητήριο, στο οποίο αναφέρει ότι το "πολιτικό ισλάμ" είναι ασύμβατο με τη μοντέρνα Δημοκρατία. Το Δικαστήριο εξετάζει την υπόθεση εναντίον του Ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού, Νετσμεντίν Ερμπακάν. Ενας κατήγορος θεωρεί ότι με τις "ισλαμικής κατεύθυνσης" πολιτικές που υποστηρίζει αντίκειται στην ιδέα του "κοσμικού" κράτους.

Χτες, σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία ενός Ιδρύματος, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με το Κόμμα Ευημερίας, αναζητώντας "παράνομα έγγραφα". Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν βιντεοκασέτες και περιοδικά από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας στην Αγκυρα και σε άλλες πόλεις, χωρίς, σύμφωνα με το Ανατολή, να δοθεί συγκεκριμένη αιτία.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κύμα βίας

ΛΑΧΩΡΗ - Πάνω από 15 νεκροί είναι ο απολογισμός της χτεσινής βίας στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, με αιτία το θρησκευτικό και πολιτικό φανατισμό. Εφτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από επίθεση σε τζαμί σουνιτών μουσουλμάνων της Λαχώρης, από αγνώστους με μοτοσικλέτες. Ενας ακόμη, ο οποίος είχε στο παρελθόν πολιτική δράση, υπέρ των σιιτών, δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι από αγνώστους που επίσης επέβαιναν σε μοτοσικλέτες. Στην επαρχία Παντζάμπ, επίσης, εξερράγη βόμβα σε τζαμί της πόλης Μουλτάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας προσευχόμενος και να τραυματιστούν άλλοι 30, ενώ στο Καράτσι, σε διαφορετικά επεισόδια, οπλοφόροι σκότωσαν 5 ανθρώπους.

Σχεδόν 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ξεσπάσματα θρησκευτικής βίας από την αρχή του χρόνου.

Η πλειοψηφία των 140 εκατομμυρίων κατοίκων του Πακιστάν, που αποτελείται από σουνίτες μουσουλμάνους, ζουν ειρηνικά με τη μειονότητα των σιιτών. Ομως, η βία μεταξύ φανατικών των δύο πλευρών γίνεται όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια.

Σε δασώδη περιοχή της κοιλάδας "Σάσα" της νήσου Γκουάμ "καπνίζουν" ακόμη τα απομεινάρια του τραγικού "Μπόινγκ 747", που κατέπεσε προχτές, παρασύροντας στο θάνατο 224 επιβάτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ