Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Συμμετοχή στην καθημερινή δράση

Ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ)

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Β. ΜΑΣΙΝ).-

Στην Ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) που συγκλήθηκε στις 6 Αυγούστου στη Μόσχα, καθορίστηκαν τα καθήκοντα του κόμματος μετά τις προεδρικές εκλογές. Επίσης έγινε συζήτηση για την ανάλυση της προεκλογικής εκστρατείας στη Ρωσία.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι "σύμφωνα με τη θέση της πλειοψηφίας των κομματικών οργανώσεων, δεν μπορεί να υπάρξει η συμμετοχή στην κυβέρνηση χωρίς να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική πορεία της". Οι βουλευτές του ΚΚΡΟ στο Κοινοβούλιο αναμενόταν να συζητήσουν το θέμα υπερψήφισης ή όχι της υποψηφιότητας του Βίκτορ Τσερνομίρντιν για πρωθυπουργό, στις 8 Αυγούστου. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στο πρόσωπο του Τσερνομίρντιν, αλλά στην κοινωνικο - οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν έχει ακόμα εξαγγελθεί.

Τα κύρια καθήκοντα του ΚΚΡΟ αυτό το διάστημα είναι οι προγραμματισμένες τοπικές εκλογές (από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη θα διεξαχθούν σε 70 από τις 89 περιοχές της Ρωσίας) και οι διάφορες οργανωτικές χρεώσεις. Η Ολομέλεια εξέφρασε επίσης και την υποστήριξή της στη δημιουργία της "Λαϊκο - Πατριωτικής Ενωσης".

Ο πρώτος γραμματέας της κομματικής Οργάνωσης του Μπασκίρι ,Βαλεντίν Νικίτιν, δήλωσε ότι το κύριο λάθος του Κόμματος, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εκλογών, αλλά γενικά στην τακτική του, είναι ότι το κόμμα δεν έχει επιρροή στις μαζικές δραστηριότητες των εργαζομένων και δεν προσπαθεί να την αποκτήσει. Ετσι οι απεργιακές κινητοποιήσεις παραδόθηκαν στα συνδικάτα, τα οποία συχνά δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά αντίθετα προσπαθούν να ωθήσουν τους εργάτες να απομακρυνθούν από τον αγώνα των δικαιωμάτων τους.

Αυτές τις σκέψεις υποστήριξε και ο εργάτης Β. Γκρόμοφ, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα δεν πρέπει να προσανατολίζεται μόνο στις βουλευτικές μεθόδους δράσης, που όπως εκτιμά, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ΚΚΡΟ. Πρόσθεσε ότι το κόμμα θα πρέπει να ενεργήσει πιο δραστήρια στο εργατικό κίνημα, να το οργανώσει.

Ο Ζιουγκάνοφ έθεσε 11 συγκεκριμένα καθήκοντα για το κόμμα. Για το άμεσο διάστημα, το κόμμα θα βρεθεί μπροστά στο πρόβλημα του γενικού δημοκρατικού χαρακτήρα του, την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και άλλα. Το κόμμα δεν πρέπει να παραμένει στατικό, αλλά να προχωρά μπροστά, προσανατολισμένο στη σύνθεση των σοσιαλιστικών και πατριωτικών ιδεών. Το κόμμα πρέπει να έχει την "εικόνα" της υπεύθυνης οργάνωσης στις μάζες. "Πρέπει να βγούμε στην κοινωνική πραγματικότητα, και όχι των ιδεολογικών μύθων και ουτοπιών".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική κοινωνία έχει χαρακτηριστικά διπολικής δομής, που μπορεί να δημιουργηθεί στο δικομματικό σύστημα, ένα από τα οποία θα είναι ο προεκλογικός συνασπισμός των κομμουνιστών. Ετσι, ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί μια σκιώδης κυβέρνηση "η κυβέρνηση των εθνικών συμφερόντων". Το κόμμα πρέπει να δουλέψει μέσα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες, όμως οι κύρια αρχή των κομματικών δραστηριοτήτων θα παραμένει η έκφραση και υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Το ΚΚΡΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο για "καθημερινές ενέργειες" - την υπεράσπιση αυτών που είναι καταπιεσμένοι, τη βοήθεια των ανθρώπων που αδικούνται. "Καμιά απεργία, καμιά συλλογική διαμαρτυρία των εργατών, καθηγητών, επιστημόνων κλπ. δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του κόμματος, του "συνασπισμού", πρόσθεσε. Ανάμεσα σε άλλα καθήκοντα πρόσθεσε την ανάγκη της αντικαθεστωτικής προπαγάνδας, τις επιτυχίες στον αγώνα για τη διεκδίκηση τοπικών εξουσιών, την αντίσταση στην τρομοκρατική πληροφόρηση του καθεστώτος, την υπεράσπιση της "Σοβέτσκαγια Ροσία" και της "Πράβντα".

"Αυτό το κόμμα είναι το κύριο πλεονέκτημα του αγώνα μας για την αποκατάσταση της Μητέρας Πατρίδας, για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Θα πρέπει να τη δυναμώσουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω στη θεωρητική βάση του κόμματος, απαλλάσσοντάς το από τα στοιχεία ορθόδοξου κομμουνισμού", πρόσθεσε.

Το τελευταίο καθήκον είναι η συνέχιση των επαφών με άλλα κόμματα και οργανώσεις στο εξωτερικό, τα οποία βρίσκονται κοντά στο ΚΚΡΟ στους σκοπούς και στην ψυχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάρος στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία(2008-02-13 00:00:00.0)
Εκτακτο συνέδριο του ΚΚΡΟ(2005-10-26 00:00:00.0)
Βαθαίνει η κρίση(1998-09-09 00:00:00.0)
Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης(1996-12-17 00:00:00.0)
Νέος πρωθυπουργός ο Τσερνομίρντιν(1996-08-13 00:00:00.0)
Αντίσταση στη φιλοδυτική πολιτική(1996-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ