ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Τα προβλήματα δεν πτοούν την κυβέρνηση

Υπάρχουν προβλήματα στις πτήσεις της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και γενικότερα η κατάσταση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν είναι "ρόδινη", αλλά τις τελευταίες δυο τρεις βδομάδες υπάρχει βελτίωση, λόγω των διοικητικών αναδιαρθρώσεων στον εθνικό αερομεταφορέα.

Αυτό υποστήριξε χτες ο υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών Χ. Καστανίδης,απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Κατά τον υπουργό, καταβάλλεται "συγκλονιστική προσπάθεια", για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στην εταιρία και τα ελληνικά αεροδρόμια και η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, στηρίζεται από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας(ΥΠΑ).

Πάντως, πέρα από την υπουργική αισιοδοξία ότι "βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο" τις τελευταίες δυο τρεις εβδομάδες, η ουσία είναι ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη λειτουργία του εθνικού αερομεταφορέα και του αεροδρομίου του Ελληνικού, απαιτείται αλλαγή εκ βάθρων στην πολιτική που έχει καταβαραθρώσει την εταιρία και όχι "ασπιρίνες", όπως είναι οι μετακινήσεις διευθυντικών στελεχών από το ένα πόστο στο άλλο. Είναι, χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι οι μετακινήσεις αυτές, μπορεί να έφεραν κάποιες βελτιώσεις, αλλά δεν έλυσαν άλλες σοβαρές δυσλειτουργίες, όπως είναι ο σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός στις πτήσεις. Η έλλειψη τέτοιου προγραμματισμού, εξάλλου, προκάλεσε το προχτεσινό επεισόδιο στο Δυτικό Αεροδρόμιο, με τον προπηλακισμό δυο υπαλλήλων της ΟΑ από αγανακτισμένους επιβάτες, που έμειναν εκτός πτήσης με το εισιτήριο στο χέρι. Σύμφωνα με τους αρμόδιους της ΟΑ, εκτός πτήσης μένουν οι επιβάτες που φτάνουν καθυστερημένα στο αεροδρόμιο. Στην περίπτωση αυτή, λένε, το ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων, ενεργοποιεί αυτόματα τη λίστα αναμονής και οι θέσεις δίνονται σε άλλους επιβάτες.

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η άποψη των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή", οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα προβλήματα αυτά οφείλονται στην πολιτική των υπερπωλήσεων εισιτηρίων που ακολουθεί η διοίκηση της εταιρίας.

Η Επαγγελματική Ενωση Αέρος Ελλάδος (ΕΕΑΕ), με χτεσινή της ανακοίνωση καλεί τη διοίκηση να αναθεωρήσει την πολιτική πωλήσεων και ιδιαίτερα τώρα στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου, περιορίζοντας τις υπερπωλήσεις εισιτηρίων, ακόμα και κάτω του 8%, που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί. Αν δε γίνει αυτό, προειδοποιεί η διοίκηση της Ενωσης, "θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο, για να διασφαλίσουμε τα μέλη μας, αλλά και να σταματήσει η δυσφήμιση της Ολυμπιακής, μέσω αυτών των γεγονότων".

ΠΑΤΡΑ
Κι άλλος νεκρός εργάτης

Σε ένα μεγάλο κρεματόριο μετατρέπεται η περιοχή της Πάτρας, καθώς αυξάνονται με ασύλληπτους ρυθμούς τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, αλλά και οι θάνατοι εργατών. Χτες άλλος ένας οικοδόμος - ο πέμπτος σε διάστημα λίγων μηνών - βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα που εργαζόταν. Πρόκειται για τον 47χρονο Παναγιώτη Χαρμαντά,πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος καταπλακώθηκε από χώματα, καθώς εργαζόταν σε έργα αποχέτευσης.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος εργάτης βρισκόταν μέσα σε φρεάτιο βάθους τεσσάρων μέτρων και πραγματοποιούσε σκαπτικές εργασίες, όταν τα χώματα και τα μπάζα κύλησαν μέσα στο φρεάτιο και τον καταπλάκωσαν, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία.

Το έργο είχε αναλάβει η τεχνική εταιρία "Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ".Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας,καταγγέλλει σαν υπεύθυνη για το τραγικό δυστύχημα την τεχνική εταιρία, η οποία δεν τηρούσε τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, όπως τις προστατευτικές μπάρες που ήταν ανύπαρκτες. Οπως επισημαίνει, ειδικά για τις προστατευτικές μπάρες, το Συνδικάτο είχε κάνει αρκετές παρεμβάσεις στην εταιρία. Η αιτιολογία - όπως καταγγέλλουν - που έφερε η εταιρία είναι ότι δεν είχε προλάβει να τις πάρει!

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός - τονίζει το Συνδικάτο - ότι αν και η Αστυνομία συνέλαβε τον υπεύθυνο του έργου, στη συνέχεια και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος, πριν ακόμα μπορέσει να ανασυρθεί απ' το φρεάτιο ο άτυχος εργάτης.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου προκειμένου να καθορίσει τη στάση του απέναντι στη λαίλαπα των συνεχών θανατηφόρων ατυχημάτων.

Ψάχνε γύρευε...

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά διαβιβάστηκε χτες η δικογραφία για τις συνθήκες θανάτου του Χριστόφορου Μαρίνου στο πλοίο "Πήγασος", που σχημάτισαν οι λιμενικές αρχές με την εποπτεία του εισαγγελέα Π. Δράκου.

Το προανακριτικό υλικό, το οποίο αποτελείται από τις καταθέσεις 30 μαρτύρων και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των ευρημάτων, παρέλαβε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ι. Λαμπρόπουλος.Τις επόμενες μέρες αναμένεται να μελετήσει τη δικογραφία εισαγγελέας, ο οποίος θα κρίνει αν θα τεθεί στο αρχείο - στην περίπτωση που επιβεβαιώνεται ότι ο Χρ. Μαρίνος αυτοκτόνησε - ή θα διαταχθεί νέα έρευνα.

Λήστευαν οδηγούς

Με την απειλή περιστρόφου εκβίαζαν, λήστευαν οδηγούς ταξί αλλά και οδηγούς ΙΧ, ενώ σε μια από αυτές τις ληστείες και πάντα με το περίστροφο στο χέρι βίασαν μια 22χρονη κοπέλα από την Αλβανία. Τα ξημερώματα του Σαββάτου συνελήφθησαν στην Καλλιθέα οι δύο από τους τρεις δράστες, ο Αριστοτέλης Παπαξενίδης και ο Θ. Παπαδόπουλος,ενώ ο Χριστόφορος Μαρτίδης καταζητείται.

Οι τρεις δράστες αμέσως οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, παραπέμφθηκαν στο αρμόδιο Πλημμελειοδικείο και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών, ενώ τους επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 500.000 δραχμών.

Παράλογη κατάσταση

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες με τα οχήματά τους οι ιδιοκτήτες γερανοφόρων, διεκδικώντας να αλλάξει η νομοθεσία που απαγορεύει την αντικατάσταση, επισκευή και μεταβίβαση των οχημάτων τους.

Η έκδοση αδειών γερανοφόρων οχημάτων έχει σταματήσει από το 1978. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών, Γ. Κούπκας, "σε περίπτωση που καταστραφεί κάποιο όχημα, δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής του. Ετσι ο ιδιοκτήτης του αναγκάζεται να αλλάξει επάγγελμα". Πρόβλημα όμως παρουσιάζεται και με την επισκευή των γερανοφόρων, αφού όπως σημειώνει, δεν τους επιτρέπεται να αντικαθιστούν κατεστραμμένα εξαρτήματα. Μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί οι άδειες 16 ιδιοκτητών, γιατί δεν κατάφεραν να περάσουν τον έλεγχο του ΚΤΕΟ. "Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει", δηλώνουν οι ιδιοκτήτες γερανοφόρων. "Από τη μια απαγορεύουν κάθε επισκευή και από την άλλη απαιτούν τα οχήματά μας να περνούν ΚΤΕΟ".

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος δήλωσε πως θα μεταφέρει το αίτημά τους στα αρμόδια υπουργεία.

Ανοιχτά όλο το 24ωρο τα βενζινάδικα

Αντίθετο το ΚΚΕ

Μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Εισαγγελία της Αθήνας τάσσεται, ουσιαστικά, υπέρ του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας στα πρατήρια υγρών καυσίμων, που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των εταιριών και όχι τους απλούς πρατηριούχους. Χτες, ο εκτελών χρέη προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ν. Παρασκευαϊδης,απέστειλε προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών έγγραφο, στο οποίο αναφέρει ότι το ελεύθερο ωράριο δε συνιστά αξιόποινη πράξη. Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι αν εμπίπτει ή όχι στον Ποινικό Κώδικα η 24ωρη λειτουργία των βενζινάδικων, αλλά ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αυτή θα προκαλέσει σε βάρος των μικροϊδιοκτητών, πολλοί από τους οποίους θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Πριν από λίγες μέρες το 4ο Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση της "Μόμπιλ Οϊλ ΑΕ" και ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό ωραρίου λειτουργίας στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Με ερώτησή τους, πάντως, προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Γ. Κατσαρός ζητούν να πληροφορηθούν αν προτίθεται η κυβέρνηση και πότε να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων βενζίνης, ώστε να μην επιτρέπονται παρερμηνείες γιατί, όπως αναφέρουν, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, έχει δημιουργηθεί αβεβαιότητα και σύγχυση. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι είναι μια πράξη επιβεβλημένη η ρύθμιση του προβλήματος, σύμφωνα με το αίτημα της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών για κλαδικό ωράριο 7π.μ. - 7μ.μ. τις καθημερινές και εκ περιτροπής λειτουργία τις Κυριακές, αργίες και καλοκαιρινές διακοπές.

Πώς θα βρείτε οδοντίατρο τον Αύγουστο

Για τρίτο καλοκαίρι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν επείγοντα προβλήματα και δε βρίσκουν οδοντίατρο τον Αύγουστο, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, οργάνωσε τηλεφωνική υπηρεσία ενημέρωσης του κοινού.

Στο τηλέφωνο 5253.500 μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να ενημερωθούν για το ποιοι οδοντίατροι εργάζονται τον Αύγουστο και σε ποιες περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν και με τα γραφεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής εργάσιμες μέρες και ώρες στο τηλέφωνο 3821.109.

Μαχαιρώματα πάλι χτες στην Αθήνα

Νέες επιθέσεις με μαχαίρι έκανε χτες ο "μαχαιροβγάλτης του Κολωνού". Ο άγνωστος δράστης, που παραμένει ασύλληπτος, χτες στις 6.10 το απόγευμα επιτέθηκε μέσα σε εστιατόριο, στην οδό Αισχύλου 12 στην Αθήνα, κατά της σερβιτόρας Ειρήνης Σκούρτη, χωρίς να την τραυματίσει. Λίγο αργότερα τραυμάτισε στην οδό Αγ. Δημητρίου 30 τον μανάβη Ιάκωβο Βρούτση, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να του δώσει χρήματα. Στις 7 το βράδυ λήστεψε τον ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ Βασίλειο Βάρθη, στην οδό Σαπφούς 18. Στις 9.20 το βράδυ άγνωστος τραυμάτισε με μαχαίρι την ιερόδουλο Βασιλική Μαρινάκη, ενώ στις 10.25 το βράδυ τραυμάτισε μια γυναίκα στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Από την Αστυνομία πιθανολογείται ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 9, 16 και 27 Ιούλη άγνωστος τραυμάτισε χωρίς λόγο τρεις γυναίκες. Η μια μάλιστα από αυτές, η δικηγόρος Κατερίνα Καραβία, υπέκυψε στα τραύματά της.

Ματωμένη έξοδος

Ματωμένη ήταν και η έξοδος των καλοκαιρινών διακοπών, παρά το γεγονός ότι η κίνηση ήταν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι τις αντίστοιχες μέρες πέρυσι. Συνολικά σημειώθηκαν 171 τροχαία δυστυχήματα από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή. Μόνο την Πέμπτη 1η Αυγούστου, πρώτη ημέρα της εξόδου, οι νεκροί έφτασαν τους 18, αριθμός που είναι τριπλάσιος σε σχέση με μια οποιαδήποτε καθημερινή μέρα. Ωστόσο η κίνηση αυξάνεται κατά 30 % περίπου τις πρώτες μέρες των αδειών. Αλλοι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, ενώ 275 ακόμη τραυματίστηκαν.

Το τριήμερο πάντως πέρασαν 120.000 οχήματα από τα διόδια της Ελευσίνας. Χτες, που η κίνηση παρέμενε αυξημένη, είχαν περάσει 15.000 ακόμη από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Αντίστοιχα από τα διόδια Σχηματαρίου πέρασαν 65.000 και ακόμη 10.000 οχήματα χτες.

Με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά "απέπλευσαν" από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή 100.000 επιβάτες για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα αλλά και τον Αργοσαρωνικό. Αυτές τις μέρες σημειώθηκαν μόνο δύο κρούσματα υπεράριθμων εισιτηρίων - την πρώτη μέρα για 15 οχήματα που έμειναν έξω απ' το πλοίο όπως και άλλα 25 την Κυριακή - καθυστερήσεις δρομολογίων και μια βλάβη που κράτησε αρκετές ώρες τους επιβάτες στο πλοίο, έως ότου καταφέρει να καταπλεύσει στον Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ