Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αστυνομική βία κατά απεργών

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. -

Με αυταρχισμό απάντησε η κυβέρνηση του Προέδρου της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, στην προχτεσινή 24ωρη γενική απεργία που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της χώρας και στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιδρώντας στην ανεργία, τη φτώχεια και τα νέα μέτρα λιτότητας.

Οπως έγινε γνωστό χτες, οι αστυνομικές αρχές του Μπουένος Αϊρες συνέλαβαν τουλάχιστον 53 συνδικαλιστές, επιχείρησαν να διαλύσουν τις προσυγκεντρώσεις απεργών σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας ή να καταστείλουν πορείες διαμαρτυρίας, κάνοντας χρήση σφαιρών καουτσούκ και γκλομπς. Από τις μεμονωμένες συγκρούσεις αστυνομικών και απεργών, που δεν πήραν διαστάσεις, αναφέρθηκε ο αρκετά σοβαρός τραυματισμός εννιά απεργών, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

"Αναμφισβήτητα θα ακολουθήσουν και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας", δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Αργεντινής (ΓΣΕΑ), Γεράρδο Μαρτίνες, καλώντας την κυβέρνηση "να σταματήσει να αντιμετωπίζει την ευρεία δυσαρέσκεια του λαού με μέτρα καταστολής, σφαίρες και δακρυγόνα". Ο Γεράρδο Μαρτίνες, ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 20 του μήνα θα πραγματοποιηθεί γενική συνάντηση των ηγετικών συνδικαλιστικών στελεχών για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη αποφάσεων για νέους εργατικούς αγώνες. Και όπως φάνηκε από τη χτεσινή απάντηση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Προέδρου Μένεμ, το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα θερμό, όσον αφορά τουλάχιστον στην εκδήλωση νέων απεργιών ή πορειών διαμαρτυρίας. "Η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί, για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, που ξεπερνούν τα 2,51 δισ. δολάρια", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, Δομίνγκο Καβάγιο, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Κάρλος Κόρατς, δικαιολογούσε τη βία της Αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές στο όνομα της "αποφυγής προβλημάτων στην κυκλοφορία των οχημάτων"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ