Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Κατάσταση εκτός ελέγχου

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Εκατοντάδες Τσετσένοι αντάρτες ελέγχουν από χτες το κέντρο της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, ενώ συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα οι μάχες στο Γκρόζνι. Πάντως, συγκεχυμένη είναι η κατάσταση όπου οι πληροφορίες τις περισσότερες φορές δεν επιβεβαιώνονται, ενώ μερικές φορές αλληλοαναιρούνται.

"Εκτός ελέγχου", χαρακτήρισε την κατάσταση στην Τσετσενία ρωσική στρατιωτική πηγή, λέγοντας ότι "οι ρωσικές μονάδες που έχουν περικυκλωθεί στο Γκρόζνι δεν προσπαθούν καν να επιτεθούν στους αντάρτες, περιοριζόμενες απλά στην παθητική άμυνα".

Οι Τσετσένοι αυτονομιστές κατέλαβαν χτες το πρωί το κτίριο που εδρεύει η φιλορωσική κυβέρνηση της Τσετσενίας στο κέντρο του Γκρόζνι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου "Ιντερφάξ", επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της αντάρτικης στρατιωτικής διοίκησης. Η ίδια πηγή βεβαίωσε ότι κατέλαβαν επίσης το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες γύρο από το κτίριο που στεγάζεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.

Το κτίριο αυτό "είναι το μοναδικό σημείο του κέντρου της πόλης, όπου προβάλλουν ακόμη αντίσταση οι ομοσπονδιακές δυνάμεις", βεβαίωσε η πηγή προσθέτοντας ότι οι αυτονομιστές κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να παραδοθούν, όμως αυτές αρνήθηκαν.

Πάντως, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση παραδέχτηκε χτες το πρωί ότι οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν έδαφος στη μάχη με τους Τσετσένους αντάρτες για τον έλεγχο του Γκρόζνι. Τηλεγράφημα του "Ιντερφάξ" μετέδωσε δήλωση εκπροσώπου της στρατιωτική διοίκησης, σύμφωνα με την οποία τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να απωθήσουν τις ανταρτικές δυνάμεις που πολιορκούν το κτιριακό συγκρότημα που εδρεύει η φιλορωσική κυβέρνηση.

Λίγο πριν ανακοινωθεί πως κατέλαβαν το κτιριακό συγκρότημα της κυβέρνησης, ανταποκριτής κρατικού δικτύου τηλεόρασης, που μιλούσε από τηλεφωνική συσκευή στο εσωτερικό του κτιρίου, τόνισε ότι αντηχούν συνεχώς οι εκρήξεις όλμων στα γύρω κτίρια, ενώ η στέγη του κυρίως κτιρίου έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Αναφερόμενος στις προχτεσινές δηλώσεις του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, που ανέφερε πως τα στρατεύματά του θέτουν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους όλο και περισσότερα σημεία του Γκρόζνι, ο ανταποκριτής δήλωσε: "Αυτά δεν είναι απλώς ψεύδη, είναι ακόμη χειρότερα από ψεύδη".

Ομως, λίγο αργότερα, ανταποκριτής του ραδιοσταθμού της Μόσχας, από το κέντρο του Γκρόζνι, διέψευσε ότι το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών κατελήφθη από τους αντάρτες.

Παράλληλα, οι Τσετσένοι αντάρτες από χτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Αργκούν, της τρίτης σε μέγεθος πόλης, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα έξω από το Γκρόζνι. Ενώ χτες το μεσημέρι οι αντάρτες άρχισαν να επιτίθενται κατά θέσεων της 205ης ρωσικής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας που προστατεύει το πολιτικό αεροδρόμιο του Γκρόζνι, όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές βάσης.

Πάντως, οι Τσετσένοι αντάρτες κατηγόρησαν χτες τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν 18 αμάχους στα βόρεια της Τσετσενίας, όμως η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.

Διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι απελευθερώθηκαν οι δημοσιογράφοι, ανταποκριτής του "Ιταρ - Τας" δήλωσε χτες ότι ο ίδιος και ένας αριθμός συναδέλφων του εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κτίριο που βομβαρδίζεται, στο κέντρο του Γκρόζνι.

Από τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοινώθηκε χτες και μεταδόθηκε από το "Ιντερφάξ", πως από την έναρξη των μαχών στο Γκρόζνι έχασαν τη ζωή τους 120 Ρώσοι στρατιώτες, 50 αγνοούνται και περίπου 400 είναι τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ