Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ελπίδες για πιο σταθερή συμφωνία

Αν και η απειλή μιας ευρύτερης σύρραξης δεν έχει απομακρυνθεί, υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία ειρήνης που όμως είναι σε μεγάλο βαθμό "όμηρος" των εσωτερικών παιχνιδιών εξουσίας της Ρωσίας

ΓΚΡΟΖΝΙ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Υστερα από δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στρατηγού Λέμπεντ και του στρατιωτικού διοικητή των ανταρτικών δυνάμεων, Ασλάν Μασχάντοφ, αποτράπηκε η γενική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι. Χτες το απόγευμα οι δύο αυτές πλευρές συναντήθηκαν και συζήτησαν μια κατ' αρχήν συμφωνία, η οποία ελπίζεται ότι θα επιτύχει τον τερματισμό των νέων μαχών που μαίνονται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή.

"Θα επιστρέψω εντός δύο ημερών με ένα σχέδιο πολιτικής συμφωνίας. Θα το συζητήσουμε και θα το υπογράψουμε", δήλωσε ο Λέμπεντ προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μασχάντοφ.

Οι τελικές ρυθμίσεις της συμφωνίας δεν έχουν γίνει επίσημα γνωστές, σύμφωνα όμως με το πρακτορείο "Ιτάρ - Τας" η συμφωνία προβλέπει την απεμπλοκή των ρωσικών και ανταρτικών δυνάμεων στην Τσετσενία καθώς και κοινό έλεγχο τεσσάρων συνοικιών του Γκρόζνι από τις δυνάμεις των δύο πλευρών.

Λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών του στρατηγού Λέμπεντ με τον Τσετσένο διοικητή, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου δήλωσε ότι "θα προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο... Για να επιτύχουμε το στόχο αυτό θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα".

"Θα συζητήσουμε το πώς θα διαχωρίσουμε τα στρατεύματά μας και τη μετατροπή του Γκρόζνι σε αποστρατικοποιημένη πόλη", τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δε θα υλοποιήσουν την απειλή να ισοπεδώσουν το Γκρόζνι, ενώ χαρακτήρισε το τελεσίγραφο του στρατηγού Κονσταντίν Πουλικόφσκι "κακόγουστο αστείο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Πουλικόφσκι θα πάρει μετάθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ιντερφάξ". Ο Πουλικόφσκι βρισκόταν χτες στη στρατιωτική βάση της Χανκάλα και περίμενε να του ανακοινωθεί η νέα του θέση. Η απόφαση του Πουλικόφσκι να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας επίθεση στο Γκρόζνι αποδοκιμάστηκε από τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Ιγκόρ Ροντιόνοφ και τον στρατηγό Λέμπεντ.

Στην τσετσενική πρωτεύουσα χτες η κατάσταση ήταν ήρεμη, εξαιρώντας σποραδικές εκρήξεις και πυρά αυτομάτων όπλων. Οι Τσετσένοι αντάρτες επέτρεψαν στις ομοσπονδιακές δυνάμεις να εφοδιαστούν τρόφιμα και νερό, ενώ οι τραυματίες άρχισαν να μεταφέρονται. Από τις 6 Αυγούστου, που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν σοβαρές απώλειες. Συνολικά, 1.800 στρατιώτες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται.

Πάντως, ο στρατηγός Λέμπεντ δέχθηκε την κριτική του Ρώσου Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι "εντελώς ευχαριστημένος" από την απόδοσή του.

"Πρέπει να θυμάται κανείς ότι (ο Λέμπεντ) διαρκώς υποσχόταν ότι, αν είχε εξουσία, θα έλυνε το πρόβλημα της Τσετσενίας. Τώρα έχει εξουσία. Δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμη να δούμε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την Τσετσενία", φέρεται να δήλωσε ο Γιέλτσιν σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο "RIA". Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, κάθε φορά μετά από την υπογραφή κάποιων συμφωνιών, οι Τσετσένοι αντάρτες εκμεταλλεύονταν το χρόνο της "ειρήνης" για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.

Υπουργοποίηση του Τουλέγιεφ

Ο Μπορίς Γιέλτσιν εμφανίστηκε στη Μόσχα χτες και είχε διάφορες συναντήσεις με νέα μέλη της κυβέρνησής του. Παράλληλα, ανακοινώθηκε χτες ότι έδωσε υπουργική θέση στον Αμάν Τουλέγιεφ, που σχεδίαζε να είναι αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές. Ο Τουλέγιεφ διορίστηκε υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα άλλα μέλη της Κοινοπολιτείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Τουλέγιεφ είχε θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, αλλά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή για να μη διασπάσει την ενότητα του εθνικο - πατριωτικού συνασπισμού του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Επέτειος της αντικατάστασης της κόκκινης σημαίας

Πριν πέντε χρόνια, μετά την αποτυχημένη απόπειρα υπεράσπισης της Σοβιετικής Ενωσης από την Κρατική Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης, η κόκκινη σημαία αντικαταστάθηκε από τη σημαία της τσαρικής Ρωσίας. Η παλιά αυτή σημαία δε χρησιμοποιήθηκε μόνο από τους Λευκοφρουρούς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Ηταν επίσης και το επίσημο σύμβολο των Ρώσων προδοτών που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς Ναζί στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (1941 - 45). Ο Β παγκόσμιος πόλεμος έφθασε στο τέλος του όταν αναρτήθηκε η κόκκινη σημαία στο Βερολίνο. Σήμερα, ο Γιέλτσιν συγχαίρει τους βετεράνους που πάλεψαν κάτω από την κόκκινη σημαία, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, για την επέτειο της ήττας του ένδοξου αγώνα τους.

Ο Γιέλτσιν υποστήριξε ότι η δημοκρατία κερδήθηκε πριν 5 χρόνια. Η δημοκρατία του βασίστηκε στην αιματοχυσία αυτών που σκοτώθηκαν τον Οκτώβρη του 1993, στο αίμα αυτών που σκοτώθηκαν στην Τσετσενία. Πνίγεται στη θάλασσα δακρύων των συνταξιούχων, που δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις συντάξεις τους, των προσφύγων, που έχασαν τα σπίτια τους, των γονέων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταϊσουν τα παιδιά τους επειδή η δημοκρατία του Γιέλτσιν τους "απελευθέρωσε" από τις εργασίες τους και το μέλλον τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ