ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (Ανταπόκριση Ν. ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ). -

Το Σεπτέμβρη θα διεξαχθούν στρατιωτικά γυμνάσια της 7ης βρετανικής Ταξιαρχίας αρμάτων μάχης με την επωνυμία "Αρουραίος της Ερήμου", στο πολωνικό στρατιωτικό πεδίο ασκήσεων του Ντράφσκι.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου όπου μετείχαν εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας, ο διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας μαζί με ανώτερους αξιωματικούς και εκπροσώπους των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων τονίστηκε, από βρετανικής πλευράς, ότι η υπογραφείσα συμφωνία για τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι αμοιβαία ικανοποιητική και ότι το κόστος της υπολογίζεται στα 3,5 εκατομμύρια στερλίνες. Επίσης, διευκρινίστηκε ότι τα γυμνάσια είναι καθαρώς βρετανικά και δεν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ή υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Τονίστηκε ακόμη ότι η Μ. Βρετανία ενδιαφέρεται για την υπογραφή συμφωνίας πολύχρονης ενοικίασης του πεδίου ασκήσεων στο Ντράφσκι.

Οι εκπρόσωποι του πολωνικού υπουργείου Αμυνας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί οι ασκήσεις της 7ης Ταξιαρχίας είναι και πολιτική έκφραση υποστήριξης της Μ. Βρετανίας για την είσοδο της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, δίνουν τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του πολωνικού συστήματος αμύνης στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο και τα χρήματα από την ενοικίαση του χώρου ασκήσεων θα διατεθούν για την αναδιάπλασή του. Τόνισαν επίσης τα αμοιβαία οικονομικά οφέλη.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι και άλλες χώρες της Δύσης ενδιαφέρονται για την ενοικίαση του πεδίου ασκήσεων του Ντράφσκι, γιατί, πρώτον, είναι αρκετά εκτεταμένο, δεύτερον, παρουσιάζει όλες τις κατάλληλες φυσικές συνθήκες (ποτάμια, λίμνες, έλη, δάση, κοιλάδες κλπ.), τρίτον, το ενοίκιό του είναι μικρότερο σε σχέση με ανάλογα άλλων χωρών και, τέταρτον, οι δυτικές χώρες - αν και διαθέτουν δικά τους πεδία ασκήσεων - αποφεύγουν αφ' ενός να καταστρέφουν το δικό τους φυσικό περιβάλλον και αφ' ετέρου ο χώρος του Ντράφσκι είναι παρόμοιος με άλλους σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Εάν πάρουμε υπόψη μας μαζί με τα παραπάνω και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Αμυνας που σημείωσε ότι στις αρχές του 1997 θα γίνει συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για την είσοδο υποψηφίων κρατών στο ΝΑΤΟ, (μεταξύ αυτών, "χωρίς αμφιβολία" και η Πολωνία) και την προγραμματισμένη για το Σάββατο επίδειξη πολεμικών αεροσκαφών (όπως αμερικανικών F - 16 και F - 18, γαλλικών Μιράζ - 2000, πολωνικών τύπου ΙΡΙΣ και δεν αποκλείεται και βρετανικών), τότε έχουμε να παρατηρήσουμε:

- Τη συνέχιση των πολωνικών προσπαθειών για ταχεία είσοδο της Βαρσοβίας στο ΝΑΤΟ.

- Τις πιέσεις για την αναδιάρθρωση των πολεμικών τους δυνάμεων στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο.

- Τις προσπάθειες των δυτικών χωρών για την αγορά από την Πολωνία πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικού υλικού.

Μ' άλλα λόγια, πιέζεται να μεταβληθεί, και προσεχώς θα μεταβληθεί, σε μία καλή αγορά των ξένων πολυεθνικών ως αποτέλεσμα και της πολιτικής "συν-πορείας" που ακολουθεί.

ΓΑΛΛΙΑ
Εξάντληση σκληρότητας στους μετανάστες

Κύμα συμπαράστασης με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας

ΠΑΡΙΣΙ.-

Επίλεκτες δυνάμεις ασφαλείας της γαλλικής Αστυνομίας εκδίωξαν βίαια χτες διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν καταλάβει την έδρα του κυβερνώντος γκωλικού κόμματος (RPR), σε διαμαρτυρία για την απόφαση απέλασης περί των 300 Αφρικανών μεταναστών.

Οι αντιδράσεις για την υπόθεση της απέλασης των Αφρικανών μεταναστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει ειρηνικά μια εκκλησία, όπου βρίσκονται εδώ και 55 μέρες, συνεχίζονται, από συνδικάτα, ενώσεις πολιτών και γαλλικά κόμματα, προεξάρχοντος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας.

Πολλοί από τους μετανάστες, που πραγματοποιούν απεργία πείνας επί περίπου 50 μέρες - υπολογίζονται σε 10 - απέχουν ελάχιστα από το θάνατο. Ενας από αυτούς μεταφέρθηκε προχτές κατεπειγόντως σε νοσοκομείο, γεγονός το οποίο "ανάγκασε" τον Γάλλο πρωθυπουργό, Αλέν Ζιπέ, να συγκαλέσει έκτακτη υπουργική σύσκεψη.

Οι Αφρικανοί, οι οποίοι βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα εδώ και 10 χρόνια, ζητούν ρύθμιση του νομικού καθεστώτος ώστε να επιτραπεί η παραμονή τους. Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο οι αστυνομικές αρχές να πραγματοποιήσουν μια "επιχείρηση" ομαδικής σύλληψής τους και απέλασής τους, καθώς στελέχη της κυβέρνησης Ζιπέ θεωρούν ότι η νομιμοποίηση της παραμονής τους θα προκαλέσει ένα "κύμα μετανάστευσης" στη χώρα.

Μαίνονται οι πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.-

Ανυπολόγιστες καταστροφές προκαλούν οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες μέρες στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από 286 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής και καλλιεργήσιμης γης έχουν γίνει στάχτη, παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες 4.000 πυροσβεστών και 600 στρατιωτών που έχουν σταλεί από κάθε γωνιά των ΗΠΑ για να κατασβέσουν τις δεκάδες εστίες φωτιάς.

Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι ένα από τα κυριότερα μέτωπα της πυρκαγιάς εκτείνεται 320 χλμ. νοτιοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο και ότι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στη συγκεκριμένη περιοχή ξεπερνούν τα 143.000.000 δολάρια. Ο εκπρόσωπος της Γραμματείας Δασών, Μπρους Χάγκεν, ανακοίνωσε χτες ότι έχει περιοριστεί ο κίνδυνος στην περιοχή Κλίαρ Λέικ και ότι δεν απειλούνται προσωρινά τουλάχιστον τα περίπου 1.000 εξοχικά της παραπάνω τοποθεσίας.

Μέρα πένθους στο Βέλγιο

Δεκάδες χιλιάδες παραβρέθηκαν στην κηδεία των δύο μικρών κοριτσιών, θυμάτων των παιδεραστών

ΛΙΕΓΗ.-

Μέρα εθνικού πένθους ήταν η χτεσινή για το Βέλγιο, όπου περισσότερα από 100.000 άτομα κατέκλυσαν τη Λιέγη για να παραστούν στην κηδεία της Ζιλί Λεζέν και της Μελίσα Ρουσό - των δύο 8χρονων θυμάτων της σπείρας των παιδεραστών στο Βέλγιο.

Από νωρίς χτες το πρωί, χιλιάδες άνθρωποι, σιωπηλοί, με τη θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο, είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται μπροστά στο ναό στη Βασιλική του Σεν Μάρτεν, στα υψώματα της Λιέγης. Εκατοντάδες στεφάνια με λουλούδια τοποθετήθηκαν στις πύλες του ναού. Τα μαγαζιά και διάφορες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά στην πόλη αυτή σε ένδειξη πένθους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών του Βελγίου για να βρεθούν στοιχεία σχετικά με την εξαφάνιση κοριτσιών τα τελευταία χρόνια. Η Αστυνομία συνέχισε τις έρευνές της για τα δύο κορίτσια των οποίων αγνοείται η τύχη εδώ και ένα χρόνο περίπου και οι αρχές εκφράζουν τις ελπίδες ότι θα βρουν τα δύο κορίτσια ζωντανά. Παράλληλα, άνοιξαν και παλιούς φακέλους σχετικά με εξαφανίσεις άλλων 8 κοριτσιών που έχουν εξαφανιστεί τον τελευταίο χρόνο.

Παρά την έντονη αστυνομική παρουσία και την σκληρότητα που επιδεικνύει

Παρά την έντονη αστυνομική παρουσία και τη σκληρότητα που επιδεικνύει, οι διαδηλωτές συμπαράστασης πληθαίνουν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ