Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανησυχία για εκρηκτική αύξηση των ενοικίων

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το ποσοστό των ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων που εκφράζει φόβους ότι θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία λόγω ακριβών ενοικίων και άλλων προβλημάτων, κυμαίνεται από 15% μέχρι 31,8%

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Χιλιάδες είναι οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι που κινδυνεύουν και στη Θεσσαλονίκη να μείνουν "άστεγοι" λόγω της λήξης των μισθώσεων που έχουν συμπληρώσει εικοσαετία. Οι ιδιοκτήτες αποκτούν τη δυνατότητα να ζητήσουν υπέρογκα ενοίκια και να προβούν σε εξώσεις καταβάλλοντας 12 ενοίκια σαν αποζημίωση της άυλης εμπορικής αξίας της επιχείρησης που αποχωρεί.

Πριν από ένα χρόνο με τη λήξη των μισθώσεων που είχαν συμπληρώσει τριακονταετία, σημειώθηκε εκρηκτική αύξηση των ενοικίων ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου υπάρχει η κεντρική αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτήθηκαν και καταβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι και 400%.Οι έμποροι αλλά και οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες φοβούνται πως φέτος αλλά και του χρόνου - που θα λήξουν όσες μισθώσεις συμπληρώνουν 12ετία - τα ενοίκια θα απογειωθούν σε ποσά που θα είναι πλέον απαγορευτικά για το μέλλον των ΕΒΕ και πολλοί από τα συσσωρευμένα χρέη και την πτώση του τζίρου θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, έχει καταγραφεί η πρόθεση του 15% των εμπορικών επιχειρήσεων του κέντρου να αναστείλουν τη λειτουργία τους κύρια λόγω του προβλήματος της επαγγελματικής στέγης και του αθέμιτου ανταγωνισμού των πολυκαταστημάτων. Επίσης νέα έρευνα μεταξύ 278 εμπορικών καταστημάτων με βάση τα νέα δεδομένα ανεβάζει το ποσοστό σε 31,8%.

Σχετικά με τη διάρκεια της μίσθωσης, οι επιχειρήσεις δήλωσαν πως βρίσκονται στον χώρο από διάφορες χρονικές περιόδους ως εξής: μέχρι 10 χρόνια 34,9%, από 11 μέχρι 20 χρόνια 31,6%, από 21 μέχρι 30 χρόνια 21,9% και άνω των τριάντα ετών 11,5%. Ολοι σχεδόν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης όπως έδειξε η έρευνα, πιστεύουν πως πρέπει να αυξηθεί το ποσό της αποζημίωσης από τα 12 ενοίκια στα 36 και να δοθεί το δικαίωμα στις εμπορικές επιχειρήσεις να μπορούν να κατοχυρώσουν την παραμονή τους στον ίδιο χώρο με την υποχρέωση του εκμισθωτή να συνάπτει νέα μισθωτική σύμβαση εφόσον ο μισθωτής του προσφέρει το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης ήδη σημαντικός αριθμός ενοικιαστών δέχεται πιέσεις από τους ιδιοκτήτες για μεγάλες αυξήσεις στο ενοίκιο και όπως επισημαίνει πολλοί επαγγελματίες μιλούν για ωμούς εκβιασμούς τους οποίους όμως δεν καταγγέλλουν καθώς ακόμη βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης συμφωνούν πως η νέα έκρηξη των ενοικίων θα οξύνει παραπέρα το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση του τζίρου, χιλιάδες, κύρια μικρομεσαίες, επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό. Αλλωστε και οι εκπτώσεις παρά τη μεγάλη τους χρονική διάρκεια δεν πρόσφεραν την αναμενόμενη οικονομική ανακούφιση καθώς η κίνηση της αγοράς ήταν αρκετά περιορισμένη σε σχέση με πέρσι. Υπολογίζεται πως σημειώθηκε πτώση σε ποσοστό 20% σε προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης και 40% σε είδη πολυτελείας της αντίστοιχης περσινής περιόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ