ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Αυξήθηκαν δραματικά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 1996, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσίευσε η Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χτες.

Ο αριθμός των περιπτώσεων όπου σημειώθηκαν παραβιάσεις είναι 1.238, μόνο για την Κωνσταντινούπολη - "ο μεγαλύτερος που είχαμε ποτέ, για διάστημα έξι μηνών", όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της Ενωσης, Ναζίφ Ντίζε.

Η αύξηση των καταγραφομένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οφείλεται, ως ένα βαθμό, στις επιχειρήσεις της αστυνομίας για την καταστολή διαδηλώσεων: οι αρχές ασφαλείας δε διστάζουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να διαλύσουν εκδηλώσεις υποστηρικτών αριστερών κρατουμένων, κάτι το οποίο συνέβη κατά κόρον κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας στις φυλακές. Ακόμα, δε λείπουν οι καταγγελίες για "εξαφανίσεις" ανθρώπων, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους σε αστυνομικά τμήματα.

Αξιωματούχοι, αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρούν ως τη σοβαρότερη περίπτωση αυτή του δημοσιογράφου Μετίν Γκοκτεπέ, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια της κράτησής του, τον περασμένο Ιανουάριο. Η δίκη των 48 αστυνομικών οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την υπόθεση Γκοκτεπέ, θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τουρκικές κυβερνήσεις, ειδικά επί πρωθυπουργίας Τσιλέρ, είχαν διαβεβαιώσει τη Δύση ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα θα"βελτιωνόταν δραστικά", κάτι το οποίο όμως αμφισβητείται πλέον σοβαρά.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του φιλοκουρδικού πρακτορείου DEM ανέφεραν χτες ότι, σε δύο φυλακές της Τουρκίας, η απεργία πείνας των κρατουμένων συνεχίζεται επί 50 μέρες. "Στις φυλακές του Ερζουρούμ και του Μαράς, η απεργία συνεχίζεται και 11 κρατούμενοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση" στη δεύτερη φυλακή, σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή.

  • Ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν τόσο τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη στάση του τουρκικού κράτους έναντι των απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές, εξέδωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το Σωματείο Οικοδόμων Ζακύνθου και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ).
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει η ένταση

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Ενταση έχει προκαλέσει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη ο θάνατος ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου από βασανιστήρια μέσα στις φυλακές. Ακόμα και η οργάνωση "Φατάχ", που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, κύρηξε γενική απεργία ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει, ήδη, διατάξει τη διενέργεια έρευνας. Την ίδια στιγμή, αυξάνουν οι τόνοι και στη διπλωματική αντιπαράθεση Ισραήλ - Συρίας, κάνοντας ακόμα πιο απόμακρο το ενδεχόμενο έναρξης μιας νέας σειράς διαπραγματεύσεων.

Καίγοντας λάστιχα, φωνάζοντας συνθήματα και πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν, χτες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ναμπλούς. Η συγκέντρωση, που έγινε μπροστά στις φυλακές της πόλης, συνοδεύτηκε και από γενική απεργία. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των σωμάτων ασφαλείας της παλαιστινιακής αρχής και υπέρ του αποθανόντος Μαχμούντ Τζεμαγιέλ, του 26χρονου Παλαιστίνιου κρατούμενου που άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Ναμπλούς, όπου μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση με εμφανέστατα τα σημάδια των βασανιστηρίων στο σώμα του.

Στη διοργάνωση της συγκέντρωσης, πήρε μέρος και η οργάνωση "Φατάχ", που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, η οποία, όμως, έχει, επανειλημμένως, ασκήσει δριμεία κριτική στα σώματα ασφαλείας της παλαιστινιακής αρχής για την υπερβολική χρήση βίας. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την παλαιστινιακή αρχή να επέμβει άμεσα στο καθεστώς που τείνει να διαμορφωθεί στις παλαιστινιακές φυλακές, καθώς αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Τζεμαγιέλ είναι ο 7ος κρατούμενος που πεθαίνει μέσα στις παλαιστινιακές φυλακές.

Ανεβαίνει ο διπλωματικός πόλεμος Συρίας - Ισραήλ

Σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν πρόκειται να προχωρήσει στη σύναψη ξεχωριστής συμφωνίας με το Ισραήλ, η οποία θα προηγηθεί της οποιασδήποτε ισραηλινο-συριακής προσέγγισης. Αυτό διαμήνυσε, χτες, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Ελίας Χράουι, σχολιάζοντας την ισραηλινή πρόταση περί διαπραγμάτευσης, κατ' αρχάς, των όρων της ισραηλινής αποχώρησης από το Νότιο Λίβανο. Ο Χράουι επανέλαβε την άποψη που εξέφρασε λίγες μέρες νωρίτερα και η Δαμασκός, ότι η ισραηλινή πρόταση είναι παγίδα και απειλεί να τινάξει στον αέρα τις στενές σχέσεις Λιβάνου - Συρίας και υπογράμμισε ότι πραγματική ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον το Ισραήλ αποδεχτεί συνολικά τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αφορούν όλα τα αραβικά εδάφη.

Ανάλογες απόψεις και θέσεις εξέφρασε και ο Σύρος αντιπρόεδρος Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ, που βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. Ο Χαντάμ, που συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησής του περί συνολικής ειρήνης. Επιπλέον, ο Χαντάμ κάλεσε το Παρίσι να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ τάχθηκε και πάλι υπέρ της ικανοποίησης, εκ μέρους του Ισραήλ, των αποφάσεων του ΟΗΕ περί αποχώρησης από τα αραβικά εδάφη και επαναδιατύπωσε την πίστη του στην αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη.

Η πάταξη της τρομοκρατίας

Ως τρομοκρατία ορίζεται από τα κυρίαρχα κράτη της Δύσης κάθε εκδήλωση αμφισβήτησης της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Μάλιστα, όταν η αμφισβήτηση αυτή εκδηλώνεται με τρόπο αλόγιστο και αποσπασματικό, τότε ενισχύει τα επιχειρήματα και εξωραϊζει τη δράση των οργάνων επιβολής της διεθνούς τάξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίθεση σε βάρος αμερικανικής εγκατάστασης στη Σ. Αραβία έδωσε στον Πρόεδρο Κλίντον την αφορμή ν' ανακινήσει το θέμα της πάταξης της τρομοκρατίας στη σύνοδο κορυφής των "Επτά" (G7) στη Λυών, ενώ τα τελευταία δραματικά γεγονότα στις ΗΠΑ - της έκρηξης (; ) σε αεροσκάφος της TWA και της βομβιστικής ενέργειας στην Ατλάντα - έδωσαν τη δυνατότητα για επαναφορά του ζητήματος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης της G7 στο Παρίσι.

***

Είναι λογικό, ως εστία υπόθαλψης της τρομοκρατίας να προβάλλονται χώρες του Τρίτου Κόσμου, αφού αυτές υφίστανται την εκμετάλλευση της Δύσης και ως εκ τούτου θ' αποτελέσουν μελλοντικά το επίκεντρο της αμφισβήτησης και της ανατροπής της διεθνούς τάξης, όταν οι εξαθλιωμένες μάζες τους υπερβούν τον αποπροσανατολισμό τους που επιχειρείται με την αναβίωση ή τη συντήρηση παραδοσιακών σχημάτων εξουσίας (Ισλάμ, μοναρχίες κ. ά. ). Αντίθετα η τρομοκρατία της Δύσης που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της περιφέρειας (αποικισμός, νεοαποικισμός) θεωρείται νόμιμη αφού προασπίζεται την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Η επίθεση του Μπιλ Κλίντον, μετά τη βομβιστική επίθεση στην Ατλάντα, εναντίον χωρών (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σουδάν κ. ά. ) οι οποίες - κατά την άποψή του - υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αποσκοπούσε στη διεθνή αποδοχή των αμερικανικών νόμων Χελμς - Μπάρτον και Ντ' Αμάτο, επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Κούβας, του Ιράν και της Λιβύης που ουσιαστικά στοχεύουν τα συμφέροντα της ΕΕ. Ταυτόχρονα επιδίωκε την εμπέδωση της αμερικανικής κυριαρχίας στη Μ. Ανατολή που αμφισβητείται από τη διείσδυση της Γαλλίας και της Γερμανίας στην περιοχή.

***

Ετσι ενώ τα συμφέροντα των εταίρων της Δύσης συμπορεύονται, όταν αφορούν την απομύζηση του Τρίτου Κόσμου, ταυτόχρονα συγκρούονται λόγω του ανταγωνιστικού τους χαρακτήρα. Με αποτέλεσμα ενώ η Ουάσιγκτον επιδιώκει την απομόνωση της Τεχεράνης η Βόννη αντιπαραθέτει τον "κριτικό διάλογο" ως πρόσχημα της προσέγγισής της με το Ιράν. Γι' αυτό στη σύνοδο υπουργών των "Επτά" στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι δε συντάχθηκαν με τις απόψεις των ΗΠΑ για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Ομως οι πρόσφατες σύνοδοι των "Επτά" στη Γαλλία αναδεικνύουν το όργανο αυτό σε υποκατάστατο του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ αφού η G7 εκφράζει τους σημερινούς συσχετισμούς σε αντίθεση με το ΣΑ που εκφράζει τις μεταπολεμικές ισορροπίες του Ψυχρού Πολέμου. Ενώ το ΝΑΤΟ μετά τις αποφάσεις της 3ης Ιουνίου στο Βερολίνο έχει μετεξελιχθεί σε όργανο επιβολής των συμφερόντων της Δύσης στον Τρίτο Κόσμο. Ετσι ώστε οι "Επτά" και το ΝΑΤΟ να προδιαγράφουν τη δομή του Διευθυντηρίου της "νέας τάξης πραγμάτων".

Δημήτρης ΜΑΚΡΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΗΠΑ
Παρελθόν το σύστημα πρόνοιας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Την ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος πρόνοιας των Ηνωμένων Πολιτειών προέκρινε, χτες, με απόφασή του το Αμερικανικό Κογκρέσο, απόφαση που έχει δεσμευτεί ότι θα εγκρίνει και ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις πολλών βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πιο βαθιά στη φτώχεια αναμένεται να βυθιστούν όλοι όσοι τώρα κατατάσσονται στα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, μετά από τη χτεσινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με 328 ψήφους υπέρ και 101 κατά, οι Αμερικανοί βουλευτές ενέκριναν την κατάργηση του ιστορικού νομοσχεδίου, που είχε κατατεθεί επί Προεδρίας Φραγκλίνου Ρούζβελτ, και προέβλεπε την επιχορήγηση των απόρων πολιτών. Σύμφωνα με το νέο αυτό νομοσχέδιο, οι αρχές της κάθε πολιτείας θα κρίνουν κατά βούληση αν θα συνεχίσουν να επιχορηγούν ή όχι τους απόρους αλλά και τον τρόπο.

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να υπογραφτεί και από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δεσμεύτηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ότι θα συμφωνήσει με ό,τι αποφασίσει η Βουλή. Η στάση του Κλίντον προκάλεσε την έντονη αντίδραση μεγάλης μερίδας των Δημοκρατικών βουλευτών, οι οποίοι δεν ψήφισαν καν το νομοσχέδιο.

Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση όλων των οργανώσεων προστασίας των απόρων, που κατηγορούν τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι προχώρησε σε μια ιστορικής σημασίας υποχώρηση αρχών απέναντι στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των ατόμων και των οικογενειών που ζουν στα όρια της φτώχειας στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και με το νέο νομοσχέδιο η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο.

Πεθαίνοντας στην Παλαιστίνη. Εκατοντάδες συνόδευσαν χτες τη σορό του 28χρονου Μαχμούντ Τζεμαγιέλ στην τελευταία του κατοικία, στη Ναμπλούς. Το πλήθος κατηγόρησε τον δήμαρχο, Γκασάν Σακάα, ως αυτουργό του θανάτου του νεαρού Παλαιστίνιου στις φυλακές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ