Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγόμενη μείωση επιτοκίων
  • Η απόφαση της Μπούντεσμπανκ (Κεντρική Τράπεζα Γερμανίας) να μειώσει τα επιτόκια, συνέβαλε στη μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου, που ανακοίνωσαν χτες τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και άλλες τράπεζες της Ευρώπης
  • Νέα σημαντική άνοδος (1,86%) στο Χρηματιστήριο

Στο ρυθμό που επιτάσσει η προεκλογική περίοδος κινείται η χτεσινή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να μειώσει (ελέω μείωσης των επιτοκίων από την Μπούντεσμπανκ - κεντρική τράπεζα της Γερμανίας) το επιτόκιο παρέμβασής της στη διατραπεζική αγορά της δραχμής από 12,8% σε 12,6%.Με τη μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Ελλάδας, ενισχύονται οι προϋποθέσεις στις τράπεζες να χορηγούν από το φθινόπωρο φθηνότερα δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, υποβοηθείται η - ανέλπιστη μέχρι τώρα - προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, αποκλιμακώνοντας με τη σειρά του τα επιτόκια των κρατικών τίτλων (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια). Η μείωση όμως των κρατικών τίτλων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, που σύμφωνα με πληροφορίες τον Αύγουστο αναμένεται να κλείσει στο 8,5%.

Η ενέργεια της Τράπεζας της Ελλάδας, και σειράς άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αποτέλεσμα της αντίστοιχης κίνησης της γερμανικής κεντρικής τράπεζας να μειώσει το επιτόκιο των ρέπος κατά τρία δέκατα της μονάδας, υποβοηθούμενη από το χαμηλό πληθωρισμό και την επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της ρευστότητας στη Γερμανία.

Η αντίδραση των αγορών κεφαλαίου, απ' την άλλη μεριά, συνέχισε να είναι θετική απέναντι στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Στο Χρηματιστήριο ο γενικός δείκτης συνέχισε και χτες την - εντυπωσιακά - ανοδική του πορεία, κλείνοντας στις 940,85 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,86% με - υψηλές - συναλλαγές ύψους 12,3 δισ. δρχ. Το γενικό δείκτη, ενόψει πρόωρων εκλογών, στηρίζουν σημαντικά οι (έμμεσες) κρατικές παρεμβάσεις με αγορές μετοχών κρατικών τραπεζών και βιομηχανιών. Ετσι δεν ξαφνιάζει ότι χτες η μετοχή του ΟΤΕ ξεπέρασε την τιμή εισαγωγής της, κλείνοντας στις 4.085 δρχ. με συναλλαγές 442.090 τεμαχίων, ενώ και οι μετοχές λοιπών κρατικών εταιριών παρουσίασαν και χτες σημαντική άνοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τρέχουσα βδομάδα ο γενικός δείκτης ανατιμήθηκε συνολικά κατά 7,27%, καθώς τη Δευτέρα ήταν στα επίπεδα των 877,09 μονάδων. Επίσης αξιοσημείωτο και αρκετά σπάνιο, καθότι υπάρχουν και οι διορθωτικές (βλέπε κερδοσκοπικές) κινήσεις, είναι ότι σε όλες τις συνεδριάσεις της βδομάδας παρουσίασε άνοδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών στελεχών, η άνοδος του Χρηματιστηρίου και η "ηρεμία" στη διατραπεζική αγορά είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης εκ μέρους των αγορών κεφαλαίου και χρήματος, αντίστοιχα, ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν στους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής. Ούτως ή άλλως, το πρόγραμμα "σύγκλισης" αφήνει στενά περιθώρια κυβερνητικών ελιγμών στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Εκλείπει δηλαδή από τις αγορές το στοιχείο της αβεβαιότητας που είναι σύνηθες στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων. Αντίθετα, εκτιμάται ότι η έξοδος της χώρας από την προεκλογική περίοδο θα "καθαρίσει" το οικονομικό πεδίο για λήψη κυβερνητικών μέτρων κατά των εργαζομένων και υπέρ των "αγορών", στην κατεύθυνση που οριοθετεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η τοκογλυφία «καλά κρατεί» (2008-11-07 00:00:00.0)
Η μείωση προς όφελος των τραπεζών (2002-12-06 00:00:00.0)
Γενικεύεται η ληστεία των αποταμιεύσεων (2002-05-25 00:00:00.0)
Η τοκογλυφία των τραπεζών ...«εκσυγχρονίστηκε»! (2000-02-06 00:00:00.0)
Μειώθηκαν τα διατραπεζικά επιτόκια (1997-07-25 00:00:00.0)
Μεγάλη άνοδος στη Σοφοκλέους (1997-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ