ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Συμμετοχή στην καθημερινή δράση

Ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ)

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Β. ΜΑΣΙΝ).-

Στην Ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) που συγκλήθηκε στις 6 Αυγούστου στη Μόσχα, καθορίστηκαν τα καθήκοντα του κόμματος μετά τις προεδρικές εκλογές. Επίσης έγινε συζήτηση για την ανάλυση της προεκλογικής εκστρατείας στη Ρωσία.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι "σύμφωνα με τη θέση της πλειοψηφίας των κομματικών οργανώσεων, δεν μπορεί να υπάρξει η συμμετοχή στην κυβέρνηση χωρίς να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική πορεία της". Οι βουλευτές του ΚΚΡΟ στο Κοινοβούλιο αναμενόταν να συζητήσουν το θέμα υπερψήφισης ή όχι της υποψηφιότητας του Βίκτορ Τσερνομίρντιν για πρωθυπουργό, στις 8 Αυγούστου. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στο πρόσωπο του Τσερνομίρντιν, αλλά στην κοινωνικο - οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν έχει ακόμα εξαγγελθεί.

Τα κύρια καθήκοντα του ΚΚΡΟ αυτό το διάστημα είναι οι προγραμματισμένες τοπικές εκλογές (από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη θα διεξαχθούν σε 70 από τις 89 περιοχές της Ρωσίας) και οι διάφορες οργανωτικές χρεώσεις. Η Ολομέλεια εξέφρασε επίσης και την υποστήριξή της στη δημιουργία της "Λαϊκο - Πατριωτικής Ενωσης".

Ο πρώτος γραμματέας της κομματικής Οργάνωσης του Μπασκίρι ,Βαλεντίν Νικίτιν, δήλωσε ότι το κύριο λάθος του Κόμματος, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εκλογών, αλλά γενικά στην τακτική του, είναι ότι το κόμμα δεν έχει επιρροή στις μαζικές δραστηριότητες των εργαζομένων και δεν προσπαθεί να την αποκτήσει. Ετσι οι απεργιακές κινητοποιήσεις παραδόθηκαν στα συνδικάτα, τα οποία συχνά δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά αντίθετα προσπαθούν να ωθήσουν τους εργάτες να απομακρυνθούν από τον αγώνα των δικαιωμάτων τους.

Αυτές τις σκέψεις υποστήριξε και ο εργάτης Β. Γκρόμοφ, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα δεν πρέπει να προσανατολίζεται μόνο στις βουλευτικές μεθόδους δράσης, που όπως εκτιμά, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ΚΚΡΟ. Πρόσθεσε ότι το κόμμα θα πρέπει να ενεργήσει πιο δραστήρια στο εργατικό κίνημα, να το οργανώσει.

Ο Ζιουγκάνοφ έθεσε 11 συγκεκριμένα καθήκοντα για το κόμμα. Για το άμεσο διάστημα, το κόμμα θα βρεθεί μπροστά στο πρόβλημα του γενικού δημοκρατικού χαρακτήρα του, την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και άλλα. Το κόμμα δεν πρέπει να παραμένει στατικό, αλλά να προχωρά μπροστά, προσανατολισμένο στη σύνθεση των σοσιαλιστικών και πατριωτικών ιδεών. Το κόμμα πρέπει να έχει την "εικόνα" της υπεύθυνης οργάνωσης στις μάζες. "Πρέπει να βγούμε στην κοινωνική πραγματικότητα, και όχι των ιδεολογικών μύθων και ουτοπιών".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική κοινωνία έχει χαρακτηριστικά διπολικής δομής, που μπορεί να δημιουργηθεί στο δικομματικό σύστημα, ένα από τα οποία θα είναι ο προεκλογικός συνασπισμός των κομμουνιστών. Ετσι, ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί μια σκιώδης κυβέρνηση "η κυβέρνηση των εθνικών συμφερόντων". Το κόμμα πρέπει να δουλέψει μέσα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες, όμως οι κύρια αρχή των κομματικών δραστηριοτήτων θα παραμένει η έκφραση και υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Το ΚΚΡΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο για "καθημερινές ενέργειες" - την υπεράσπιση αυτών που είναι καταπιεσμένοι, τη βοήθεια των ανθρώπων που αδικούνται. "Καμιά απεργία, καμιά συλλογική διαμαρτυρία των εργατών, καθηγητών, επιστημόνων κλπ. δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του κόμματος, του "συνασπισμού", πρόσθεσε. Ανάμεσα σε άλλα καθήκοντα πρόσθεσε την ανάγκη της αντικαθεστωτικής προπαγάνδας, τις επιτυχίες στον αγώνα για τη διεκδίκηση τοπικών εξουσιών, την αντίσταση στην τρομοκρατική πληροφόρηση του καθεστώτος, την υπεράσπιση της "Σοβέτσκαγια Ροσία" και της "Πράβντα".

"Αυτό το κόμμα είναι το κύριο πλεονέκτημα του αγώνα μας για την αποκατάσταση της Μητέρας Πατρίδας, για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Θα πρέπει να τη δυναμώσουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω στη θεωρητική βάση του κόμματος, απαλλάσσοντάς το από τα στοιχεία ορθόδοξου κομμουνισμού", πρόσθεσε.

Το τελευταίο καθήκον είναι η συνέχιση των επαφών με άλλα κόμματα και οργανώσεις στο εξωτερικό, τα οποία βρίσκονται κοντά στο ΚΚΡΟ στους σκοπούς και στην ψυχή.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Κατάσταση εκτός ελέγχου

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Εκατοντάδες Τσετσένοι αντάρτες ελέγχουν από χτες το κέντρο της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, ενώ συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα οι μάχες στο Γκρόζνι. Πάντως, συγκεχυμένη είναι η κατάσταση όπου οι πληροφορίες τις περισσότερες φορές δεν επιβεβαιώνονται, ενώ μερικές φορές αλληλοαναιρούνται.

"Εκτός ελέγχου", χαρακτήρισε την κατάσταση στην Τσετσενία ρωσική στρατιωτική πηγή, λέγοντας ότι "οι ρωσικές μονάδες που έχουν περικυκλωθεί στο Γκρόζνι δεν προσπαθούν καν να επιτεθούν στους αντάρτες, περιοριζόμενες απλά στην παθητική άμυνα".

Οι Τσετσένοι αυτονομιστές κατέλαβαν χτες το πρωί το κτίριο που εδρεύει η φιλορωσική κυβέρνηση της Τσετσενίας στο κέντρο του Γκρόζνι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου "Ιντερφάξ", επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της αντάρτικης στρατιωτικής διοίκησης. Η ίδια πηγή βεβαίωσε ότι κατέλαβαν επίσης το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες γύρο από το κτίριο που στεγάζεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.

Το κτίριο αυτό "είναι το μοναδικό σημείο του κέντρου της πόλης, όπου προβάλλουν ακόμη αντίσταση οι ομοσπονδιακές δυνάμεις", βεβαίωσε η πηγή προσθέτοντας ότι οι αυτονομιστές κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να παραδοθούν, όμως αυτές αρνήθηκαν.

Πάντως, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση παραδέχτηκε χτες το πρωί ότι οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν έδαφος στη μάχη με τους Τσετσένους αντάρτες για τον έλεγχο του Γκρόζνι. Τηλεγράφημα του "Ιντερφάξ" μετέδωσε δήλωση εκπροσώπου της στρατιωτική διοίκησης, σύμφωνα με την οποία τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να απωθήσουν τις ανταρτικές δυνάμεις που πολιορκούν το κτιριακό συγκρότημα που εδρεύει η φιλορωσική κυβέρνηση.

Λίγο πριν ανακοινωθεί πως κατέλαβαν το κτιριακό συγκρότημα της κυβέρνησης, ανταποκριτής κρατικού δικτύου τηλεόρασης, που μιλούσε από τηλεφωνική συσκευή στο εσωτερικό του κτιρίου, τόνισε ότι αντηχούν συνεχώς οι εκρήξεις όλμων στα γύρω κτίρια, ενώ η στέγη του κυρίως κτιρίου έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Αναφερόμενος στις προχτεσινές δηλώσεις του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, που ανέφερε πως τα στρατεύματά του θέτουν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους όλο και περισσότερα σημεία του Γκρόζνι, ο ανταποκριτής δήλωσε: "Αυτά δεν είναι απλώς ψεύδη, είναι ακόμη χειρότερα από ψεύδη".

Ομως, λίγο αργότερα, ανταποκριτής του ραδιοσταθμού της Μόσχας, από το κέντρο του Γκρόζνι, διέψευσε ότι το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών κατελήφθη από τους αντάρτες.

Παράλληλα, οι Τσετσένοι αντάρτες από χτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Αργκούν, της τρίτης σε μέγεθος πόλης, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα έξω από το Γκρόζνι. Ενώ χτες το μεσημέρι οι αντάρτες άρχισαν να επιτίθενται κατά θέσεων της 205ης ρωσικής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας που προστατεύει το πολιτικό αεροδρόμιο του Γκρόζνι, όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές βάσης.

Πάντως, οι Τσετσένοι αντάρτες κατηγόρησαν χτες τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν 18 αμάχους στα βόρεια της Τσετσενίας, όμως η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.

Διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι απελευθερώθηκαν οι δημοσιογράφοι, ανταποκριτής του "Ιταρ - Τας" δήλωσε χτες ότι ο ίδιος και ένας αριθμός συναδέλφων του εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κτίριο που βομβαρδίζεται, στο κέντρο του Γκρόζνι.

Από τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοινώθηκε χτες και μεταδόθηκε από το "Ιντερφάξ", πως από την έναρξη των μαχών στο Γκρόζνι έχασαν τη ζωή τους 120 Ρώσοι στρατιώτες, 50 αγνοούνται και περίπου 400 είναι τραυματίες.

Τσετσένος αυτονομιστής αντάρτης στο Γκρόζνι
Ορκωμοσία του Μπ. Γιέλτσιν

Παρουσία 3.000 αντιπροσώπων του έθνους και επιφανών ξένων προσκεκλημένων, ορκίστηκε ο Μπορίς Γιέλτσιν στο όνομα του νέου Συντάγματος, που συντάχτηκε και ψηφίστηκε το 1993 και αντικατέστησε το παλαιό Σύνταγμα της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Γιέλτσιν εμφανίστηκε φοβερά κατεβεβλημένος και το κάθε του βήμα φαινόταν πως χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια. Τον όρκο, που απαρτίζεται από 33 λέξεις, φάνηκε πως δεν τον γνώριζε και ήταν μάλλον αναγκασμένος να τον διαβάσει.

Ολοι ανέμεναν να εκφωνήσει ειδικό λόγο, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Ενέργεια όμως που δεν έγινε. Μετά τον όρκο, ακούστηκαν 30 πυροβολισμοί και ο Γιέλτσιν αποχώρησε από τη σκηνή.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως η όλη διαδικασία της ορκωμοσίας ήταν απαίσια. Είναι πλέον φανερό ότι η αλλαγή στην τοποθεσία της ορκωμοσίας - που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Κρεμλίνου, όπως είχε σχεδιαστεί - έγινε όχι εξαιτίας της επιδείνωσης του καιρού, ούτε για να "σωθούν" 9 δισεκατομμύρια ρούβλια για τον προϋπολογισμό, αλλά επειδή δεν το επέτρεπε η υγεία του Γιέλτσιν. Ανακοινώθηκε πλέον, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αναχωρεί για διακοπές. Φαίνεται πως τελικά ο αντίπαλός του, Στανισλάβ Γκοβορούκχιν, είχε δίκιο λίγο πριν τις εκλογές όταν υποστήριξε ότι η υγεία του Γιέλτσιν είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και πως δε θα μπορούσε να εκπληρώσει τα προεδρικά του καθήκοντα.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε χτες μετά την ορκωμοσία ότι ο Γιέλτσιν δεν είναι σε θέση να εργαστεί και ότι είναι απολύτως ακατανόητο το γεγονός ότι δεν εκφώνησε ομιλία έπειτα από την ορκωμοσία του στο Κρεμλίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ