ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
}}Η συντηρητική κυβέρνηση της Καμπέρα έκανε μια νέ

"Νότια Αγκυρα" των ΗΠΑ

Σε μια νέα επικίνδυνη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και πολιτικής ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προχώρησε κιόλας η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας, με την οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, σε καμιά περίπτωση δε συμφωνούν όλοι οι πολίτες της πέμπτης ηπείρου.

Ο Τζον Χάουαρντ, ο νέος πρωθυπουργός του συντηρητικού Φιλελεύθερου Κόμματος, προτίθεται να συνεχίσει την εξωτερική του πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος, η οποία κύρια, ήταν προσανατολισμένη στην Ασία. Ταυτόχρονα, όμως, θέλει να προσδέσει ακόμα περισσότερο την Αυστραλία στη σφαίρα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ετσι, λοιπόν, στα πλαίσια μιας πολύ πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δυο χωρών, έχουν αποφασιστικά ενισχύσει τη στρατιωτική τους συνεργασία. Κατά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, η Αυστραλία, θα πρέπει να γίνει η "Νότια Αγκυρα των ΗΠΑ" στον ασιατικό χώρο και τον Ειρηνικό, τη στιγμή που στην Ιαπωνία έχει ανατεθεί ο ρόλος της "Βόρειας Αγκυρας"...

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, θέλουν να αναγάγουν στο ίδιο επίπεδο τη στρατιωτική τους συνεργασία τόσο με την Καμπέρα, όσο και με το Τόκιο. Με βάση την τωρινή Συμφωνία και από τον Μάρτη του 1997 ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα σταθμεύουν κανονικά στην πέμπτη ήπειρο. Ο υπουργός Αμυνας της Ουάσιγκτον, Ουίλιαμ Πέρι, σε εκπροσώπους του Τύπου, δήλωσε ότι πρόκειται για την πιο ισχυρή στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αυστραλία, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ετσι, μελλοντικά, οι εταίροι της ανανεωμένης αυτής Συμφωνίας, θέλουν από κοινού να πραγματοποιούν στρατιωτικές επεμβάσεις στην Ασία, όταν εκεί θα εμφανιζόταν μια "αναγκαία περίπτωση" ή κάποια κρίση... Στην ουσία, αυτό σημαίνει έναν αναπροσανατολισμό της Καμπέρα στον στρατιωτικό και πολιτικό τομέα. Σχετικά, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι η πολιτική Αμυνας των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήταν βασικά προσανατολισμένη στην ασφάλεια της Αυστραλίας.

Πάντως, βέβαιο θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι, σε καμιά περίπτωση όλοι οι Αυστραλιανοί πολίτες δεν είναι σύμφωνοι με τη νέα ισχυρή πλέον πρόσδεση της χώρας τους στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. "Η Αυστραλία θα μετατραπεί σε λακέ της Αμυνας της Ουάσιγκτον. Αναφορικά δε με την αμυντική της πολιτική θα γίνει η 53η Πολιτεία των ΗΠΑ", δήλωνε έκδηλα εξοργισμένη η Ντι Μάργκετς, Γερουσιαστής του Κόμματος των Πρασίνων.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αστυνομική βία κατά απεργών

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. -

Με αυταρχισμό απάντησε η κυβέρνηση του Προέδρου της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, στην προχτεσινή 24ωρη γενική απεργία που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της χώρας και στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιδρώντας στην ανεργία, τη φτώχεια και τα νέα μέτρα λιτότητας.

Οπως έγινε γνωστό χτες, οι αστυνομικές αρχές του Μπουένος Αϊρες συνέλαβαν τουλάχιστον 53 συνδικαλιστές, επιχείρησαν να διαλύσουν τις προσυγκεντρώσεις απεργών σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας ή να καταστείλουν πορείες διαμαρτυρίας, κάνοντας χρήση σφαιρών καουτσούκ και γκλομπς. Από τις μεμονωμένες συγκρούσεις αστυνομικών και απεργών, που δεν πήραν διαστάσεις, αναφέρθηκε ο αρκετά σοβαρός τραυματισμός εννιά απεργών, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

"Αναμφισβήτητα θα ακολουθήσουν και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας", δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Αργεντινής (ΓΣΕΑ), Γεράρδο Μαρτίνες, καλώντας την κυβέρνηση "να σταματήσει να αντιμετωπίζει την ευρεία δυσαρέσκεια του λαού με μέτρα καταστολής, σφαίρες και δακρυγόνα". Ο Γεράρδο Μαρτίνες, ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 20 του μήνα θα πραγματοποιηθεί γενική συνάντηση των ηγετικών συνδικαλιστικών στελεχών για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη αποφάσεων για νέους εργατικούς αγώνες. Και όπως φάνηκε από τη χτεσινή απάντηση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Προέδρου Μένεμ, το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα θερμό, όσον αφορά τουλάχιστον στην εκδήλωση νέων απεργιών ή πορειών διαμαρτυρίας. "Η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί, για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, που ξεπερνούν τα 2,51 δισ. δολάρια", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, Δομίνγκο Καβάγιο, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Κάρλος Κόρατς, δικαιολογούσε τη βία της Αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές στο όνομα της "αποφυγής προβλημάτων στην κυκλοφορία των οχημάτων"!

ΒΟΣΝΙΑ
Οι ΝΑΤΟικοί επιβάλλουν στο όνομα του Ντέιτον

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Γίνονται συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία παρατήρησε χτες ο στρατηγός, Τζορτζ Τζούλουαν, ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι αποφασισμένος να αντιδράσει "με καθαρές και αποφασιστικές ενέργειες".

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζούλουαν, οι πολλαπλασιασμένες παραβιάσεις της συμφωνίας του Ντέιτον γίνονται από το στρατό των Σέρβων της Βοσνίας. Ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει σχετικά το Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης που είχε μαζί του παρουσία του Αμερικανού μεσολαβητή για τη Βοσνία, Τζον Κόρνμπλουμ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "ΛΕ ΜΟΝΤ", επανέφερε το θέμα της εκκρεμούσης σύλληψης των Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών, Ράντοβαν Κάρατζιτς και του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, υποστηρίζοντας ότι "δεν τους απομένει πλέον πολύς καιρός". Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι πολυεθνικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα βοηθήσουν στην επίβλεψη των εκλογών της 14ης Σεπτέμβρη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και θα εντείνουν τις περιπολίες τους, για να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής μετακίνηση των πολιτών.

Με το φλέγον ζήτημα των επικείμενων γενικών εκλογών στη Βοσνία θα ασχοληθούν κύρια αξιωματούχοι των χωρών - μελών της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το Βοσνιακό, που θα συναντηθούν στις αρχές της βδομάδας στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιβ Ντουτριό, αναφερόμενος στη νέα συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής, ανακοίνωσε ότι εκτός από τις προετοιμασίες για τις εκλογές και τη γενική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, θα συζητηθεί και ένα σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για την εδραίωση της ειρήνης στη Βοσνία όσον αφορά τα επόμενα δύο χρόνια.

Διάλογο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ζητά ο Ρουγκόβα

Την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την κοινότητα των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαίτησε χτες για μια ακόμη φορά ο ηγέτης των Αλβανόφωνων της περιοχής, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα, ο Ρουγκόβα έκανε, επίσης, έκκληση για τον τερματισμό του "φαύλου κύκλου βίας και της τρομοκρατίας" στο Κόσσοβο, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί την "έκρηξη βίας και τρομοκρατίας στην περιοχή". Δήλωσε ότι η ένταση στην περιοχή τροφοδοτείται αυτόν τον καιρό από την παρουσία των παραστρατιωτικών δυνάμεων της οργάνωσης "Τίγρεις" του Σέρβου, Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστού και ως Αρκάν. Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι Αλβανόφωνοι αναζητούν "ειρηνική λύση για την επίλυση των προβλημάτων τους".

Στην ίδια συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο Ρουγκόβα δεν παρέλειψε να κάνει ευχολόγια υπέρ του "θετικού και σταθεροποιητικού ρόλου της παρουσίας" του Αμερικανικού Κέντρου Πληροφοριών που λειτουργεί στην Πρίστινα από τον περασμένο Μάη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλος ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων

Οι νεκροί από τις πλημμύρες ξεπερνούν τους εβδομήντα, ενώ οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον σαράντα

ΜΠΙΕΣΚΑΣ.-

Οι σαρωτικές πλημμύρες στο κάμπινγκ "Λας Νιέβες", στο Μπιέσκας των Πυρηναίων στη βόρεια Ισπανία, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα από τη Νομαρχία της Αραγονίας. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρουν ακόμη τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, αλλά πιστεύεται ότι φτάνουν τους 40 περίπου.

"Εξαιρετικά περιορισμένος" είναι ο αριθμός των νεκρών που είναι δυνατόν ακόμη να ανακαλυφθεί, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού ξηράς που συντονίζει τις έρευνες διάσωσης.

"Απομένει να ερευνηθούν ακόμη μερικές ζώνες στο κέντρο του ποταμού Γαλιέγο, πράγμα το οποίο δεν κατέστη δυνατό να γίνει εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και του μεγάλου βάθους στο σημείο εκείνο, όμως και αυτές οι ζώνες είναι σχετικά λίγες", πρόσθεσε.

Οπως τόνισε ο ίδιος, "δεν έχουν εγκαταλειφθεί ολότελα οι ελπίδες" να βρεθούν και άλλοι επιζώντες της τραγωδίας αυτής.

Πάντως, οι έρευνες συνεχίστηκαν με ειδικούς δύτες να ερευνούν σημεία στον ποταμό Γαλιέγο. Παράλληλα, στρατιώτες "χτένιζαν" μια ζώνη 20 χλμ στην περιφέρεια της κατασκήνωσης έως ένα παρακείμενο φράγμα, όπου θα μπορούσαν να είχαν παρασυρθεί πτώματα.

Χτες ανασύρθηκε το πτώμα μιας γυναίκας από τη δεξαμενή της πόλης Σαμπινανίγκο, που βρίσκεται 15 χλμ από την κατασκήνωση. Πρόκειται για το 8ο πτώμα που ανασύρθηκε από τη συγκεκριμένη δεξαμενή.

Από το επιτελείο συντονισμού των επιχειρήσεων στο Δημαρχείο της Μπιέσκας, ανακοινώθηκε πως από τα στοιχεία της κατασκήνωσης που περιέχονταν στις δισκέτες του υπολογιστή που ανακαλύφθηκαν προχτές, ο συνολικός αριθμός των παραθεριστών ήταν 636 άτομα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή αγνοείται η τύχη του 10 - 15% των 636 ανθρώπων αυτών.

Είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί και ο αριθμός των άλλων αγνοουμένων που δεν αποτελούσαν πελάτες της κατασκήνωσης, καθώς είναι άγνωστος ο αριθμός των αυτοκινήτων που διέρχονταν από την οδική αρτηρία μπροστά από την κατασκήνωση, δήλωσε το επιτελείο συντονισμού.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει επιρρίψει την ευθύνη για τους θανάτους από την πλημμύρα. Ομως, πολλοί επιζώντες υποστήριξαν ότι δε θα έπρεπε να εγκριθεί η συγκεκριμένη τοποθεσία του κάμπινγκ μιας και βρίσκεται σε απότομη πλαγιά ενός βουνού.

Οι "τυχεροί" διασωθέντες στον δρόμο της επιστροφής απο το κάμπινγκ "Λο

Οι "τυχεροί" διασωθέντες στο δρόμο της επιστροφής από το κάμπινγκ "Λος Νιέβες"

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία ΟΗΕ - Ιράκ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Η... σεμνή τελετή είχε προκαθορισμένο αποτέλεσμα, μετά την αμερικανική έγκριση: η Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας με το Ιράκ, προκειμένου να επιτραπεί η περιορισμένη εξαγωγή πετρελαίου ώστε να καλυφθούν επισιτιστικές του ανάγκες.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη στις 20 Μαϊου, μεταξύ του Ιράκ και των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει ότι το Ιράκ θα μπορεί να διαθέτει στη διεθνή πετρελαιοαγορά ποσότητες που αντιστοιχούν σε 2 δισ. δολάρια κάθε εξάμηνο, προκειμένου να αγοράζει βασικά είδη διατροφής, τα οποία ελλείπουν από την εγχώρια αγορά εξαιτίας του εμπάργκο που επιβλήθηκε μετά τη λήξη του πολέμου του Κόλπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ