Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (Ανταπόκριση Ν. ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ). -

Το Σεπτέμβρη θα διεξαχθούν στρατιωτικά γυμνάσια της 7ης βρετανικής Ταξιαρχίας αρμάτων μάχης με την επωνυμία "Αρουραίος της Ερήμου", στο πολωνικό στρατιωτικό πεδίο ασκήσεων του Ντράφσκι.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου όπου μετείχαν εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας, ο διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας μαζί με ανώτερους αξιωματικούς και εκπροσώπους των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων τονίστηκε, από βρετανικής πλευράς, ότι η υπογραφείσα συμφωνία για τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι αμοιβαία ικανοποιητική και ότι το κόστος της υπολογίζεται στα 3,5 εκατομμύρια στερλίνες. Επίσης, διευκρινίστηκε ότι τα γυμνάσια είναι καθαρώς βρετανικά και δεν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ή υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Τονίστηκε ακόμη ότι η Μ. Βρετανία ενδιαφέρεται για την υπογραφή συμφωνίας πολύχρονης ενοικίασης του πεδίου ασκήσεων στο Ντράφσκι.

Οι εκπρόσωποι του πολωνικού υπουργείου Αμυνας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί οι ασκήσεις της 7ης Ταξιαρχίας είναι και πολιτική έκφραση υποστήριξης της Μ. Βρετανίας για την είσοδο της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, δίνουν τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του πολωνικού συστήματος αμύνης στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο και τα χρήματα από την ενοικίαση του χώρου ασκήσεων θα διατεθούν για την αναδιάπλασή του. Τόνισαν επίσης τα αμοιβαία οικονομικά οφέλη.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι και άλλες χώρες της Δύσης ενδιαφέρονται για την ενοικίαση του πεδίου ασκήσεων του Ντράφσκι, γιατί, πρώτον, είναι αρκετά εκτεταμένο, δεύτερον, παρουσιάζει όλες τις κατάλληλες φυσικές συνθήκες (ποτάμια, λίμνες, έλη, δάση, κοιλάδες κλπ.), τρίτον, το ενοίκιό του είναι μικρότερο σε σχέση με ανάλογα άλλων χωρών και, τέταρτον, οι δυτικές χώρες - αν και διαθέτουν δικά τους πεδία ασκήσεων - αποφεύγουν αφ' ενός να καταστρέφουν το δικό τους φυσικό περιβάλλον και αφ' ετέρου ο χώρος του Ντράφσκι είναι παρόμοιος με άλλους σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Εάν πάρουμε υπόψη μας μαζί με τα παραπάνω και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Αμυνας που σημείωσε ότι στις αρχές του 1997 θα γίνει συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για την είσοδο υποψηφίων κρατών στο ΝΑΤΟ, (μεταξύ αυτών, "χωρίς αμφιβολία" και η Πολωνία) και την προγραμματισμένη για το Σάββατο επίδειξη πολεμικών αεροσκαφών (όπως αμερικανικών F - 16 και F - 18, γαλλικών Μιράζ - 2000, πολωνικών τύπου ΙΡΙΣ και δεν αποκλείεται και βρετανικών), τότε έχουμε να παρατηρήσουμε:

- Τη συνέχιση των πολωνικών προσπαθειών για ταχεία είσοδο της Βαρσοβίας στο ΝΑΤΟ.

- Τις πιέσεις για την αναδιάρθρωση των πολεμικών τους δυνάμεων στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο.

- Τις προσπάθειες των δυτικών χωρών για την αγορά από την Πολωνία πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικού υλικού.

Μ' άλλα λόγια, πιέζεται να μεταβληθεί, και προσεχώς θα μεταβληθεί, σε μία καλή αγορά των ξένων πολυεθνικών ως αποτέλεσμα και της πολιτικής "συν-πορείας" που ακολουθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ