ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Πορεία στο λαό" με το λαό στο περιθώριο

Η τηλεόραση θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της προεκλογικής εκστρατείας του πρωθυπουργού. Μία προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα και "τηλεοπτικός διάλογος" με τον Μ. Εβερτ

Προεκλογική εκστρατεία "νέου τύπου", που σημαίνει καθήλωση του λαού στην τηλεόραση, παθητικοποίηση και περιθωριοποίηση των λαϊκών μαζών από την προεκλογική αναμέτρηση, συναινετική αποσιώπηση των καυτών προβλημάτων του λαού, και "ενθουσιώδης" υπεράσπιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, εγκαινίασε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Κ. Σημίτης περίσσεψαν οι μεγαλοστομίες και οι ψεύτικες και υποκριτικές διακηρύξεις, ενώ το πλαίσιο που έθεσε για την προεκλογική εκστρατεία που θα ακολουθήσει το κόμμα του, δεν περιγράφει τίποτα περισσότερο από μια καμπάνια κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και τις επιθυμίες της οικονομικής ολιγαρχίας για "ήπιο κλίμα" και εξαίρεση της οικονομικής πολιτικής από τη δικομματική "αντιπαράθεση", καθώς και της επιδίωξης του πρωθυπουργού να οδηγηθεί στις εκλογές χωρίς να δεσμευτεί για οτιδήποτε απέναντι στο λαό και να εξουσιοδοτηθεί εν λευκώ με τη λαϊκή εντολή για να προχωρήσει σε πρωτοφανή αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα.

Στα πλαίσια αυτά, ο Κ. Σημίτης αναγόρευσε ως βασικό πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης την τηλεόραση, ενώ συμπληρωματικά το ΠΑΣΟΚ θα κάνει... μία προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 20 του Σεπτέμβρη.

Ο Κ. Σημίτης αποδέχτηκε την πρόταση του Μ. Εβερτ για "τηλεοπτικό διάλογο", διευκρινίζοντας ότι αντιμετωπίζει την τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί του ως δυνατότητα διαλόγου και αντιπαράθεσης, καθώς και ότι "δε βλέπει τον κ. Εβερτ ως μονομάχο". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο "διάλογος" μεταξύ Σημίτη - Εβερτ θα γίνει σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα, με εναλλάξ ερωτήσεις χωρίς δυνατότητα απευθείας διαλόγου, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της. Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης θα δώσει μόνος του συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια καθώς και σε εφημερίδες.

Ως σταθμούς στην πορεία προς το λαό ο Κ. Σημίτης ανέφερε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη, οπότε 22 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει το "νέο μανιφέστο", την επίσκεψή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 6 - 8 του ίδιου μήνα, όπου θα παρουσιάσει την πρότασή του για την "αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη" και τη μοναδική κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 20 του Σεπτέμβρη.

Παράλληλα ο Κ. Σημίτης θα περιοδεύσει στην επαρχία καθώς και σε συνοικίες της Αθήνας, ενώ ανάλογες περιοδείες, τα "εξπρές της νίκης" όπως τα ονόμασε, θα πραγματοποιήσουν ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

"Ναυάγιο" με Ανδρουλάκη

"Ναυάγησε" τελικά, για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, η κάθοδος του Μ. Ανδρουλάκη με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές. Μετά από μιάμιση ώρα συζήτηση χτες το απόγευμα, ο Μ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι έκρινε πως είναι καλύτερο για το "μέλλον της κεντροαριστεράς" να μη μετέχει ως υποψήφιος στις εκλογές, ενώ αρνήθηκε ότι οι αντιδράσεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητά του έπαιξαν ρόλο σε αυτή την κατάληξη. Υποστήριξε ότι θέλει να λειτουργήσει ως "συνδετικός κρίκος στην ανασύνθεση της καινούργιας κεντροαριστεράς". Ταυτόχρονα όμως δήλωσε ότι "στηρίζει ανοιχτά τον κ. Σημίτη" και ευχήθηκε να μπει ο ΣΥΝ στη Βουλή "για να ανοίξουν μετεκλογικά οι διαδικασίες της σύγκλισης και της ανασύνθεσης".

Στη γραπτή δήλωσή του για τη συνάντηση, ο Κ. Σημίτης αναφέρει ότι ο Μ. Ανδρουλάκης του διατύπωσε την άποψη ότι "είναι προτιμότερο να συνεργαστεί μαζί μας μετεκλογικά για να ανοίξουμε νέες διαδικασίες για τη σύγκλιση και ανασυγκρότηση της σύγχρονης κεντροαριστεράς". Ο Μ. Ανδρουλάκης δέχτηκε ωστόσο να συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που θα παραστεί στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα όμως με ορισμένες πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης ήταν αυτός που είπε το "όχι" στον Μ. Ανδρουλάκη, υπολογίζοντας τις εσωκομματικές αντιδράσεις και από "δικούς του" βουλευτές και στελέχη.

"Σκάσε και... ψήφιζε"!

Προσδεθείτε! Εννοείται στους καναπέδες μπροστά στην τηλεόραση. Το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει τη "νέου τύπου" προεκλογική εκστρατεία. Μια εκλογική εκστρατεία αντάξια της εποχής της συναίνεσης που διανύουμε και βέβαια της ξέφρενης νεοφιλελεύθερης πορείας του ΠΑΣΟΚ.

* * *

Ο Κ. Σημίτης με τις χτεσινές δηλώσεις του έδωσε το περίγραμμα αυτής της καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ. Ποιο ήταν το κεντρικό μήνυμα; Ηπιο κλίμα, τηλεοπτικοί "πολιτισμένοι διάλογοι" και... ησυχία. Αλλιώς: "Δε χρειάζεται να θυμίζουμε στο λαό ότι ασκεί το "ύψιστο" δημοκρατικό του δικαίωμα, που του επιτρέπουμε μία φορά κάθε τέσσερα, άντε τρία, χρόνια". Προεκλογική εκστρατεία "νέου τύπου" σημαίνει "Βλέπε, σκάσε και... ψήφιζε"!

* * *

Τι περιλαμβάνει το μενού της "εκσυγχρονιστικής" καμπάνιας; Τι - Βι, Τι - Βι, και πάλι Τι - Βι. Α! και μία προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα και τα... "εξπρές της νίκης".

* * *

Τι, δεν ξέρετε τι είναι τα "εξπρές της νίκης"; Τέλος πάντων. Είναι καραβάνια με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα περάσουν από κάθε νομό της χώρας και όποιος προλάβει... θα ανέβει.

* * *

Εμπνευστής της "επικοινωνιακής στρατηγικής" του ΠΑΣΟΚ άλλη μια φορά είναι ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος φρόντισε να το υπογραμμίσει εμφανιζόμενος καμαρωτός δίπλα στον Κ. Σημίτη.

* * *

Μη νομίζετε όμως ότι το "νέο" ΠΑΣΟΚ θα μείνει στον "πλούσιο και πλήρη", όπως είπε ο πρωθυπουργός, ραδιοτηλεοπτικό διάλογο. Οχι. Πάνω απ' όλα θέλει "τη ζωντανή επικοινωνία και επαφή". Πολύ ωραία! Για ποιο σκοπό όμως; "Για να αφουγκραστούμε το σφυγμό του λαού", απάντησε ο Κ. Σημίτης. Πολύ σαφές. Και εμείς που φοβηθήκαμε, προς στιγμήν, ότι ήθελε να δεσμευτεί απέναντι στο λαό για τα... αντιλαϊκά που θα πάρει.

* * *

Για να μην είμαστε άδικοι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πότε θα δεσμευτεί απέναντι στον λαό. Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, δύο μέρες πριν τις εκλογές! Τότε είπε ο Κ. Σημίτης "θα επαναλάβουμε για το τι ακριβώς θα γίνει την επόμενη μέρα της νίκης".

* * *

Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να δηλώσει ανερυθρίαστα ότι "ο λαός πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί, ποια ακριβώς θα είναι η επόμενη μέρα". Η γλώσσα της αλήθειας αλά Σημίτη.

* * *

Παραλίγο να το ξεχάσουμε το κυριότερο. Ο Κ. Σημίτης είναι κατά της δαπανηρής προεκλογικής καμπάνιας, γιατί προσβάλλει τον πολίτη και "καθιστά άνισες τις συνθήκες της πολιτικής αντιπαράθεσης". Και ακόμα: "Λέμε όχι στην ανεξέλεγκτη σχέση των υποψηφίων με τις οικονομικές δυνάμεις και τις πολύπλευρες εξαρτήσεις που αυτή συνεπάγεται". Καλά, κουτόχορτο νομίζουν ότι τρώει ο κόσμος;

* * *

Στο ίδιο μήκος κύματος, συνέχισε: "Δε θέλουμε την πλήρη εμπορευματοποίηση των ιδεών, των προτάσεων και προπαντός των προσώπων". Αλήθεια, τους έχουν μείνει ιδέες που δεν έχουν πουληθεί;

* * *

Πάντως, στο τέλος ο Κ. Σημίτης φάνηκε ειλικρινής: "Καλώ κάθε πολίτη να απομονώσει και να απορρίψει τον αναχρονιστικό λόγο, τη συνειδητή παραπλάνηση, την άκριτη υποσχεσιολογία, την προεκλογική ύβρη". Ακριβώς φωτογραφίζει την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων του δικομματισμού.

Καταψηφίστε τους!

Π. Κ.

Τα "διλήμματα"

"

Τι θα αλλάξει στη ζωή του Ελληνα πολίτη αν στις εκλογές κερδίσετε;". Το ερώτημα εύληπτο. Τέθηκε δις και τρις κατά τη διάρκεια προχτεσινής τηλεοπτικής εκπομπής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλο. Και εκείνος απάντησε (δις και τρις) ως εξής: "Το ερώτημα για τον ελληνικό λαό είναι αν θέλει να κυβερνηθεί από τον Σημίτη και τα στελέχη του ή από τον Εβερτ και τα δικά του στελέχη. Αυτό είναι το ερώτημα"!

***

Θα μπορούσε να σχολιαστεί η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους με εκείνο το παλιό - και αμφισβητούμενου χιούμορ - ανέκδοτο, όπου ο πιτσιρικάς δηλώνει προς τον πατέρα του ότι "δεν του αρέσει η γιαγιά" και εκείνος του απαντά "καλά, φάε μόνο τις πατάτες"... Ομως τα πράγματα δε σηκώνουν πλάκα κανενός είδους, μετά και τη χτεσινή υπόμνηση Σημίτη ότι ο λαός στις εκλογές έχει "να κρίνει ηγέτες"... Εδώ, ουσιαστικά, η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε απείρου κάλλους ολισθήματα. Πρώτον, το δίλημμα Σημίτης ή Εβερτ - και ιδίως με τον τρόπο που τίθεται - οδηγεί ευθέως στην "κορνιζοποίηση" της πολιτικής. Κατά ένα άκρως αντιαισθητικό τρόπο (για όσους θεωρούν ότι έχει αισθητικά υπονοούμενα η απάντηση Βενιζέλου) η πολιτική, η κοινωνική δράση, η ψήφος του πολίτη, το δικαίωμά του να εκλέγει και να ψηφίζει - πρώτα και κύρια πολιτικά προγράμματα - εκπίπτουν στο επίπεδο της αγοράς... κορνίζας. Αν δεν τηρούσαν τα προσχήματα, δεν αποκλείεται να διεξήγαγαν τον προεκλογικό αγώνα με επιχειρήματα του τύπου "θέλετε τον κομψό Σημίτη ή τον στρουμπουλό Εβερτ στην καρέκλα του πρωθυπουργού"...

***

Δεύτερο, η μη απάντηση στο ερώτημα "τι θα αλλάξει" σε ενδεχόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Την αλήθεια ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον προσανατολισμό της κυβέρνησης. Θα συνεχίσει στον αντιλαϊκό και υποτελή δρόμο της. Και αυτά είναι πράγματα που βεβαίως δεν μπορεί να πει ένας υπουργός. Τρίτο, η μη απάντηση Βενιζέλου υπηρετεί ένα - ακόμα μεγαλύτερο - ψέμα. Το ψέμα είναι ότι, δήθεν, δε θα αλλάξει τίποτα... Στην πραγματικότητα θα αλλάξουν πολλά. Διότι μπορεί ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να μείνει ίδιος, όμως η ένταση με την οποία θα προωθηθούν τα μέτρα της "αλματώδους" επίθεσης κατά των εργαζόμενων σχεδιάζονται να είναι... ολυμπιακών προδιαγραφών. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι Σημίτης ή Εβερτ. Το ερώτημα είναι συντήρηση, εξάρτηση και αφαίμαξη ή πρόοδος, αντίσταση, αντεπίθεση του λαού; Οποιος θέλει τα πρώτα μπορεί να ψηφίσει και Σημίτη, και Εβερτ και όλους τους υπόλοιπους που τους πλαισιώνουν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντηρεί τον δικομματικό καυγά

Με την κοινή συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την προσπάθεια να εμφανιστεί έτοιμο ενόψει των επικείμενων εκλογών. Η συνεδρίαση θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και δεν αναμένεται να ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα της προεκλογικής τακτικής του κόμματος.

Χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παυλόπουλος με δηλώσεις του έδωσε συνέχεια στον ανούσιο δικομματικό καυγά για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η τηλεοπτική αναμέτρηση Εβερτ - Σημίτη, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ προτείνει τρεις τηλεοπτικές "μονομαχίες" των δύο, ενώ επιφυλάχτηκε να απαντήσει για την πρόταση Σημίτη για μία κοινή εμφάνιση. Στο μεταξύ ούτε χτες υπήρξε κάποια εξέλιξη σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη. Παρόλο που θεωρείται σχεδόν δεδομένη η κάθοδός της στην Α Αθήνας, από τη Ρηγίλλης έλεγαν ότι το θέμα το χειρίζεται προσωπικά ο Μ. Εβερτ. Στην Α Αθήνας δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο βουλευτής Κ. Σαψάλης, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Ο πρόεδρος του κόμματος αρχίζει τις περιοδείες του και την Πέμπτη θα περιοδεύσει στο Αιγάλεω και το Περιστέρι και την Παρασκευή στη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο μεταξύ ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της ΝΔ επί Μητσοτάκη και νυν διαγραμμένος από το κόμμα Γ. Δημητροκάλλης ανακοίνωσε ότι η κίνησή του θα κατεβάσει ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ