Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό το μηδέν οι εξαγωγές

Το «κάθε χρόνο και χειρότερα» ισχύει για τις ελληνικές εξαγωγές, όπου σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το πρώτο οχτάμηνο του 2002, υποχώρησαν κατά 2,7% έναντι 7% που είχαν υποχωρήσει το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η περαιτέρω υποχώρηση των εξαγωγών οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών κυρίως προς τις χώρες της ΕΕ και λιγότερο σε άλλες περιοχές. Οι ελληνικές εξαγωγές κινήθηκαν αυξητικά κυρίως προς τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Προς τις χώρες της ΕΕ, η αξία των εξαγωγών το διάστημα Γενάρης - Αύγουστος μειώθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Προς το βιομηχανικό κόσμο, συνολικά η πτώση περιορίζεται σε 1,7%, λόγω της ανόδου των εξαγωγών σε αξία προς τις λοιπές χώρες του ΟΟΣΑ (εκτός της ΕΕ). Κατά βάση αυτό οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών κατά 13% προς την Τουρκία και σε μικρότερη έκταση προς τις ΗΠΑ. Προς την πρώτη πάντως η αξία των εξαγωγών απέχει ακόμη πολύ από τα υψηλά επίπεδα των 582 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε φτάσει στο 2000.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αξία των ελληνικών εξαγωγών:

  • Αυξήθηκε κατά 14% στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (κυρίως λόγω της αύξησης προς την Ουκρανία, αλλά και στις περισσότερες άλλες χώρες της περιοχής).
  • Αυξήθηκε κατά 54% στην Κίνα και 140% στην Ινδία.
  • Μειώθηκε κατά 10% προς τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (λόγω της υποχώρησης προς όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά κυρίως της πτώσης κατά 13% της αξίας των εξαγωγών προς την ΠΓΔΜ).
  • Μειώθηκε επίσης κατά 2,6% στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική, κατά 10% στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και κατά 16% σημειώνουν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ