Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ-ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Η μείωση προς όφελος των τραπεζών

Καρατομούνται τα επιτόκια καταθέσεων. Επιλεκτικές αναπροσαρμογές στα δάνεια, κυρίως στα καταναλωτικά

Σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου αποβαίνει η χτεσινή μείωση κατά μισή εκατοστιαία μονάδα του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα νέα επιτόκια του ευρώ που καθορίζουν το κόστος τους χρήματος στη διατραπεζική αγορά διαμορφώνονται σε 2,75% (από 3,25%), δίνοντας νέο εφαλτήριο για την αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών. Οι Ελληνες τραπεζίτες οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό περίμεναν μια τέτοια απόφαση προχωρούν σε επιλεκτικές αναπροσαρμογές. Καρατομούν στην κυριολεξία τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ στις χορηγήσεις, οι όποιες μειώσεις αφορούν τα καταναλωτικά δάνεια και πολύ λιγότερο, σχεδόν καθόλου, τα στεγαστικά. Το μεγάλο κέρδος, ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, είναι η σημαντική μείωση του κόστους που έχουν για τη χρηματοδότηση των δανείων που χορηγούν στα νοικοκυριά και τα οποία ειδικά στη χώρας μας γνωρίζουν εκρηκτικούς ρυθμούς ανόδου. Ετσι και στο βαθμό που βρίσκουν φτηνό και ζεστό χρήμα μέσα από τη διατραπεζική αγορά, είναι σε θέση και να ανταποκριθούν στη ζήτηση που δημιουργήθηκε από την εφαρμοζόμενη πολιτική, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη «ανάγκη» τις καταθέσεις των πελατών τους.

Μια πρώτη γεύση για τη νέα πολιτική επιτοκίων ήρθε χτες, λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΚΤ, από τη Γιούρομπανκ (του ομίλου Λάτση) ενώ σταδιακά στις επόμενες μέρες σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσουν και οι άλλες τράπεζες.

Η Γιούρομπανκ πέρασε ολόκληρη τη μείωση του βασικού επιτοκίου στις καταθέσεις, που τις μειώνει κατά μισή μονάδα. Ο Ομιλος Λάτση στην κυριολεξία διαλαλεί ότι δε χρειάζεται τη λαϊκή αποταμίευση απευθείας από τους καταθέτες καθώς τη βρίσκει συγκεντροποιημένη στη διατραπεζική αγορά. Αντίθετα, το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια μειώνεται μόλις κατά 0,25 μονάδες σε 5,50% (από 5,75%) και το σταθερό για 5 χρόνια μόλις 0,1 μονάδα (6,2% από 6,3%). Τα καταναλωτικά δάνεια μειώνονται μισή μονάδα: Το προσωπικό δάνειο σε 13,10% (από 13,60%) και στις πιστωτικές κάρτες VISA σε 16,3% από 16,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ