Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Οι ΝΑΤΟικοί επιβάλλουν στο όνομα του Ντέιτον

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Γίνονται συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία παρατήρησε χτες ο στρατηγός, Τζορτζ Τζούλουαν, ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι αποφασισμένος να αντιδράσει "με καθαρές και αποφασιστικές ενέργειες".

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζούλουαν, οι πολλαπλασιασμένες παραβιάσεις της συμφωνίας του Ντέιτον γίνονται από το στρατό των Σέρβων της Βοσνίας. Ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει σχετικά το Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης που είχε μαζί του παρουσία του Αμερικανού μεσολαβητή για τη Βοσνία, Τζον Κόρνμπλουμ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "ΛΕ ΜΟΝΤ", επανέφερε το θέμα της εκκρεμούσης σύλληψης των Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών, Ράντοβαν Κάρατζιτς και του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, υποστηρίζοντας ότι "δεν τους απομένει πλέον πολύς καιρός". Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι πολυεθνικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα βοηθήσουν στην επίβλεψη των εκλογών της 14ης Σεπτέμβρη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και θα εντείνουν τις περιπολίες τους, για να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής μετακίνηση των πολιτών.

Με το φλέγον ζήτημα των επικείμενων γενικών εκλογών στη Βοσνία θα ασχοληθούν κύρια αξιωματούχοι των χωρών - μελών της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το Βοσνιακό, που θα συναντηθούν στις αρχές της βδομάδας στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιβ Ντουτριό, αναφερόμενος στη νέα συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής, ανακοίνωσε ότι εκτός από τις προετοιμασίες για τις εκλογές και τη γενική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, θα συζητηθεί και ένα σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για την εδραίωση της ειρήνης στη Βοσνία όσον αφορά τα επόμενα δύο χρόνια.

Διάλογο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ζητά ο Ρουγκόβα

Την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την κοινότητα των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαίτησε χτες για μια ακόμη φορά ο ηγέτης των Αλβανόφωνων της περιοχής, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα, ο Ρουγκόβα έκανε, επίσης, έκκληση για τον τερματισμό του "φαύλου κύκλου βίας και της τρομοκρατίας" στο Κόσσοβο, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί την "έκρηξη βίας και τρομοκρατίας στην περιοχή". Δήλωσε ότι η ένταση στην περιοχή τροφοδοτείται αυτόν τον καιρό από την παρουσία των παραστρατιωτικών δυνάμεων της οργάνωσης "Τίγρεις" του Σέρβου, Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστού και ως Αρκάν. Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι Αλβανόφωνοι αναζητούν "ειρηνική λύση για την επίλυση των προβλημάτων τους".

Στην ίδια συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο Ρουγκόβα δεν παρέλειψε να κάνει ευχολόγια υπέρ του "θετικού και σταθεροποιητικού ρόλου της παρουσίας" του Αμερικανικού Κέντρου Πληροφοριών που λειτουργεί στην Πρίστινα από τον περασμένο Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις τακτικής...(1998-03-28 00:00:00.0)
Αλβανόφωνες αρνήσεις υπό τη "σκέπη" των ΗΠΑ(1998-03-17 00:00:00.0)
Διπλωματικές "κόντρες" των μεγάλων δυνάμεων(1998-03-07 00:00:00.0)
"Πρόταση" Ρουγκόβα για επέμβαση ξένων δυνάμεων(1998-01-24 00:00:00.0)
Ξέσπασμα βίας(1996-04-24 00:00:00.0)
Η "διπλωματία" της απειλής για τη... συμφωνία(1996-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ