Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαυρίστε τους

Την παροιμία, που λέει ότι "δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχερώνα", θυμίζει η φραστική αντιπαράθεση που γίνεται κάθε φορά στην προεκλογική περίοδο - σε υψηλούς τόνους - από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Με αφορμή λοιπόν σχετικό δημοσίευμα οικονομικού περιοδικού, που επισημαίνει ότι διάφορες ρουσφετολογικές και ψηφοθηρικού χαρακτήρα τροπολογίες, που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, θα προκαλέσουν στον προϋπολογισμό του 1996 "προεκλογική αύξηση των δαπανών κατά 682 δισ. δραχμές", το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για "σύστημα ψευδολογιών και συγχύσεων" από στελέχη της ΝΔ.

***

Η ουσία είναι μία. Πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προσπαθώντας να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους στα γρανάζια του δικομματισμού, τσακώνονται για το ποιος διασπαθίζει λιγότερο το δημόσιο χρήμα, είτε με τροπολογίες και νόμους που ψηφίζονται παραμονές των εκλογών, με κριτήριο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, είτε με διάφορους νόμους που εκποιούν τη δημόσια περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο για να έχουν την εύνοια των μεγαλοεπιχειρηματιών.

***

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που παραδέχεται την ψήφιση των σχετικών τροπολογιών και το μεγάλο κόστος που θα προκαλέσουν στον κρατικό προϋπολογισμό του 1996. Επιχειρεί όμως να δικαιολογήσει την πρόσθετη δαπάνη του προϋπολογισμού με επισημάνσεις του τύπου ότι ένα μέρος των δαπανών θα πάει για να αποπληρωθούν παλιά δάνεια που είχε συνάψει η κυβέρνηση της ΝΔ, ή ότι μερικές από αυτές τις τροπολογίες υπερψηφίστηκαν και από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ουσία όμως είναι πως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, κάθε φορά που βρίσκονται στην κυβέρνηση, δε διστάζουν να κάνουν ψηφοθηρία με χρήματα του προϋπολογισμού, με παροχές που τις παίρνουν πίσω την επομένη των εκλογών. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και μια σειρά από επιδόματα που δόθηκαν φέτος σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, τα οποία όμως θα καταργηθούν το 1997 με το νέο μισθολόγιο, που θα κινείται στον αστερισμό της λιτότητας. Οι μόνες παροχές που δεν κινδυνεύουν να καταργηθούν ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη ΝΔ, είναι αυτές που θεσπίζονται για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι κι αυτός ένας λόγος, για τον οποίο ο λαός πρέπει να μαυρίσει τους υποψήφιους βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ