Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέο ρεκόρ ανεργίας

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.-

Παρά τις διακηρύξεις των "αναλυτών" ότι η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης παρουσιάζει ενδείξεις μικρής βελτίωσης, η ανεργία παρουσίασε και νέα αύξηση κατά το μήνα Ιούλιο, σκαρφαλώνοντας ακόμα ένα σκαλοπάτι, από το 11,0% στο 11,4%, προσθέτοντας ακόμα 132.000 ανέργους στην τεράστια γερμανική λίστα.

Η κατάσταση της αγοράς εργασίας παραμένει ανησυχητική και αυτή η νέα αύξηση διογκώνει ακόμα περισσότερο το ήδη υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γερμανική κοινωνία και κυρίως οι εργαζόμενοι από την πρώην Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, τα επίσημα στοιχεία για τον περασμένο μήνα έχουν ως εξής: 4,354 εκατομμύρια άνεργοι, δηλαδή ποσοστό 11,4% του ενεργού πληθυσμού, έναντι 11% τον Ιούνιο και 10,2% ένα χρόνο νωρίτερα.Αυτό σημαίνει επιπλέον 132.800 ανέργους σε ένα μήνα μόνο, που ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου, Μπέρνχαρντ Γιάγκοντα,το αποδίδει στις "συνήθεις επιπτώσεις της θερινής παύσης". Ωστόσο, το τέλος του δεύτερου τριμήνου του εργασιακού έτους και οι θερινές διακοπές που ενδείκνυνται για τη λήξη συμβολαίων, όπως και η μείωση των προσλήψεων κατά την περίοδο των θερινών διακοπών και η έλευση στην αγορά μαθητών που αποφοίτησαν, δεν αρκούν για να εξηγήσουν πλήρως την εξέλιξη αυτή στην αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία όμως αυτά φανερώνουν κυρίως μια όλο και πιο έντονη ανισορροπία ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία: Στην πρώτη οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 10.000, ενώ στην πρώην ΓΛΔ αυξήθηκαν κατά 27.000! Επίσης, η αγορά εργασίας στην πρώην ΟΔΓ εκδηλώνει μία σταθερότητα και μάλιστα δείχνει σημάδια μιας σχετικής βελτίωσης, εξαιτίας κυρίως των εξαγωγών. Σε αντίθεση με την πρώην ΓΛΔ, που συνεχώς η κατάσταση επιδεινώνεται, ενώ ο Μπέρνχαρντ Γιάγκοντα δεν απέκλεισε το γεγονός να επιδεινωθεί και να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις οικονομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που συμπεριλαμβάνουν αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ