ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
Σελ. /20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνη αύξηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, στο πρώτο τετράμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 41,6% ή 400 εκατ. δολάρια. Το συνολικό έλλειμμα στο τετράμηνο έφτασε τα 1,9 δισ. δολάρια, από 1,4 δισ. δολάρια πέρσι, γεγονός που οφείλεται στη συνεχιζόμενη παραγωγική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Νέο αρνητικό ρεκόρ μεγέθους 1,9 δισ. δολαρίων σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τετράμηνο του έτους, γεγονός που οφείλεται τόσο στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και στη μείωση των εξαγωγών όσο και στην επιδείνωση του ισοζυγίου άδηλων συναλλαγών. Η διόγκωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου - που η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν μπορεί να αναστρέψει ή έστω να σταματήσει - μεγαλώνει το πρόβλημα της εξάρτησης της χώρας από τα ξένα κέντρα, καθώς τα συναλλαγματικά ελλείμματα καλύπτονται με νέα δάνεια από το εξωτερικό με συνέπεια την παραπέρα διόγκωση του συνολικού εξωτερικού χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε την περίοδο Γενάρης - Απρίλης 1996 στα 5,9 δισ. δολάρια έναντι ελλείμματος 5,5 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 1995. Παρατηρείται δηλαδή αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στο τετράμηνο κατά 400 εκατ. δολάρια ή 7,5%. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οφείλεται στο ότι ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο ρυθμό που ακολουθούν οι εξαγωγές (6,2% έναντι 2,4% αντίστοιχα), γεγονός που μαρτυρά την αποβιομηχάνιση της χώρας και την εγκατάλειψή της στο έλεος των εισαγωγέων των κάθε λογής καταναλωτικών αγαθών.

Οσον επίσης αφορά το ισοζύγιο των άδηλων συναλλαγών,παρατηρείται συνέχιση της μείωσης του πλεονάσματος το οποίο ανήλθε το πρώτο τετράμηνο του 1996 σε 4 δισ. δολάρια έναντι 4,17 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο το 1995 και 4,26 δισ. δολαρίων το 1994. Η μείωση του πλεονάσματος αποδίδεται κύρια στην αδυναμία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του τουριστικού συναλλάγματος.

Η εξέλιξη που ακολούθησαν το πρώτο τετράμηνο του έτους τα δυο επιμέρους ισοζύγια (άνοιγμα του εμπορικού ελλείμματος και συρρίκνωση του πλεονάσματος αδήλων συναλλαγών), οδήγησε σε νέα επιδείνωση το αλγεβρικό άθροισμά τους, το οποίο αποτελεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ετσι, πάντα στο πρώτο τετράμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πλησίασε τα 2 δισ. δολάρια.Για την ακρίβεια, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 1,9 δισ. δολάρια, από 1,3 δισ. δολάρια το 1995 (αύξηση δηλαδή 41,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διετία 1994 - 1996 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε αύξηση ...1685%, καθώς το πρώτο τετράμηνο του 1994 ήταν μόλις 106 εκατ. δολάρια.

Από τα αξιοσημείωτα στο σύνολο του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τέλος, είναι η αυξανόμενη συναλλαγματική αιμορραγία, που εκφράζεται με τη φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα στο εξωτερικό από επιχειρηματίες (με τη μορφή μερισμάτων και κερδών), με την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η άνοδος των οποίων προκαλεί και την αναζωπύρωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ
Κινδυνεύουν να μετατραπούν σε... αποθήκες πολυεθνικών

Τον κίνδυνο να μετατραπούν από παραγωγικές μονάδες (διύλισης και αργού πετρελαίου για την παραγωγή βενζίνης και άλλων παραγώγων του πετρελαίου) σε απλές αποθήκες των πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου, αντιμετωπίζουν τα ελληνικά κρατικά διυλιστήρια. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανταπόκριση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παραπέμπεται τον ερχόμενο Νοέμβρη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την κατηγορία (από τις πολυεθνικές εταιρίες του πετρελαίου) ότι παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, επιβάλλοντας εμπόδια στις εισαγωγές πετρελαιοειδών.

Το πρόβλημα, αναφέρεται στην ανταπόκριση του ΜΠΕ, προκύπτει ουσιαστικά από την υποχρέωση των ξένων εταιριών πετρελαίου - υποχρέωση που προβλέπεται από τις κοινοτικές διατάξεις - να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας εντός της ελληνικής επικράτειας. Τα αποθέματα αυτά καθορίζονται σε ποσότητα ικανή να καλύψει τις εισαγωγές που πραγματοποιούν στην ελληνική αγορά για διάστημα 90 ημερών. Επειδή όμως οι ξένες εταιρίες διαθέτουν ικανούς αποθηκευτικούς χώρους στην Ελλάδα, απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να τους παραχωρούνται δεξαμενές στα Ελληνικά Διυλιστήρια. Ανεπίσημα, η ελληνική κυβέρνηση, με πληροφορίες που διαρρέουν από το υπουργείο Ανάπτυξης, σημειώνει πως σε περίπτωση που παραχωρηθούν οι δεξαμενές των Ελληνικών Διυλιστηρίων στις ξένες εταιρίες για την αποθήκευση εισαγόμενων πετρελαιοειδών, υπάρχει κίνδυνος τα αποθέματα ασφαλείας των ξένων εταιριών να φτάσουν στο άμεσο μέλλον σε τέτοιο ύψος, που να μπλοκάρει την όλη παραγωγική διαδικασία. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημείωναν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, "τα διυλιστήρια της χώρας μας θα απολέσουν τη δυνατότητα να επιτελούν το έργο για το οποίο δημιουργήθηκαν και θα "καταντήσουν" απλές αποθήκες των πετρελαιοειδών των ξένων εταιριών".

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να συνάπτονται υποχρεωτικά από τις ξένες εταιρίες ειδικές συμβάσεις, για την αποθήκευση των πετρελαιοειδών που εισάγουν στην Ελλάδα, με όποιο ιδιωτικό ή κρατικό διυλιστήριο αυτές επιλέγουν, με τη μορφή "αντισταθμιστικών" οφελών. Να πληρώνουν δηλαδή κάποιο ενοίκιο για την αποθήκευση, είτε να πληρώνουν κάποια προμήθεια, είτε ακόμη να αναλάβουν έργα εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση - που δείχνει την πρόθεσή της να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των πολυεθνικών σε βάρος των Ελληνικών Διυλιστηρίων - ζητά να μην υπάρχει απολύτως καμιά δέσμευση των ξένων εταιριών, αλλά... να μπορούν ελεύθερα "κατά το δοκούν" να χρησιμοποιούν τους αποθηκευτικούς χώρους των διυλιστηρίων.

Σε περίπτωση τελικά που το Ευρωδικαστήριο επιβάλλει στην Ελλάδα τη "λύση" που αξιώνουν οι ξένες εταιρίες πετρελαίου, εκτός από τον περιορισμό της ή ακόμη και το μπλοκάρισμα της συνολικής δυναμικότητας των Ελληνικών Διυλιστηρίων, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε και σε ανεξέλεγκτη τιμολόγηση των καυσίμων.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στις αυξήσεις

Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να επικυρωθούν από τη Βουλή, ως μέρος του πολυνομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, τα πλαφόν που ανακοινώθηκαν στο τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους από την πολιτική ηγεσία για τις αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς οι ιδιοκτήτες ζητούσαν αυξήσεις που κρίθηκαν υπερβολικά υψηλές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, το πλαφόν που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιβάλλεται για τις αυξήσεις των ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ορίζεται στο 5% σε σχέση με τα περσινά δίδακτρα, ενώ για τα ιδιωτικά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών και τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, το αντίστοιχο ποσοστό ορίζεται στο 7%.Οπως είχε διευκρινιστεί τότε από τον υφυπουργό, στα δίδακτρα περιλαμβάνονται όλα τα ποσά που καταβάλλονται για πρόσθετες παροχές, ενώ όσοι γονείς έχουν προκαταβάλει κάποιο ποσό, αυτό θα συμψηφιστεί με το συνολικό ποσό που θα προκύψει από τη ρύθμιση και τα τυχόν επιπλέον εισπραχθέντα θα πρέπει να επιστραφούν.

Για τους παραβάτες προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 50.000 έως 500.000 δρχ. για κάθε μαθητή που θα κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερες αυξήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κενό παραμένουν οι απειλές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) για επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες της περσινής αντίστοιχης νομοθετικής διάταξης, που επέβαλαν αυξήσεις μέχρι και 20%, ενώ με βάση την περσινή εμπειρία και τις αντιδράσεις που έχουν ήδη σημειωθεί από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, θεωρείται βέβαιο ότι και φέτος θα παραβιαστούν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠ κατά 34,5 δισ.

Για τη χρηματοδότηση των έργων φυσικού αερίου

Αυξήθηκε κατά 34,5 δισ. δραχμές το μετοχικό κεφάλαιο της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ ΑΕ), με την έκδοση 6.900 μετοχών ονομαστικής αξίας 3.000 δραχμών η κάθε μία, οι οποίες θα περιέλθουν όλες στο μοναδικό μέτοχο της εταιρίας, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Ηδη, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α/177/31-7-96) τα Προεδρικά Διατάγματα με αριθμό 233 και 234, με τα οποία εγκρίνεται η καταβολή στη ΔΕΠ ποσού 19,5 δισ. δραχμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1995 και άλλων 15 δισ. δραχμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1996. Το ποσό των 34,5 δισ. δραχμών θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των έργων του φυσικού αερίου, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΔΕΠΑ (θυγατρική της ΔΕΠ).Μετά τις δύο αυτές αυξήσεις το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠ ΑΕ διαμορφώνεται στο συνολικό ποσό των 149.585.000.000 δραχμών, το οποίο διαιρείται σε 29.917 ονομαστικές μετοχές αξίας 5 εκατ. δραχμών η κάθε μία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΒΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΧΙ στο νέο χαράτσι των γιωταχήδων

Την έντονη διαμαρτυρία της για το νέο χαράτσι στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων και στα διόδια, εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λάρισας. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, με τις νέες αυξήσεις πλήττονται σημαντικά οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που έχουν μεταφορικά μέσα μεγάλου κυβισμού, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά. Ιδιαίτερα μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες, οι οποίοι διαμένουν σε χωριά και πρέπει να περνούν τρεις και τέσσερις φορές τη μέρα από διόδια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Επίσης, η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λάρισας τονίζει ότι οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στα διόδια θα είναι αρνητικές και για τα παράλια του νομού, αφού για να πάει κανείς εκεί πρέπει υποχρεωτικά να περάσει από διόδια.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει στην επιστολή της: "Εγινε πλέον γνωστή η στρατηγική της κυβέρνησης να επιβάλλει αυξήσεις το καλοκαίρι ώστε να είναι δύσκολη η αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρέπει, όμως, να κατανοήσει ότι οι ΕΒΕ δεν μπορούν να αντέξουν άλλο αυτή την κατάσταση, η οποία είναι πολύ δύσκολη, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη συνεχή πτώση του τζίρου, τα "αντικειμενικά κριτήρια", τη φορολόγηση του 35% σε ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς, την επαγγελματική στέγη, το ωράριο, τους δημοτικούς φόρους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ