Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σε ρυθμό χελώνας...

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Η εμμονή ορισμένων παραστρατιωτικών προτεσταντικών οργανώσεων στις φονικές επιθέσεις εναντίον καθολικών κατοίκων, διευρύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σε μία στιγμή που πολλοί έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες, για μία πιθανή ειρηνευτική λύση στο βορειοϊρλανδικό ζήτημα.

Η ένοπλη οργάνωση των προτεσταντών, το LVF,που μάχεται για την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας κάτω από τη βρετανική κυριαρχία, ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε την Τρίτη το βράδυ από αγνώστους σε έναν Ιρλανδό καθολικό ταξιτζή. Το LVF ανέλαβε την ευθύνη με κωδικοποιημένο μήνυμα που απέστειλε στο BBC, λέγοντας ότι κανένας καθολικός δεν μπορεί να βρίσκεται σε περιοχές προτεσταντών. Το μήνυμα, επίσης, αναφέρει την αντίθεση της οργάνωσης στην εκεχειρία και τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις που προβλέπει την ταυτόχρονη παράδοση των όπλων και των έξι παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν, συμπεριλαμβανομένου και του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ).

Οσον αφορά, το μέτωπο των συνομιλιών, χτες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Βρετανίδας υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μο Μόουλαμ,με τον ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς.Μόλις 16 μέρες μετά την κήρυξη της νέας μονομερούς εκεχειρίας από τον ΙΡΑ και με δεδομένη την αρνητική θέση της πλειονότητας των ενωτικών προτεσταντικών κομμάτων να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, μετά από την ένταξη και του Σιν Φέιν σε αυτές, η συζήτηση μεταξύ των δύο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που διέρρευσαν και μεταδόθηκαν από το "Ασοσιέιτεντ Πρες", εκτυλίχτηκε στην προσπάθεια της Μόουλαμ να πείσει τον Ανταμς, να πείσει τον ΙΡΑ με τη σειρά του να ακολουθήσει πιστά το σχέδιο του σταδιακού αφοπλισμού του ΙΡΑ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στις 15 του Σεπτέμβρη. Ο Ανταμς, ο οποίος δεν έχει απορρίψει το σχέδιο αυτό, μόνο αν περιλαμβάνει και τους ενωτικούς προτεστάντες, προσπάθησε να επιμείνει σε μία πρόταση από τη βρετανική πλευρά "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης", που περιλαμβάνουν την απόσυρση των βρετανικών στρατευμάτων και την αμνηστία πολλών κρατουμένων μελών του ΙΡΑ.

Πριν την προσέλευσή του στη συνάντηση, ο Ανταμς σε δηλώσεις που έκανε προς το "Ασοσιέιτεντ" "διατράνωσε", για άλλη μια φορά, την καλή θέληση προς τα Ενωτικά Προτεσταντικά Κόμματα, λέγοντας πως "θέλουμε να συμμετάσχουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα... για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία διαρκή ειρήνη που θα κρατήσει και θα μοιραστούμε από κοινού όλοι τις ευθύνες". Επίσης, χαιρέτισε τη "φιλική" διάθεση της Μόουλαμ να πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και το Σιν Φέιν, σε αντίθεση με το συντηρητικό προκάτοχό της, σερ Πάτρικ Μάθιου, που αρνήθηκε επανειλημμένα να συναντηθεί με τον Ανταμς και θα το πραγματοποιήσει μόνο μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε από τον αμερικανικό παράγοντα, στη συνάντηση που έγινε στην Ουάσιγκτον. Δεν παρέλειψε όμως να καυτηριάσει τις δηλώσεις της Μόουλαμ, που κατά τον Ανταμς προσπαθεί να πατρονάρει τους συνομιλητές και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις δύο κοινότητες "σαν δύο κακομαθημένα παιδιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ