ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρωταθλητής το ... δολάριο

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ, δηλώνουν, στα οικονομικά υπουργεία οι αρμόδιοι παράγοντες, για την αύξηση του δολαρίου και τις επιπτώσεις του στην εγχώρια αγορά.

***

Αν αυτοί ...ανησυχούν, εμείς τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή; Γιατί, ως γνωστόν, δε θα πληρώσουν αυτοί τη νύφη. Αν δεν το έχετε καταλάβει, εμείς είμαστε αυτή η "εγχώρια αγορά", που θα δεχτεί τις επιπτώσεις!

***

Βγαίνουν και λένε, για να μας ...καθησυχάσουν, πως ο πληθωρισμός κλείνει χαμηλά τον Ιούλη, στο 5,4%! Ε, και λοιπόν; Και στο ...- 54% να πάει, οι μισθοί δε μεγαλώνουν και τα πάντα ακριβαίνουν.

***

Για του λόγου το αληθές, αρχίσανε και οι αυξήσεις στη βενζίνη και τα λοιπά καύσιμα. Τις επόμενες μέρες, οι αυξήσεις αυτές θα "κυλήσουν" στα υπόλοιπα προϊόντα και πάει λέγοντας.

********

Υπάρχει και ο αντίλογος, βέβαια. Στο κάτω - κάτω της γραφής, σου λέει, σε ...απελευθερωμένη αγορά ζούμε. Οι τιμές των προϊόντων είναι ελεύθερες, να πηγαίνουν όσο ψηλά θέλουν και οι καταναλωτές είναι κι αυτοί ...ελεύθεροι να αγοράζουν ή όχι.

***

ΚΑΛΑ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΑΝΕ και πάλι τη βουλευτική αποζημίωση το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ψηφίζοντας υπέρ του εναρμονισμού της με τις αποδοχές των αρεοπαγιτών, που μεγάλωσαν. Γιατί, όμως, δε συνδέουν, για παράδειγμα, και την ...κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ με αυτήν των αρεοπαγιτών;

***

Οι συνταξιούχοι, δηλαδή, δεν έχουν ανάγκες; Μπορούν να βλέπουν τις συντάξεις να μειώνονται, ενώ οι βουλευτικές αποζημιώσεις να αυξάνονται;

***

Δε λέμε, υπάρχουν και βουλευτές (ιδίως όσοι προέρχονται από την επαρχία), που, όντως, έχουν προσαυξημένα έξοδα, όμως, αν θέλουν ο λαός να τους ...κατανοήσει, ας τον κατανοήσουν κι αυτοί, και ας μην ψηφίζουν το ένα μέτρο λιτότητας μετά το άλλο.

***

ΜΟΝΕΣ τους να λύσουν τα προβλήματά τους Ελλάδα και Τουρκία, δήλωσε χτες Βρετανός αξιωματούχος. Σοβαρά; Και γιατί τότε δείχνει τόση ...προθυμίατο ΝΑΤΟ να ανακατεύεται σε αυτές τις υποθέσεις; Η, μήπως, δεν είναι μέλη της Συμμαχίας οι Βρετανοί;

*********

ΔΕ ΛΕΜΕ,καλοκαίρι είναι, ακόμη και οι υπουργοί βρίσκονται σε διακοπές, αυτό που έχει κυριαρχήσει να ονομάζεται είδηση δεν "κυκλοφορεί" αυτές τις μέρες, αλλά να αρχίζουν και να τελειώνουν τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, τόσες μέρες τώρα, με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και τη δολοφονία του Σ. Γιαλαμά, παραπάει...

Ορισμένα απλά ερωτήματα

Επρεπε, δηλαδή, να επιχειρήσει ο πολυπράγμων Ε. Γιαννόπουλος, να υποκαταστήσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για να υπάρξει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, να διδαχτεί η περίοδος Εθνικής Αντίστασης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Και οι μεν σκοπιμότητες, που ήθελε να εξυπηρετήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ολοφάνερες, αλλά αναρωτιόμαστε, γιατί μόνο χτες και αφού υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα, εκδόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο σχετική ανακοίνωση;Και στην ανακοίνωση αυτή, όμως, δε διευκρινίζεται ο χρόνος, μέσα στον οποίο βλέπει η κυβέρνηση να υλοποιείται το μέτρο. Δε νομίζει ο υπουργός Παιδείας ότι έχει χρέος, να βάλει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Η μήπως, τα χρονοδιαγράμματα μπαίνουν μονάχα για τα νομοσχέδια της προωθούμενης εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης;

Το ίδιο νόμισμα...

Βέβαια, όλα τα προαναφερόμενα δεν είναι πρωτόφαντα. Οψεις του ίδιου νομίσματος αποτελούν, που πότε βγαίνει στο προσκήνιο η μία και πότε η άλλη, ανάλογα με τις συγκυρίες και τις διακυμάνσεις της ταξικής πάλης. Του νομίσματος, που λέγεται κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός και θέλει το πολιτικό και το οικονομικό κατεστημένο, σ' ένα αξεδιάλυτο κουβάρι με το κράτος, να φροντίζουν συστηματικά και μόνιμα τη διαιώνιση του σημερινού συστήματος. Μέχρι η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι συνολικά να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Ο,τι τους συμφέρει

Επιχαίρει το χτεσινό κύριο άρθρο της "Εξουσίας", για την "ιστορική" - όπως τη χαρακτηρίζει - συμφωνία, που υπέγραψε προχτές το ελληνικό υπουργικό κλιμάκιο στα Τίρανα, με την αλβανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι, έτσι βαδίζοντας, "η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και την Εγγύς Ανατολή".

Και παρακάτω υπογραμμίζει: "Αυτό, όμως, μπορεί να καταστεί δυνατό, μόνον αν υπάρξει στενή και υγιής συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο κράτος και τους επιχειρηματίες, που έχουν ανάγκη την κρατική βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα μέσα στο ανταγωνιστικό - και ορισμένες φορές εχθρικό - περιβάλλον που διαμορφώνεται στη Χερσόνησο του Αίμου".

Ετσι, για να μη μένει καμιά αμφιβολία ότι, πρώτον, όταν μιλάνε για "πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας" κλπ., εννοούν αποκλειστικά και μόνο τη λεηλασία των λαών και των χωρών της Βαλκανικής από το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο και ό,τι κρύβεται από πίσω του. Και, δεύτερον, όταν μιλάνε για "ελεύθερη αγορά" κι εξορκίζουν τον κρατικό παρεμβατισμό, είναι για τις περιπτώσεις που τους συμφέρει. Οταν δεν τους συμφέρει, απαιτούν και θέλουν την ολόπλευρη και γενναία κρατική βοήθεια...

Μόνιμος στόχος

Δημοσιεύματα, που θέλουν την αμερικανική ηγεσία να προβληματίζεται, με το ενδεχόμενο της διάλυσης της ΣΙΑ, αφού δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της λεγόμενης μεταψυχροπολεμικής εποχής, διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες σε αρκετές εφημερίδες. Και δε λέμε, ίσως η αμερικανική ηγεσία να σχεδιάζει την αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών ανάλογα και με τις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων". Φαίνεται, όμως, πως αυτές δεν κάθονται στο μεταξύ ανενεργές. Τρίτος, μέσα σ' ένα μήνα, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη τη Δευτέρα, στο χώρο υποδοχής του μεγάλου ξενοδοχείου της Αβάνας "Μέλια Κόιμπα". Οι άλλοι δύο είχαν εκραγεί στις 12 Ιούλη, σε δύο άλλα κεντρικά ξενοδοχεία της κουβανικής πρωτεύουσας.

Και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας: "Τα χαρακτηριστικά του εκρηκτικού μηχανισμού ήταν όμοια με εκείνα των δύο βομβών σε δύο άλλα ξενοδοχεία της πόλης και είναι φανερό ότι οι τρομοκρατικές αυτές ενέργειες ενθαρρύνονται, οργανώνονται και υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Πέρα από τα όποια επιπλέον στοιχεία έχουν, ενδεχομένως, οι κουβανικές αρχές υπόψη τους, το συμπέρασμα είναι απολύτως λογικό. Βλέπετε, εκτός της μόνιμης αλλεργίας, που έχει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με το Νησί της Επανάστασης, δεν μπορούσε να μείνει ...ασυγκίνητος και από το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που ξεδιπλώνει τις εργασίες του τις μέρες αυτές στην Αβάνα.

Τι να πει κανείς...

Ο Ελληνικός Νηογνώμονας συνεχώς φροντίζει να αποδεικνύει ότι αποτελεί επικίνδυνο οργανισμό για τη ζωή των ναυτεργατών. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το δεξαμενόπλοιο ΒΑΡΚΙΖΑ, που ανήκει στον εφοπλιστή Διαμαντή.

Πρόκειται για "κουρέλι", με σάπιες λαμαρίνες, με σοβαρότατα προβλήματα στο μηχανοστάσιο και καταφύγιο χιλιάδων κατσαρίδων, κοριών και διαφόρων άλλων... ζωυφίων! Οι συνδικαλιστές που το επισκέφτηκαν προχτές δεν ήξεραν τι να πρωτοκαταγγείλουν. Το πλοίο δεν προκάλεσε φρίκη μόνο στους ναυτεργάτες - συνδικαλιστές που απορούσαν πώς ταξιδεύει. Ακόμα και ο κουμπουροφόρος του Βαρδινογιάννη που τους συνόδευε - το πλοίο βρισκόταν στις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ - χαιρετώντας τους ναυτεργάτες του πληρώματος είπε: "Γεια σε σας και στο ζωικό σας βασίλειο"!

Χτες, το Λιμεναρχείο Ισθμίων, παρά τις ίδιες διαπιστώσεις που έκανε για την κατάσταση του πλοίου, έδωσε την άδεια απόπλου του.

Παρ' όλα αυτά και το συγκεκριμένο "σαπάκι" έχει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας από τον Ελληνικό Νηογνώμονα. Τι να πει κανείς;

Τρεις επισημάνσεις

Την ιδιωτική εταιρία συνεχάρη, δημόσια, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, για την ταχύτητα με την οποία ολοκλήρωσε το έργο των διασταυρώσεων των στοιχείων των τιμολογίων. Επειδή όμως ο κ. Δρυς είναι δημόσιο πρόσωπο και επειδή από τη θέση την οποία κατέχει θα έπρεπε να είναι περισσότερο φειδωλός στο λόγο, έχουμε να του κάνουμε τις ακόλουθες τρεις επισημάνεις.

Επισήμανση πρώτη: Δεν είναι σωστό να επιβραβεύεις δημόσια, ιδιωτικό φορέα για κάποιο έργο που ανήκει στη δραστηριότητα του δημοσίου (στο ΚΕΠΥΟ συγκεκριμένα) από τη στιγμή που με την πολιτική σου έχεις καταδικάσει στην αφάνεια και την περιθωριοποίηση το δημόσιο τομέα. Οπως πολύ καλά ξέρει ο κ. Δρυς το ΚΕΠΥΟ παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν καλύπτονται.

Επισήμανση δεύτερη: Θα πρέπει να έχει πολύ θράσος κάποιος να επιβραβεύσει ιδιωτικούς φορείς, από τη στιγμή που το σημαντικότατο έργο της μηχανοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών - με ευθύνη του ιδιώτη συμβασιούχου - έχει μετατραπεί σε γιοφύρι της Αρτας. Αλήθεια πότε θα ολοκληρωθεί το έργο;

Επισήμανση τρίτη: Δεν του είπε κανείς από τους συμβούλους του ότι το να αναθέτεις δουλιές οικονομικού - φορολογικού περιεχομένου σε ιδιώτες επιχειρηματίες είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα; Οτι στην εποχή της κυριαρχίας των αγορών, τα πάντα, μα τα πάντα, και ιδιαίτερα οι πληροφορίες τέτοιου περιεχόμενου, μετατρέπονται σε εμπόρευμα και ότι όλα έχουν την τιμή τους;

Αλλιώς λέγεται

Πιστεύουν, άραγε, οι αρμόδιοι του "Αθήνα '97" και της διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004 ότι δίνοντας "γην και ύδωρ" στους εκπροσώπους του Τύπου και ιδιαίτερα τους ξένους, που βρίσκονται τις μέρες αυτές στη χώρα μας, θα έχουν ως αντάλλαγμα την υποστήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;

Φαίνεται πως το πιστεύουν. Αλλιώς, δεν εξηγείται το ότι όλοι οι διαπιστευμένοι στο χώρο του Τύπου τρώνε, πίνουν και διασκεδάζουν τζάμπα καθημερινά. Μέχρι και μια πισίνα έχουν στη διάθεσή τους, για να δροσίζονται όποτε παραζεσταίνονται...

Και πέρα από όλα αυτά, πέρα από τα καθημερινά, βραδινά πάρτι, κλπ., τους προσφέρονται και ...εκπλήξεις, όπως η πρόσφατη, όταν σ' ένα από τα βραδινά πάρτι ο Θ. Αγγελόπουλος (σύζυγος της προέδρου του "Αθήνα 2004") έκανε βουτιά στην πισίνα, φορώντας το κοστούμι του κι ένας άλλος ασκούσε τις "στριπτιζικές" του ικανότητες, χορεύοντας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.Δε λέμε, οι εκπρόσωποι του Τύπου πρέπει να διευκολύνονται, όσο περισσότερο γίνεται, στο έργο τους, αλλά τα προαναφερόμενα ξεφεύγουν κατά πολύ από τα όρια της όποιας διευκόλυνσης. Αλλιώς λέγεται όλη αυτή η συναλλαγή... Και μιλάμε μόνο για όσα γίνονται δημόσια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ