ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Νέες προεδρικές απειλές

ΣΕΟΥΛ. -

Νέες απειλές κατά των φοιτητών εκτόξευσε χτες ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Κιμ Γιανγκ - Σαμ, ενώ εκατοντάδες συλληφθέντες νέοι βρίσκονται στα κρατητήρια αντιμετωπίζοντας ορισμένοι απ' αυτούς το ενδεχόμενο σκληρών ποινών κάθειρξης.

"Οι δυνάμεις της βίας που προκάλεσαν τις κυβερνητικές αρχές δε θα συγχωρεθούν σε καμία περίπτωση" υποστήριξε ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας τις μαχητικές φοιτητικές κινητοποιήσεις που έγιναν το τελευταίο 10ήμερο υπέρ της ενοποίησης Νότιας και ΛΔ Κορέας σαν "βίαιη αντικυβερνητική επανάσταση υποστήριξης της Πιον Γιανγκ που μπορεί να θεωρηθεί ως αντάρτικο πόλεων"! Οι απειλές του Προέδρου Κιμ εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια χτεσινής εκδήλωσης στη Σεούλ, όπου συμμετείχαν δεκάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές και πρόεδροι των ΑΕΙ της χώρας.

Παρά τις προεδρικές απειλές, εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποίησαν χτες στη Σεούλ πορεία αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες συναδέλφους τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πάνω από 1.000 άτομα διαδήλωσαν ζητώντας την απελευθέρωση των πάνω από 5.000 φοιτητών που βρίσκονται στα κρατητήρια της χώρας. Πάντως, πηγές προσκείμενες στις εισαγγελικές αρχές της Σεούλ έκαναν χτες γνωστό ότι δεκάδες συλληφθέντες φοιτητές, που θεωρούνται ηγετικά στελέχη της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Συμβουλίων, δε θα αντιμετωπίσουν την αυστηρότατη ποινή που ορίζει συνήθως ο νόμος "Εθνικής Ασφαλείας", δηλαδή τη θανατική ποινή, αλλά πολύχρονη κάθειρξη διάρκειας τουλάχιστον επτά χρόνων!

"Κάτω" οι φοιτητές, "πάνω" οι στρατιωτικές δαπάνες!

Στον απόηχο των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς, ο Πρόεδρος Κιμ διάλεξε να ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει δοθεί τα τελευταία πέντε χρόνια για την άμυνα, η οποία κυμαίνεται στο 12%. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Κιμ, τα κεφάλαια που προτείνεται να δοθούν το 1997 για την άμυνα θα ξεπερνούν τα 17.600.000.000 δολάρια! Τα αντίστοιχα κονδύλια που δίνονται μέσα στο τρέχον έτος κυμαίνονται στα 15,7 δισ. δολάρια. Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος υποστήριξε ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι "απαραίτητη" για την αναβάθμιση των όπλων και του ηθικού των στρατιωτών εξαιτίας της "αστάθειας που υπάρχει στη γειτονική ΛΔ Κορέας".

ΒΕΛΓΙΟ
Εγκληματική ολιγωρία της Δικαιοσύνης;

Καινούργια έκθεση αποκαλύπτει πως ήταν ενημερωμένοι για τη δράση του κυκλώματος παιδεραστίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Νέο κύμα οργής εναντίον της βελγικής Δικαιοσύνης προκάλεσε έγγραφο της βελγικής Αστυνομίας, όπου αποκαλύπτει ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημερωθεί στο τέλος του 1993 για την εγκληματική δραστηριότητα του Μαρκ Ντιτρού, που θεωρείται "εγκέφαλος" του κυκλώματος παιδεραστίας. Το περιεχόμενο του εγγράφου έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο "RTL - TVI".

Η έκθεση είχε συνταχθεί στα τέλη του 1993 από ερευνητές που τους είχε ανατεθεί η παρακολούθηση του Ντιτρού μετά την αποφυλάκισή του.

"Μας είχε γνωστοποιηθεί ότι ο ενδιαφερόμενος έκανε εργασίες στις αποθήκες ενός από τα σπίτια του στη Μαρσιέν ο Πον, κοντά στο Σαρλρουά... με σκοπό να εγκαταστήσει παιδιά μέχρι να σταλούν στο εξωτερικό", έγραφαν οι ερευνητές.

"Κανένα ίχνος παρουσίας παιδιού δεν εντοπίστηκε. Ο ενδιαφερόμενος έκανε προφορική κατάθεση για τους σκοπούς των εργασιών. Δήλωσε ότι έκανε εργασίες στις αποθήκες χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Οι εργασίες ήταν στην αρχή τους", πρόσθεταν.

Νέα έκθεση της Αστυνομίας εστάλη στην Εισαγγελία της Λιέγης τον Αύγουστο του 1995. Περιείχε την πληροφορία ότι ο Ντιτρού είχε έρθει σε επαφή οκτώ μήνες πριν με τρίτο πρόσωπο για να του προτείνει να συμμετάσχει στο κύκλωμα της αρπαγής παιδιών. Ο Ντιτρού είχε δώσει και οδηγίες για τον τρόπο απαγωγής των παιδιών, σύμφωνα με την έκθεση.

Τρίτη έκθεση που εστάλη στο τέλος Αυγούστου 1995, έδωσε το όνομα του τρίτου πιθανού μέλους της σπείρας, του Μιχάλη Διακοστράβανου, ελληνικής καταγωγής. Ο ύποπτος συνελήφθη στις 13 Αυγούστου 1996 και αφέθηκε ελεύθερος εξαιτίας έλλειψης στοιχείων.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία της χώρας συνεχίζει τις έρευνές της για τα δύο κορίτσια των οποίων αγνοείται η τύχη εδώ και ένα χρόνο περίπου. Οι αρχές ελπίζουν ότι θα βρουν τα δύο κορίτσια ζωντανά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό τους, προκύπτει από τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα, Μισέλ Μπουρλέ.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Ρέιμοντ Κένταλ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τη βελγική τηλεόραση "RTL - TVI", τόνισε ότι οι δύο νεαρές Βελγίδες, που είχαν απαχθεί από τον Ντιτρού πριν ένα χρόνο, είναι ζωντανές.

Παράλληλα, η νοτιοαφρικανική αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι θα πραγματοποιήσει από κοινού με το FBI έρευνα για τυχόν ύπαρξη κυκλώματος εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων, που συνδέεται με την υπόθεση παιδεραστίας στο Βέλγιο και με ανάλογη υπόθεση στη Νότια Αφρική. Ο διοικητής της Αστυνομίας, Ρέγκι Μαριμούτου, ανέφερε ότι Νοτιοαφρικανοί, Βέλγοι και Αμερικανοί ανακριτές είχαν συνομιλίες με αντικείμενο τις "παράξενες ομοιότητες" που διαπιστώθηκαν μεταξύ των δύο υποθέσεων.

Το ενδεχόμενο της σχέσης των περίπου 100 εφήβων που έχουν εξαφανιστεί στην Ολλανδία, με την υπόθεση "Ντιτρού", εξετάζει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ολλανδίας με τη βελγική Δικαιοσύνη.

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους φοιτητές

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

Το ΚΣ της ΚΝΕ, αναφερόμενο στις τελευταίες μαχητικές κινητοποιήσεις των Νοτιοκορεατών φοιτητών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Με αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την επιχείρηση - "σκούπα" των δυνάμεων καταστολής του καθεστώτος της Νότιας Κορέας εναντίον χιλιάδων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Η ωμή βία που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις ενάντια σε χιλιάδες νέους και νέες της χώρας, που διαδήλωναν ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και υπέρ της ένωσης της χώρας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, αποτελεί άλλο ένα δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της Σεούλ τη δημοκρατία. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε στηρίζεται και τόσο πολύ από την άλλη "δημοκρατική" χώρα, τις ΗΠΑ, της οποίας είναι το χαϊδεμένο παιδί στην περιοχή.

Το ΚΣ της ΚΝΕ καταδικάζει την τακτική και πρακτική της Σεούλ, που εξαντλώντας τους εξεγερμένους φοιτητές με 9ήμερο αποκλεισμό τους, μόνο τότε και με πάνοπλη στρατιωτική δύναμη κατάφερε να τους κάμψει και να τους συλλάβει, με σκηνές που ξεπερνούν ακόμη και τις ταινίες ωμής βίας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους φοιτητές της Σεούλ και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή τους. Ούτε στη Ν. Κορέα θα καταφέρουν οι πιστοί υπηρέτες της Νέας Τάξης Πραγμάτων να επιβάλουν με τη βία και τον αυταρχισμό τους τα άνομα σχέδιά τους".

ΓΑΛΛΙΑ
Πυρκαγιά σκοτώνει 4 σε ξενοδοχείο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Το θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό άλλων δεκατεσσάρων ανθρώπων είχε ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά σε ξενοδοχείο μιας πόλης της κεντρικής Γαλλίας, χτες νωρίς το πρωί. Δύο ένοικοι του ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Κλερμόν - Φεράρ, έχασαν τη ζωή τους όταν προσπάθησαν να ξεφύγουν από τις φλόγες πηδώντας από τα παράθυρα, ενώ άλλοι δύο απανθρακώθηκαν στα δωμάτιά τους.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επενέβησαν κατόρθωσαν να απομακρύνουν έγκαιρα αρκετούς άλλους ενοίκους του ξενοδοχείου. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές δεν κατάφεραν να εξακριβώσουν τα αίτια της φωτιάς.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Κάλεσμα Μπερίσα στην αντιπολίτευση

ΤΙΡΑΝΑ.-

Να συμμετάσχουν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές κάλεσε χτες ο Αλβανός Πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, επαναλαμβάνοντας τη "δέσμευσή του" για ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Η αντιπολίτευση όμως δείχνει εντελώς απρόθυμη να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, αφού φοβάται και πάλι εκτεταμένη καλπονοθεία - για την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος και στις βουλευτικές εκλογές - και απειλεί με μποϊκοτάζ.

ΤΑΝΖΑΝΙΑ
52 ανθρακωρύχοι ζωντανοί - νεκροί;

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ.-

Η κυβέρνηση της Τανζανίας χαρακτήρισε χτες μύθευμα ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού δικτύου BBC, το οποίο υποστήριζε ότι 52 λαθρομετανάστες ανθρακωρύχοι θάφτηκαν ζωντανοί σε διάφορα ορυχεία της αφρικανικής αυτής χώρας, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, που είχε στόχο τον καθαρισμό εδαφικής έκτασης υπέρ καναδικής αναπτυξιακής εταιρίας!

Σύμφωνα με το βρετανικό ραδιοσταθμό, οι 52 ανθρακωρύχοι θάφτηκαν ζωντανοί πριν τρεις βδομάδες, όταν οι αστυνομικοί σφράγισαν ορυχεία της περιοχής Μπουλουανχούλου, 800 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Τανζανίας, Νταρ Ες Σαλάαμ.

Οι πληροφορίες του ραδιοσταθμού διαψεύστηκαν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών, Δρ. Κιποκόλα, που υποστήριξε ότι "οι τρεις αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν στις (παραπάνω) τοποθεσίες δεν είχαν ως αποτέλεσμα την εύρεση τραυματιών ή πτωμάτων...". Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ενωσης Ανθρακωρύχων Τανζανίας επέμενε ότι αρκετοί ανθρακωρύχοι θάφτηκαν ζωντανοί, χαρακτηρίζοντας τις κυβερνητικές διαψεύσεις ως "τίποτε άλλο από προσπάθειες για την απόκρυψη της αλήθειας".

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τέσσερις φόνοι με στόχο βασικό μάρτυρα δίκης

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-

Τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ένα 11χρονο κορίτσι, δολοφονήθηκαν χτες εν ψυχρώ από άγνωστους ένοπλους που εισέβαλαν στο σπίτι τους, σε εργατική συνοικία του Σάο Πάολο, ανοίγοντας εναντίον τους πυρ!

Η επίθεση έγινε το πρωί στο προάστιο "Γκουαρόλιος" και είναι η τέταρτη μιας σειράς παρόμοιων επεισοδίων που έχουν αναστατώσει τον τελευταίο καιρό την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αμερικής.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας 21χρονος βασικός μάρτυρας σε σημαντική δίκη.

Φοιτητές βγήκαν και χτες στους δρόμους, παρά την κρατική τρομοκρατία, για να ζητήσουν την απελευθέρωση των συναδέλφων τους και να συνεχίσουν τον αγώνα τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ