Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλος ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων

Οι νεκροί από τις πλημμύρες ξεπερνούν τους εβδομήντα, ενώ οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον σαράντα

ΜΠΙΕΣΚΑΣ.-

Οι σαρωτικές πλημμύρες στο κάμπινγκ "Λας Νιέβες", στο Μπιέσκας των Πυρηναίων στη βόρεια Ισπανία, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα από τη Νομαρχία της Αραγονίας. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρουν ακόμη τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, αλλά πιστεύεται ότι φτάνουν τους 40 περίπου.

"Εξαιρετικά περιορισμένος" είναι ο αριθμός των νεκρών που είναι δυνατόν ακόμη να ανακαλυφθεί, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού ξηράς που συντονίζει τις έρευνες διάσωσης.

"Απομένει να ερευνηθούν ακόμη μερικές ζώνες στο κέντρο του ποταμού Γαλιέγο, πράγμα το οποίο δεν κατέστη δυνατό να γίνει εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και του μεγάλου βάθους στο σημείο εκείνο, όμως και αυτές οι ζώνες είναι σχετικά λίγες", πρόσθεσε.

Οπως τόνισε ο ίδιος, "δεν έχουν εγκαταλειφθεί ολότελα οι ελπίδες" να βρεθούν και άλλοι επιζώντες της τραγωδίας αυτής.

Πάντως, οι έρευνες συνεχίστηκαν με ειδικούς δύτες να ερευνούν σημεία στον ποταμό Γαλιέγο. Παράλληλα, στρατιώτες "χτένιζαν" μια ζώνη 20 χλμ στην περιφέρεια της κατασκήνωσης έως ένα παρακείμενο φράγμα, όπου θα μπορούσαν να είχαν παρασυρθεί πτώματα.

Χτες ανασύρθηκε το πτώμα μιας γυναίκας από τη δεξαμενή της πόλης Σαμπινανίγκο, που βρίσκεται 15 χλμ από την κατασκήνωση. Πρόκειται για το 8ο πτώμα που ανασύρθηκε από τη συγκεκριμένη δεξαμενή.

Από το επιτελείο συντονισμού των επιχειρήσεων στο Δημαρχείο της Μπιέσκας, ανακοινώθηκε πως από τα στοιχεία της κατασκήνωσης που περιέχονταν στις δισκέτες του υπολογιστή που ανακαλύφθηκαν προχτές, ο συνολικός αριθμός των παραθεριστών ήταν 636 άτομα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή αγνοείται η τύχη του 10 - 15% των 636 ανθρώπων αυτών.

Είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί και ο αριθμός των άλλων αγνοουμένων που δεν αποτελούσαν πελάτες της κατασκήνωσης, καθώς είναι άγνωστος ο αριθμός των αυτοκινήτων που διέρχονταν από την οδική αρτηρία μπροστά από την κατασκήνωση, δήλωσε το επιτελείο συντονισμού.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει επιρρίψει την ευθύνη για τους θανάτους από την πλημμύρα. Ομως, πολλοί επιζώντες υποστήριξαν ότι δε θα έπρεπε να εγκριθεί η συγκεκριμένη τοποθεσία του κάμπινγκ μιας και βρίσκεται σε απότομη πλαγιά ενός βουνού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ