Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Πιέσεις Χόλμπρουκ σε Κροατία - Βοσνία

ΣΠΛΙΤ (ΚΡΟΑΤΙΑ). -

Οι βίαιες αντιδράσεις Κροατών της Βοσνίας στον επαναπατρισμό μουσουλμάνων προσφύγων, τα ανεπίλυτα θέματα υπηκοότητας, διορισμού πρεσβευτών αλλά και η επαναλειτουργία αεροδρομίων, αποτελούν μεταξύ άλλων τα απομεινάρια της Συνθήκης του Ντέιτον, που απειλούν με νέα ένταση σημαντικές περιοχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Τα ζητήματα αυτά επιχειρεί από χτες να λύσει, με κάθε σχεδόν τρόπο, ο "επιμελητής" της Συνθήκης και λεγόμενος μεσολαβητής της κυβέρνησης Κλίντον στη Βοσνία, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Χόλμπρουκ πραγματοποίησε αργά χτες βράδυ ξεχωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της Κροατίας και της Βοσνίας, Φράνιο Τούτζμαν και Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς. Ενδεικτικό στοιχείο του "βαριού" κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση Χόλμπρουκ - Τούτζμαν ήταν η άρνηση του τελευταίου να προβεί σε οποιουδήποτε είδους δήλωση. Αναμενόμενο, εάν σκεφτεί κανείς τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κροατία, Πίτερ Γκαλμπρέιθ: "Εχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν αναζητούμε πλέον δεσμεύσεις στα χαρτιά. Η Ουάσιγκτον θέλει δράση και η Κροατία πρέπει να δημιουργήσει αληθινά σύνορα με τις κατοικούμενες από Κροάτες περιοχές της Βοσνίας", τόνισε ο Γκαλμπρέιθ καθιστώντας σαφείς τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ σε βάρος του Ζάγκρεμπ ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις Κροατών της Βοσνίας ενάντια σε μουσουλμάνους πρόσφυγες που επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Αρκετές ώρες νωρίτερα, οι Πρόεδροι Τούτζμαν και Ιζετμπέκοβιτς συναντήθηκαν στο Σπλιτ της Κροατίας επαναβεβαιώνοντας στη συνέχεια... το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και χωρίς εκφοβισμό. Υποσχέθηκαν επίσης να ενισχυθεί η πολιτική ανεξαρτησία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και δήλωσαν ότι θα εκπονήσουν συμφωνία που θα αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα προωθήσει τη διμερή συνεργασία, υπογραμμίζεται σε κοινό ανακοινωθέν.

Ομως, τα ξημερώματα και άλλα σπίτια μουσουλμάνων σε περιοχή της κεντρικής Βοσνίας παραδόθηκαν στις φλόγες. Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης SFOR στο Σαράγεβο είπε μάλιστα ότι ένα από τα σπίτια ανατινάχτηκε με εκρηκτικά.

Σύγχυση για τα σχέδια του Κάρατζιτς

Σύγχυση επικρατεί γύρω από τα σχέδια του πρώην αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Η σύζυγός του Λιλιάνα δήλωσε χτες ότι ο Κάρατζιτς δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη σερβοβοσνιακή οντότητα, αλλά αξιωματούχος της τελευταίας δηλώνει ότι αν ο Κάρατζιτς λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυτοεξοριστεί. Σύμφωνα μάλιστα με τον αξιωματούχο αυτόν, που μίλησε στην εφημερίδα του Βελιγραδίου "Gradjanin", o Κάρατζιτς ήθελε να καταφύγει στην Ελλάδα, "αλλά η κυβέρνηση της χώρας αυτής τον απογοήτευσε αρνούμενη να τον δεχτεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ