Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΕΤΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
Οι ΕΒΕ δε θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα

- Πώς σχολιάζετε την απόφαση της κυβέρνησης να εξαγγείλει - ένα μήνα πριν τις εκλογές - μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

- Η εξαγγελία της υπουργού είναι μία εντελώς αποσπασματική κίνηση με την οποία δε διαφοροποιεί τη φιλομονοπωλιακή χαριστική τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ προς το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ παραμένει η άνιση μεταχείριση προς τις ΜΜΕ οι οποίες καλούνται να συνεχίσουν να επιδοτούν τα μειωμένα τιμολόγια των μεγάλων βιομηχανιών. Αποτελεί εμπαιγμό που σε τίποτα δε μεταβάλει την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΕΒΕ εξαιτίας της εχθρικής πολιτικής προς αυτούς από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου είναι μία καθαρή προεκλογική σκοπιμότητα για την υφαρπαγή της ψήφου των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων οι οποίοι βέβαια μετεκλογικά θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης, μαζί με τους εργαζόμενους και τους μικροαγρότες.

- Πώς αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ τις επερχόμενες εκλογές; Τι μπορούν να περιμένουν οι ΕΒΕ από τα δύο κόμματα που τα τελευταία χρόνια εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία;

-Ο επιλέξιμος χρόνος και τρόπος - "συνοπτικές διαδικασίες" - για τη διεξαγωγή των εκλογών, δείχνει την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για συνέχιση της ασκούμενης εχθρικής πολιτικής απέναντι στους ΕΒΕ. Γι' αυτό και προσπαθεί αιφνιδιαστικά να αφοπλίσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να μην αφήνει περιθώρια έστω κάποιου διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ. Οι πολιτικοί συσχετισμοί όπως έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας και που ευθυγραμμίζονται και εφαρμόζουν τις επιταγές της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα την οικονομία της χώρας και την προοπτική των ΜΜΕ. Συνεπώς, μια κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές και η οποία θα υποτάσσει την πολιτική της στο πρόγραμμα σύγκλισης και στη συμφωνία του Μάαστριχτ, δεν μπορεί να είναι προς όφελος των ΕΒΕ και των εργαζομένων. Αντίθετα θα συνεχίσει στα βασικά της σημεία την ίδια πολιτική της αποβιομηχάνισης, της αποδιάρθρωσης της αγροτικής οικονομίας και της ανεξέλεγκτης ασυδοσίας των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων, με αποτέλεσμα τη διόγκωση της ανεργίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων, ιδιαίτερα παραδοσιακών κλάδων και τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές.

- Ποια είναι τα βασικά προβλήματα του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου που απαιτούν άμεση λύση;

- Η ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η κατάργηση των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων και του 35%, η θέσπιση ενός πραγματικά αναπτυξιακού πλαισίου χρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις, η αλλαγή του νόμου για την επαγγελματική στέγη, η εφαρμογή ενός ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ο περιορισμός της ασυδοσίας των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων, είναι μερικά από τα καυτά προβλήματα των ΕΒΕ. Το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα, είναι πολύ πιο έμπειρο και ώριμο και γνωρίζει ότι οι λύσεις των προβλημάτων των ΕΒΕ θα είναι αποτέλεσμα μιας αγωνιστικής διεκδικητικής δραστηριότητας των ίδιων. Ως εκ τούτου, και παρά τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να διεξάγει τις εκλογές, θα συνεχίσουμε την κλιμάκωση και ανάπτυξη των αγώνων. Γι' αυτό καλούμε τους ΕΒΕ να μη συναινέσουν με την ψήφο τους στη συνέχιση των μέχρι σήμερα ακολουθούμενων πολιτικών, αλλά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα μας, που θα είναι και η αρχή για μια άλλη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας η οποίαθα δίνει θετικές απαντήσεις στα προβλήματά τους, υπερψηφίζοντας ψηφοδέλτια που δεν υποτάσσονται στη λογική του προγράμματος σύγκλισης και στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ