Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Βήμα ανεξαρτησίας από τη Μόσχα;

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Ο Πρόεδρος της Τσετσενίας, Ασλάν Μασκχάντοφ, ανακοίνωσε χτες την έκδοση νέων, τσετσενικών αντί ρωσικών, διαβατηρίων και αριθμών κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά και το άνοιγμα τσετσενικής πρεσβείας στη Μόσχα, κάνοντας αρκετούς να μιλούν για ένα ακόμη βήμα ανεξαρτησίας έναντι της γείτονας Ρωσίας.

Οι αποφάσεις αυτές, που ανακοινώθηκαν από την κρατική τηλεόραση, έκαναν και πάλι τους αναλυτές να μιλούν για μία ακόμη προσπάθεια ενίσχυσης της τσετσενικής αυτοκυριαρχίας, ενώ επίκειται συνάντηση ανάμεσα στον Τσετσένο Πρόεδρο Μασκχάντοφ και τον Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν.

Οι δύο χώρες, που είχαν εμπλακεί στον αιματηρό πόλεμο του 1994 - '96, επεξεργάζονται αυτό το διάστημα κείμενο συνθήκης για την πλήρη διευθέτηση των μεταξύ τους διαφορών σε σχέση με το πολιτικό στάτους της καυκασιανής δημοκρατίας. Το Κρεμλίνο επιμένει να ανθίσταται στην προοπτική πλήρους ανεξαρτησίας της Τσετσενίας, προτιμώντας να συμβιβαστεί με τη χορήγηση κατάστασης ευρείας αυτονομίας, παρόμοιας με εκείνη που απολαμβάνει η πετρελαιοφόρα ρωσική Δημοκρατία του Ταταρστάν.

Οι παραπάνω αποφάσεις από την κυβέρνηση Μασκχάντοφ, αλλά και οι δηλώσεις του τελευταίου, που υποστήριζαν τη "σπουδαιότητα χρήσης της τσετσενικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους", δεν προκαλούν προς το παρόν την αντίδραση της Μόσχας.

Ο Βγιατσεσλάβ Μιχαϊλοφ, υπουργός της κυβέρνησης Γιέλτσιν επί των εθνικοτήτων της Ρωσίας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις χτεσινές δηλώσεις και αποφάσεις του Τσετσένου Προέδρου, συνέστησε να αποφευχθούν προς το παρόν τα "εσπευσμένα συμπεράσματα" από τις τελευταίες εξελίξεις.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τσετσενίας, Μοβλάντι Ουντούγκοφ, έριξε νέο λάδι στη φωτιά των ζεόντων ζητημάτων μεταξύ Γκρόζνι - Μόσχας, επανακινώντας το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Ρωσία. "Για να συνέλθει η οικονομία και η κοινωνία της χώρας, απαιτείται ποσό 260 δισ. δολαρίων", τόνισε ο Ουντούγκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ