Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Ορκωμοσία του Μπ. Γιέλτσιν

Παρουσία 3.000 αντιπροσώπων του έθνους και επιφανών ξένων προσκεκλημένων, ορκίστηκε ο Μπορίς Γιέλτσιν στο όνομα του νέου Συντάγματος, που συντάχτηκε και ψηφίστηκε το 1993 και αντικατέστησε το παλαιό Σύνταγμα της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Γιέλτσιν εμφανίστηκε φοβερά κατεβεβλημένος και το κάθε του βήμα φαινόταν πως χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια. Τον όρκο, που απαρτίζεται από 33 λέξεις, φάνηκε πως δεν τον γνώριζε και ήταν μάλλον αναγκασμένος να τον διαβάσει.

Ολοι ανέμεναν να εκφωνήσει ειδικό λόγο, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Ενέργεια όμως που δεν έγινε. Μετά τον όρκο, ακούστηκαν 30 πυροβολισμοί και ο Γιέλτσιν αποχώρησε από τη σκηνή.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως η όλη διαδικασία της ορκωμοσίας ήταν απαίσια. Είναι πλέον φανερό ότι η αλλαγή στην τοποθεσία της ορκωμοσίας - που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Κρεμλίνου, όπως είχε σχεδιαστεί - έγινε όχι εξαιτίας της επιδείνωσης του καιρού, ούτε για να "σωθούν" 9 δισεκατομμύρια ρούβλια για τον προϋπολογισμό, αλλά επειδή δεν το επέτρεπε η υγεία του Γιέλτσιν. Ανακοινώθηκε πλέον, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αναχωρεί για διακοπές. Φαίνεται πως τελικά ο αντίπαλός του, Στανισλάβ Γκοβορούκχιν, είχε δίκιο λίγο πριν τις εκλογές όταν υποστήριξε ότι η υγεία του Γιέλτσιν είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και πως δε θα μπορούσε να εκπληρώσει τα προεδρικά του καθήκοντα.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε χτες μετά την ορκωμοσία ότι ο Γιέλτσιν δεν είναι σε θέση να εργαστεί και ότι είναι απολύτως ακατανόητο το γεγονός ότι δεν εκφώνησε ομιλία έπειτα από την ορκωμοσία του στο Κρεμλίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ