Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνη αύξηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, στο πρώτο τετράμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 41,6% ή 400 εκατ. δολάρια. Το συνολικό έλλειμμα στο τετράμηνο έφτασε τα 1,9 δισ. δολάρια, από 1,4 δισ. δολάρια πέρσι, γεγονός που οφείλεται στη συνεχιζόμενη παραγωγική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Νέο αρνητικό ρεκόρ μεγέθους 1,9 δισ. δολαρίων σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τετράμηνο του έτους, γεγονός που οφείλεται τόσο στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και στη μείωση των εξαγωγών όσο και στην επιδείνωση του ισοζυγίου άδηλων συναλλαγών. Η διόγκωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου - που η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν μπορεί να αναστρέψει ή έστω να σταματήσει - μεγαλώνει το πρόβλημα της εξάρτησης της χώρας από τα ξένα κέντρα, καθώς τα συναλλαγματικά ελλείμματα καλύπτονται με νέα δάνεια από το εξωτερικό με συνέπεια την παραπέρα διόγκωση του συνολικού εξωτερικού χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε την περίοδο Γενάρης - Απρίλης 1996 στα 5,9 δισ. δολάρια έναντι ελλείμματος 5,5 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 1995. Παρατηρείται δηλαδή αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στο τετράμηνο κατά 400 εκατ. δολάρια ή 7,5%. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οφείλεται στο ότι ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο ρυθμό που ακολουθούν οι εξαγωγές (6,2% έναντι 2,4% αντίστοιχα), γεγονός που μαρτυρά την αποβιομηχάνιση της χώρας και την εγκατάλειψή της στο έλεος των εισαγωγέων των κάθε λογής καταναλωτικών αγαθών.

Οσον επίσης αφορά το ισοζύγιο των άδηλων συναλλαγών,παρατηρείται συνέχιση της μείωσης του πλεονάσματος το οποίο ανήλθε το πρώτο τετράμηνο του 1996 σε 4 δισ. δολάρια έναντι 4,17 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο το 1995 και 4,26 δισ. δολαρίων το 1994. Η μείωση του πλεονάσματος αποδίδεται κύρια στην αδυναμία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του τουριστικού συναλλάγματος.

Η εξέλιξη που ακολούθησαν το πρώτο τετράμηνο του έτους τα δυο επιμέρους ισοζύγια (άνοιγμα του εμπορικού ελλείμματος και συρρίκνωση του πλεονάσματος αδήλων συναλλαγών), οδήγησε σε νέα επιδείνωση το αλγεβρικό άθροισμά τους, το οποίο αποτελεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ετσι, πάντα στο πρώτο τετράμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πλησίασε τα 2 δισ. δολάρια.Για την ακρίβεια, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 1,9 δισ. δολάρια, από 1,3 δισ. δολάρια το 1995 (αύξηση δηλαδή 41,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διετία 1994 - 1996 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε αύξηση ...1685%, καθώς το πρώτο τετράμηνο του 1994 ήταν μόλις 106 εκατ. δολάρια.

Από τα αξιοσημείωτα στο σύνολο του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τέλος, είναι η αυξανόμενη συναλλαγματική αιμορραγία, που εκφράζεται με τη φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα στο εξωτερικό από επιχειρηματίες (με τη μορφή μερισμάτων και κερδών), με την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η άνοδος των οποίων προκαλεί και την αναζωπύρωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ