ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είκοσι χρόνια φορομπηχτικής πολιτικής

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση τόσο του πληθωρισμού όσο και των μισθών - συντάξεων. Η μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στους έμμεσους και άμεσους φόρους, οφείλεται στο γεγονός ότι και οι άμεσοι φόροι γίνονται κάθε χρόνο όλο και πιο αντιλαϊκοί καθώς μειώνεται η προοδευτικότητά τους

Η διατήρηση του βαθιά αντιλαϊκού και άδικου χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος της χώρας, είναι το βασικό γνώρισμα της σύνθεσης των προϋπολογισμών στο διάστημα από το 1975 μέχρι το 1996! Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που επεξεργάστηκε και φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα ο "Ρ", σχετικά με την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ άμεσης και έμμεσης φορολογίας, από το 1975 μέχρι σήμερα. Τα επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι το ποσοστό αύξησης τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων φόρων στην εικοσαετία, ξεπερνά κατά πολύ το ποσοστό αύξησης τόσο του πληθωρισμού όσο και των αυξήσεων που πήραν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Είναι αλήθεια, ότι στο παραπάνω διάστημα, η "ψαλίδα" μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων μπορεί να μίκρυνε κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Είναι όμως επίσης αλήθεια, ότι η μεγαλύτερη αύξηση που παρουσίασαν οι άμεσοι φόροι σε σχέση με τους έμμεσους, οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι μειώθηκε η προοδευτικότητα του συστήματος άμεσης φορολογίας όσο και στο γεγονός τηςμη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, επιλογές που έπληξαν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ωστόσο είναι εμφανές ότι τη "μερίδα του λέοντος" εξακολουθούν να έχουν οι έμμεσοι φόροι, οι κατ' εξοχήν αντιλαϊκοί, αφού καταβάλλονται το ίδιο από πλούσιους και φτωχούς.

Αναλυτικότερα, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα:

  • Οι άμεσοι φόροι,το 1975 κάλυπταν το 25% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Το παραπάνω ποσοστό, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχουν γίνει στον φετινό προϋπολογισμό, καλύπτει το 35%.
  • Οι έμμεσοι φόροι αποτελούσαν το 1975 το 75% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ το ποσοστό αυτό προβλέπεται να φτάσει το 65% φέτος.Είναι χαρακτηριστικό ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας μας είναι στο συγκεκριμένο σημείο αντιλαϊκότερο σε σχέση με άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελεί το γεγονός ότι στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά μέσο όρο, τα έσοδα από την άμεση φορολογία καλύπτουν το 45% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ από την έμμεση φορολογία το 55%. Η χώρα μας δηλαδή παρουσιάζει ένα "άνοιγμα" 10 μονάδων, στην "ψαλίδα" μεταξύ άμεσων- έμμεσων φόρων, σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων, επιδεινώθηκε κατά μία μονάδα. Από το σύνολο των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1996 (7,710 τρισ. δραχμές), μόλις το 35% θα καλύπτεται από άμεσους φόρους, έναντι 36% που κάλυπταν στο σύνολο των εσόδων οι άμεσοι φόροι πέρυσι. Η παραπάνω διεύρυνση υπέρ της έμμεσης φορολογίας προέρχεται κυρίως από την τιμαριθμοποίηση μιας σειράς έμμεσων φόρων, ενώ στην ίδια εξέλιξη συμβάλλει και η εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μην προχωρήσει ούτε το 1996 στην τιμαριθμοποίηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Η αδικία του συγκεκριμένου συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι έμμεσοι φόροι (Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας κλπ. ) καταβάλλονται στο ίδιο ποσοστό από όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σχολιαστεί το γεγονός ότι η βελτίωση της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων, δεν αναιρεί ούτε στο ελάχιστο τη βασική φιλοσοφία, με βάση την οποία ασκούν οι εκάστοτε"γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, τη φορολογική τους πολιτική. Φιλοσοφία που εντάσσεται στο φορολογικό ξεζούμισμα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων της χώρας, και στην ενίσχυση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και το γεγονός ότι στο διάστημα από το 1993 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να κάνει ακόμη πιο άδικο και εξοντωτικό το φορολογικό σύστημα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και συγκεκριμένα σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, με τη θέσπιση των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης.

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιδίδονται με ευλαβική συνέπεια στο φορολογικό ξεζούμισμα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων της χώρας, προχωρούν ακάθεκτες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σε δραστικές περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

Μαυρίστε τους

Την παροιμία, που λέει ότι "δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχερώνα", θυμίζει η φραστική αντιπαράθεση που γίνεται κάθε φορά στην προεκλογική περίοδο - σε υψηλούς τόνους - από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Με αφορμή λοιπόν σχετικό δημοσίευμα οικονομικού περιοδικού, που επισημαίνει ότι διάφορες ρουσφετολογικές και ψηφοθηρικού χαρακτήρα τροπολογίες, που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, θα προκαλέσουν στον προϋπολογισμό του 1996 "προεκλογική αύξηση των δαπανών κατά 682 δισ. δραχμές", το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για "σύστημα ψευδολογιών και συγχύσεων" από στελέχη της ΝΔ.

***

Η ουσία είναι μία. Πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προσπαθώντας να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους στα γρανάζια του δικομματισμού, τσακώνονται για το ποιος διασπαθίζει λιγότερο το δημόσιο χρήμα, είτε με τροπολογίες και νόμους που ψηφίζονται παραμονές των εκλογών, με κριτήριο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, είτε με διάφορους νόμους που εκποιούν τη δημόσια περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο για να έχουν την εύνοια των μεγαλοεπιχειρηματιών.

***

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που παραδέχεται την ψήφιση των σχετικών τροπολογιών και το μεγάλο κόστος που θα προκαλέσουν στον κρατικό προϋπολογισμό του 1996. Επιχειρεί όμως να δικαιολογήσει την πρόσθετη δαπάνη του προϋπολογισμού με επισημάνσεις του τύπου ότι ένα μέρος των δαπανών θα πάει για να αποπληρωθούν παλιά δάνεια που είχε συνάψει η κυβέρνηση της ΝΔ, ή ότι μερικές από αυτές τις τροπολογίες υπερψηφίστηκαν και από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ουσία όμως είναι πως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, κάθε φορά που βρίσκονται στην κυβέρνηση, δε διστάζουν να κάνουν ψηφοθηρία με χρήματα του προϋπολογισμού, με παροχές που τις παίρνουν πίσω την επομένη των εκλογών. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και μια σειρά από επιδόματα που δόθηκαν φέτος σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, τα οποία όμως θα καταργηθούν το 1997 με το νέο μισθολόγιο, που θα κινείται στον αστερισμό της λιτότητας. Οι μόνες παροχές που δεν κινδυνεύουν να καταργηθούν ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη ΝΔ, είναι αυτές που θεσπίζονται για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι κι αυτός ένας λόγος, για τον οποίο ο λαός πρέπει να μαυρίσει τους υποψήφιους βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανησυχία για εκρηκτική αύξηση των ενοικίων

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το ποσοστό των ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων που εκφράζει φόβους ότι θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία λόγω ακριβών ενοικίων και άλλων προβλημάτων, κυμαίνεται από 15% μέχρι 31,8%

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Χιλιάδες είναι οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι που κινδυνεύουν και στη Θεσσαλονίκη να μείνουν "άστεγοι" λόγω της λήξης των μισθώσεων που έχουν συμπληρώσει εικοσαετία. Οι ιδιοκτήτες αποκτούν τη δυνατότητα να ζητήσουν υπέρογκα ενοίκια και να προβούν σε εξώσεις καταβάλλοντας 12 ενοίκια σαν αποζημίωση της άυλης εμπορικής αξίας της επιχείρησης που αποχωρεί.

Πριν από ένα χρόνο με τη λήξη των μισθώσεων που είχαν συμπληρώσει τριακονταετία, σημειώθηκε εκρηκτική αύξηση των ενοικίων ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου υπάρχει η κεντρική αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτήθηκαν και καταβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι και 400%.Οι έμποροι αλλά και οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες φοβούνται πως φέτος αλλά και του χρόνου - που θα λήξουν όσες μισθώσεις συμπληρώνουν 12ετία - τα ενοίκια θα απογειωθούν σε ποσά που θα είναι πλέον απαγορευτικά για το μέλλον των ΕΒΕ και πολλοί από τα συσσωρευμένα χρέη και την πτώση του τζίρου θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, έχει καταγραφεί η πρόθεση του 15% των εμπορικών επιχειρήσεων του κέντρου να αναστείλουν τη λειτουργία τους κύρια λόγω του προβλήματος της επαγγελματικής στέγης και του αθέμιτου ανταγωνισμού των πολυκαταστημάτων. Επίσης νέα έρευνα μεταξύ 278 εμπορικών καταστημάτων με βάση τα νέα δεδομένα ανεβάζει το ποσοστό σε 31,8%.

Σχετικά με τη διάρκεια της μίσθωσης, οι επιχειρήσεις δήλωσαν πως βρίσκονται στον χώρο από διάφορες χρονικές περιόδους ως εξής: μέχρι 10 χρόνια 34,9%, από 11 μέχρι 20 χρόνια 31,6%, από 21 μέχρι 30 χρόνια 21,9% και άνω των τριάντα ετών 11,5%. Ολοι σχεδόν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης όπως έδειξε η έρευνα, πιστεύουν πως πρέπει να αυξηθεί το ποσό της αποζημίωσης από τα 12 ενοίκια στα 36 και να δοθεί το δικαίωμα στις εμπορικές επιχειρήσεις να μπορούν να κατοχυρώσουν την παραμονή τους στον ίδιο χώρο με την υποχρέωση του εκμισθωτή να συνάπτει νέα μισθωτική σύμβαση εφόσον ο μισθωτής του προσφέρει το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης ήδη σημαντικός αριθμός ενοικιαστών δέχεται πιέσεις από τους ιδιοκτήτες για μεγάλες αυξήσεις στο ενοίκιο και όπως επισημαίνει πολλοί επαγγελματίες μιλούν για ωμούς εκβιασμούς τους οποίους όμως δεν καταγγέλλουν καθώς ακόμη βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης συμφωνούν πως η νέα έκρηξη των ενοικίων θα οξύνει παραπέρα το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση του τζίρου, χιλιάδες, κύρια μικρομεσαίες, επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό. Αλλωστε και οι εκπτώσεις παρά τη μεγάλη τους χρονική διάρκεια δεν πρόσφεραν την αναμενόμενη οικονομική ανακούφιση καθώς η κίνηση της αγοράς ήταν αρκετά περιορισμένη σε σχέση με πέρσι. Υπολογίζεται πως σημειώθηκε πτώση σε ποσοστό 20% σε προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης και 40% σε είδη πολυτελείας της αντίστοιχης περσινής περιόδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ