ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Ευρω - καραντίνα μέχρι το Σεπτέμβρη

Την παράταση της "καραντίνας" για τη χώρα μας, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, επέβαλαν τα επιτελεία των Βρυξελλών, με "άλλοθι" τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στον Εβρο. Την άδικη αυτή απόφαση καταγγέλλει το ΚΚΕ, τονίζοντας πως πρόκειται για μέτρα εμπορικής σκοπιμότητας.

Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, αποφάσισε χτες να συνεχιστεί η απαγόρευση των εξαγωγών ζώντων ζώων, κρέατος και παραγώγων, καθώς και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, οπότε και θα ξανασυνεδριάσει, προκειμένου να επανεκτιμήσει... το όλο θέμα. Ετσι η καραντίνα που ξεκίνησε στις 12/7 τραβάει σε μάκρος, στο όνομα της εξυπηρέτησης των άνομων συμφερόντων που υπηρετούν, τα επιτελεία της ΕΕ και σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας, που δέχεται έτσι, άλλο ένα σοβαρό πλήγμα. Αλλωστε, η χτεσινή απόφαση για παράταση της καραντίνας μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, ήταν προδικασμένη, αφού αυτό πρότεινε και η σχετική εισήγηση προς την Κτηνιατρική Επιτροπή και αυτό προωθούσε στο παρασκήνιο ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φραντς Φίσλερ.Ετσι, το ελληνικό αίτημα να περιοριστεί η καραντίνα στα όρια του νομού Εβρου, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να ισχύσει η απαγόρευση για ολόκληρη τη χώρα, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Αξίζει, επίσης να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Κτηνιατρικής Επιτροπής, η "μεγαλοψυχία" των κοινοτικών εταίρων, έφτασε μέχρι... τη γελοία πρόταση, να εξαιρεθούν της γενικής καραντίνας, η Πελοπόννησος και τα νησιά του Αιγαίου.

Τεράστιες οι επιπτώσεις

Περισσότερα από 9.000 υπολογίζονται τα ζώα που έχουν θανατωθεί στον Εβρο, εξαιτίας του αφθώδους πυρετού, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως μετά τα τελευταία κρούσματα στην Αλεξανδρούπολη, το Ισαάκιο και τη Θυρέα, δεν εμφανίστηκαν νέες εστίες μόλυνσης. Η κατάσταση, όμως, παραμένει επικίνδυνη, και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεχίζουν καθημερινά τους ελέγχους στα κοπάδια και τις ζωοτροφές.

Τεράστιες, πάντως, θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στη συγκέντρωση του γάλατος, τη διακίνηση των ζώων και των ζωοτροφών. Ηδη κινδυνεύουν με χρεοκοπία οι Ενώσεις, εξαιτίας των ακυρωμένων παραγγελιών σε κτηνοτροφικά προϊόντα, ενώ μεγάλο είναι το κόστος και για το σύνολο των κτηνοτρόφων του νομού, ακόμη και αυτών που τα κοπάδια τους δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Οι αλλαντοβιομηχανίες δεν αγοράζουν κρέας και οι γαλακτοβιομηχανίες δε συγκεντρώνουν το γάλα. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αφθώδης θα χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή για την παραπέρα εκμετάλλευση των κτηνοτρόφων από τους εμπόρους.

Από τη μεριά τους οι κτηνοτρόφοι περιμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων, προκειμένου να αναπληρώσουν άμεσα το ζωικό τους κεφάλαιο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως τελικά το ποσό της αποζημίωσης δε θα ανταποκρίνεται στις αρχικές δεσμεύσεις του υφυπουργού Γεωργίας. Βάσιμοι θεωρούνται οι φόβοι αφού το κονδύλι (1,2 δισ.) που δεσμεύτηκε για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων υπολογίστηκε με βάση τις αρχικές προβλέψεις που μιλούσαν για θανάτωση περίπου 7.000 ζώων, ενώ ήδη μέχρι σήμερα έχουν σφαγεί περισσότερα από 9.000.

Τέλος, έντονη ανησυχία δημιούργησε στους κτηνοτρόφους και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας η απόφαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ για παράταση της καραντίνας για όλη τη χώρα. Θεωρούν την απόφαση άδικη, αφού, όπως λένε, μέχρι στιγμής η νόσος περιορίζεται μόνο στον νομό Εβρου και επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις από την απόφαση αυτή, θα βαρύνουν όλη τη χώρα.

Σε ύφεση βρίσκεται ο ιός του αφθώδους πυρετού, βεβαιώνει ο προϊστάμενος του Αγροτικού Κτηνιατρείου Διδυμοτείχου Αθ. Μπόγλου και παράλληλα καθησυχάζει τους πολίτες επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τέλος, με δήλωσή του στο "Ρ" σημειώνει πως πρέπει άμεσα η πολιτεία να επέμβει για να λύσει το πρόβλημα των εκατοντάδων κτηνοτρόφων, που κινδυνεύουν με αφανισμό. "Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν άλλους πόρους για να ζήσουν παρά μόνο τα κοπάδια τους, γι' αυτό πρέπει άμεσα να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπληρώσουν τα χαμένα ζώα".

ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ
Νέα πρόστιμα στους παραγωγούς

Καλούνται να πληρώσουν 1 δισ. δραχμές περίπου, επειδή έγινε υπέρβαση της ποσόστωσης κατά 8.726 τόνους!

Τα "σπασμένα" της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις των Βρυξελλών, καλούνται να πληρώσουν, για άλλη μια φορά, οι Ελληνες παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος, που για φέτος μεταφράζεται σε πρόστιμο (υπερτέλος) περίπου 1 δισ. δραχμών.

Με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ) για την περίοδο 1995/96, η υπέρβαση της ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος (625.000 τόνοι) έφτασε τις 8.726 τόνους και λόγω υπέρβασης της ποσόστωσης κατά 14.000 τόνους, οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν 969.307.606 δραχμές. Χρήματα, τα οποία θα παρακρατήσουν οι γαλακτοβιομηχανίες, για να αποδοθούν στη συνέχεια στην ΕΕ. Το φετινό πρόστιμο, έρχεται σαν συνέχεια του περσινού(για την περίοδο 1994/95), όπου οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος πλήρωσαν 1,3 δισ. δραχμές για υπέρβαση της ποσόστωσης κατά 14.000 τόνους.

Το τραγελαφικό σ' αυτήν την περίπτωση είναι, ότι η χώρα μας είναι δραματικά ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα και οι 625.000 τόνοι που όρισε ως εθνική ποσόστωση η ΕΕ, αποβαίνει με το χειρότερο τρόπο σε βάρος των παραγωγών και του τόπου μας. Οι ευθύνες, όμως, της κυβέρνησης και των ηγεσιών του υπουργείου Γεωργίας όσον αφορά το θέμα αυτό, είναι πολλαπλές: Στο σχετικό κοινοτικό κανονισμό δεν αποδέχτηκε μόνο την επιβολή υψηλού προστίμου στην περίπτωση υπέρβασης της ποσόστωσης, αλλά συμφώνησε ακόμα να το πληρώνουν αποκλειστικά οι Ελληνες παραγωγοί, αφήνοντας τις γαλακτοβιομηχανίες απ' έξω... Επιπλέον, δέχτηκαν με δουλικότητα στη συνέχεια, τις διαδοχικές αρνήσεις της ΕΕ για αύξηση της ποσόστωσης, κατά 100.000 τόνους και περιμένουν τις "βουλές" της Κομισιόν που αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα από το 1997.

Με βάση στοιχεία του (ΕΛΟΓ), τα ποσά που καλούνται να εισπράξουν αντίστοιχα οι κυριότερες γαλακτοβιομηχανίες από τους παραγωγούς, που ξεπέρασαν την ατομική τους ποσόστωση - σε εκατ. δραχμές - είναι: ΦΑΓΕ 200,6, ΔΕΛΤΑ 170,6 ΜΕΒΓΑΛ 147,6 ΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 134,6 ΔΩΔΩΝΗ 126,4.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Κάλεσμα για συσπείρωση

Τον υπουργό Γεωργίας και την κυβέρνηση, η οποία "σαν καλός Σαμαρείτης", δέχεται την καταστροφική πολιτική της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, στον τρικαλινό λαό, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων "Η ΑΝΟΙΞΗ" του Νομού Τρικάλων.

Η κυβέρνηση διά μέσου του υπουργείου Γεωργίας, αναφέρει στην καταγγελία, δέχτηκε για άλλη μια φορά τη μείωση των τιμών σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών. Η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ, την Πολιτική Ανοιξη και το ΣΥΝ έχουν ακέραια την ευθύνη, γιατί όλοι μαζί συμφώνησαν και επικύρωσαν στη Βουλή τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Ο υπουργός Γεωργίας, τονίζουν οι αγρότες των Τρικάλων, είναι για άλλη μια φορά απαράδεκτος, όπως και ο προκάτοχός του, γιατί συμφώνησε με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, για τη μείωση των καλλιεργειών και των τιμών των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους αγρότες του νομού να αφήσουν τις προκαταλήψεις και να συσπειρωθούν γύρω από τους αγροτικούς συλλόγους και να είναι έτοιμοι για παραπέρα δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

"ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΕΚΛΟΓΕΙΣ"
Θα ψηφίζουν και θα εκλέγονται

Δικαίωμα συμμετοχής στις ελληνικές εκλογές μέχρι και την ανάδειξή τους σε κοινοτικούς και δημοτικούς συμβούλους, αποκτούν όλοι οι πολίτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον μπορούν να βεβαιώσουν ότι κατοικούν τουλάχιστον δύο χρόνια στη χώρα μας, ότι δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη χώρα τους και δε μετέχουν σε αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες στη χώρα τους. Η ρύθμιση περιέχεται στο νομοσχέδιο - "σκούπα" που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή προς το τέλος του Αυγούστου. Με τον τρόπο αυτό εναρμονίζεται μεν η ελληνική εκλογική νομοθεσία με τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ, ταυτόχρονα όμως με βάση το ισχύον Σύνταγμα εγείρεται θέμα συνταγματικότητας της ρύθμισης.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας θα λαμβάνονται πλέον υπόψη και τα χρέη των δημοτών προς τους δήμους, τις κοινότητες και τις νομαρχίες. Το ύψος του ποσού του χρέους, πάνω από το οποίο δε θα δίνεται φορολογική ενημερότητα, θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Και με αυτό το νομοσχέδιο αφήνονται ξεκρέμαστες οι διευρυμένες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα!

ΚΚΕ
Κατάφωρα άδικη απόφαση

Με ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει σχετικά με την απόφαση για την παράταση της καραντίνας: "Η παράταση της απόφασης της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ, να θέσει σε καραντίνα το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, δίχηλων ζώων, κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι κατάφωρα άδικη και φαίνεται άλλα συμφέροντα να εξυπηρετεί. Οχι κινδύνου μετάδοσης του αφθώδους πυρετού, γιατί τέτοια μέτρα έχουν ληφθεί και μάλιστα πιο αυστηρά απ' ό,τι ορίζει η κοινοτική νομοθεσία. Ολα αυτά δείχνουν πως πρόκειται για μέτρα εμπορικής σκοπιμότητας.

Η απόφαση αυτή - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι ένα ακόμη βαρύ πλήγμα για τους κτηνοτρόφους μας και την ελληνική κτηνοτροφία, που αντιμετωπίζουν άμεσα θέμα επιβίωσης. Η καταστροφή του ζωικού κεφαλαίαυ οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε ξεκλήρισμα και την Ελλάδα σε εισαγωγέα ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων κτηνοτροφικών προϊόντων, με ταυτόχρονη μείωση των εξαγωγών της.

Για την καταστροφική αυτή απόφαση βαριές ευθύνες έχει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία από πολύ νωρίς έπρεπε να είχε πάρει τα μέτρα της, να προστατεύσει τα κτηνοτροφικά προϊόντα από τη δυσφήμιση, να εξοπλίσει τη χώρα με εργαστήριο αφθώδους πυρετού και να αντισταθεί σ' αυτές τις μεροληπτικές και άδικες κοινοτικές αποφάσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση - καταλήγει η ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ - να μη δεχτεί αυτή την άδικη και καταστροφική απόφαση και να προχωρήσει στην ενίσχυση με κάθε μορφή, οικονομική και επιστημονική, των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ως απάντηση και ουσιαστική βοήθεια για τη διατήρηση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ