ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Κυβερνητική απόφαση - πρόκληση

Κατάφωρη αλλοίωση της ομόφωνης απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής από την κυβέρνηση

Απόφαση - εμπαιγμός, που αποσκοπεί στην αναπαραγωγή του δικομματισμού και την περιθωριοποίηση των μικρότερων κομμάτων, ιδίως του ΚΚΕ, εξέδωσε χτες η κυβέρνηση, σχετικά με τον τρόπο προβολής της προεκλογικής εκστρατείας των πολιτικών δυνάμεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αλλοιώνοντας την ομόφωνη απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με το ζήτημα, άφησε στη "διακριτική ευχέρεια" των ιδιωτικών καναλιών τη μετάδοση της μιας ωριαίας συνέντευξης Τύπου των αρχηγών των κομμάτων και της προεκλογικής συγκέντρωσης του κάθε κόμματος, την ισότιμη παρουσίαση των κομμάτων στα τηλεοπτικά "παράθυρα" και τα δελτία ειδήσεων και την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων υποψηφίων βουλευτών.Αφησε, δηλαδή, στους ιδιωτικούς σταθμούς ανοιχτό το δρόμο, να συνεχίσουν να αποκλείουν "νόμιμα" από τα προγράμματά τους τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο σημερινό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο. Κάτι που σαφέστατα ευνοεί του δύο βασικούς εταίρους του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), αλλά και τα πολιτικά τους συμπληρώματα (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ).

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της "κεντροαριστεράς" και των "εκσυγχρονιστών" παρέβλεψε τη χτεσινή, ομόφωνη απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής και αποφάσισε η προεκλογική συγκέντρωση που κάθε κόμμα θα αποφασίσει να μεταδοθεί από την τηλεόραση, να μεταδοθεί υποχρεωτικά από την κρατική τηλεόραση και προαιρετικά από την ιδιωτική. Η Διακομματική είχε αποφασίσει την προηγούμενη Πέμπτη, η συγκέντρωση να μεταδοθεί υποχρεωτικά και από την ιδιωτική. Το ίδιο ισχύει και για τη μια από τις δύο συνεντεύξεις Τύπου των αρχηγών κομμάτων ή συνασπισμών, παρά τα αντίθετα συμφωνηθέντα. Επιπλέον, ενώ η Διακομματική είχε αποφασίσει ότι και οι ιδιωτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αναλογικά εκπροσώπους κομμάτων στα "παράθυρα" των δελτίων ειδήσεων και το ίδιο πνεύμα να διέπει τα δελτία γενικά, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί απλά "οφείλουν να μεριμνούν" για τα παραπάνω. Τέλος, στην απόφαση δεν αναφέρεται λέξη για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων υποψηφίων βουλευτών από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ η Διακομματική είχε αποφασίσει να επιτραπεί ένα διαφημιστικό μήνυμα, μέγιστης διάρκειας ενός λεπτού, για κάθε υποψήφιο από κάθε κανάλι.

Οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να εξηγήσουν, ίσως, τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κοινοποίηση της απόφασης. Μιας απόφασης που υπογράφτηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Τύπου από χτες το πρωί, πριν ακόμα παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στους νέους, υπηρεσιακούς υπουργούς. Απόφασης, που τελικά κοινοποιήθηκε αργά, χτες, το βράδυ. Μάλιστα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών απέδιδε την καθυστέρηση σε "τεχνικές διορθώσεις" στο κείμενο της απόφασης. Διορθώσεις που, τελικά, αποσκοπούσαν στην ουσιαστική αλλοίωση της απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής.

  • Οπως δήλωσε στο "Ρ" η γεν. γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, η κοινή υπουργική απόφαση θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με προχτεσινή ημερομηνία και η ισχύς της θα είναι από χτες. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή της ξεκινά, πρακτικά, από σήμερα. Η εφαρμογή αποτελεί και το κύριο ζήτημα, καθώς μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ιδιωτικά κανάλια θα σεβαστούν την απόφαση και θα την τηρήσουν. Αν όχι, πώς θα κινηθούν τα αρμόδια όργανα για να επιβάλουν την εφαρμογή της, καθώς και κυρώσεις στους παραβαίνοντες.
Εξω από τη γυάλα

Την αυστηρότητά τους θα εξαντλήσουν οι δήμαρχοι του δικομματισμού για όσους πολιτικούς φορείς δε συμμορφωθούν "προς τας υποδείξεις", που αποφάσισαν για την... ευπρεπέστερη διεξαγωγή των εκλογών.

Η θέση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας διατυπώθηκε στον μέχρι χτες υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Ακη Τσοχατζόπουλο και είναι σαφής: "Η αφισορύπανση, τα αεροπανό, τα σπρέι και οι θορυβώδεις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν για τις προεκλογικές περιόδους από δω και μπρος". Ο υπουργός φυσικά υπερθεμάτισε.

Παράλληλα, η ΚΕΔΚΕ απευθύνει έκκληση στην πολιτεία και στα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ να κρατήσουν μια ισότιμη στάση απέναντι στα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στις εκλογές. Φυσικά η ΚΕΔΚΕ δε λέει πώς θα γίνει αυτό, αλλά το... εύχεται. Διαπιστώνει ότι η διοργάνωση μεγάλων συγκεντρώσεων στα αστικά κέντρα έχει παρέλθει. Αυτό βέβαια ισχύει για τις συγκεντρώσεις - πανηγύρια που διοργανώνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Συγκεντρώσεις σε στιλ ρωμαϊκών θριάμβων όπου οι μεταφερόμενοι οπαδοί περιφέρονται άσκοπα χωρίς να ακούν, αλλά έχουν την αίσθηση της δύναμης και της υπεροχής απέναντι στον "αντίπαλο" τον οποίο θα"συντρίψουν" την Κυριακή των εκλογών. Συγκεντρώσεις εντυπώσεων όπου ο καθένας ακούει τα πάντα και τίποτα.

Σήμερα οι εντυπώσεις δημιουργούνται μέσα από την αποσπασματική εικόνα που δίνει για την πραγματικότητα η τηλεόραση. Καρέκαρέ το γεγονός "προσφέρεται" στον τηλεθεατή απονευρωμένο ή με την ένταση που θέλουν όσοι διευθύνουν τα κανάλια.

Ομως, υπάρχουν και οι συγκεντρώσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τον ομιλητή, έχουν άποψη, θέση. Παίρνουν μέρος σε κάτι κοινό μαζί με άλλους ανθρώπους έξω από τα ντουβάρια του σπιτιού τους όπου ο απομονωμένος, παθητικός τηλεθεατής με το τηλεκοντρόλ αλλάζει με ρυθμό ζαλάδας τα κανάλια για να δει τα ίδια και τα ίδια. Ανταλλάσσουν πληροφορίες, γνώμες, ιδέες. Συμμετέχουν πραγματικά, δεν ακούνε παθητικά.

Αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις είναι στο στόχαστρο εκείνων που θέλουν να κάνουν τον πολίτη ακόμα πιο αδιάφορο. Να τον κλείσουν στο σπίτι του και να ακούει άκριτα ό,τι σαβούρα τον μπουκώνουν.

***

Η ΚΕΔΚΕ είναι υπέρ του οργανωμένου δημοκρατικού διαλόγου. Ετσι ισχυρίζεται τουλάχιστον θεωρώντας δημοκρατικό διάλογο τον πειθαρχημένο και συντεταγμένο "διάλογο" που κάνουν τα κανάλια. Τηλεθεατές και ομιλητές, στοιχημένοι σαν στρατιωτάκια στη γραμμή, συζητούν δήθεν θέματα που καθορίζονται από δημοσιογράφους - κυνηγούς της θεαματικότητας αλλά και μεγαλοδημοσιογράφους - λάτρεις της παχουλής τσέπης και των παιχνιδιών εξουσίας, που παίζουν με μεγαλοεπιχειρηματίες και πολιτικούς.

***

Το ΚΚΕ διοργανώνει τις συγκεντρώσεις του στους δρόμους όπου συναντώνται άνθρωποι και ιδέες. Στις περιοδείες τους οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος συζητούν ανοιχτά με το λαό. Πόρταπόρτα τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ κουβεντιάζουν ανοιχτά τις θέσεις του. Σε μια προσωπική επαφή όπου αναζητούν την αντίθετη γνώμη του συναδέλφου, του γείτονα. Εκεί όπου συναντιούνται τα βλέμματα. Πρόσωπο με πρόσωπο. Εκεί όπου πρωταγωνιστεί η γνώμη του απλού πολίτη. Εκεί που η πολιτική άποψη βγαίνει έξω από τη γυάλα όπου κολυμπούν τα χρυσόψαρα του δικομματισμού.

Α.

Προσπάθεια φίμωσης με την κάλυψη των δημάρχων

Φίμωση των δυνάμεων, που αντιτίθενται στο σημερινό πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο, προσπαθούν να επιβάλουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και, μάλιστα, μέσα από τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Ακης Τσοχατζόπουλος με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασαν τις θέσεις του ΔΣ της Ενωσης για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα. Θέσεις, που, με προσχήματα, όπως τη "διατήρηση της αισθητικής των πόλεων" και την "προστασία του περιβάλλοντος", κατατείνουν στον περιορισμό της πολιτικής αφίσας σε λίγους, μόνο, χώρους που θα καθορίζουν οι δημοτικές αρχές. Σαν αντίδοτο στον αποκλεισμό πολιτικών δυνάμεων από τα μέσα ενημέρωσης, λόγω των απόψεών τους, κάνουν "έκκληση" στα μέσα ενημέρωσης να κρατήσουν μια ισότιμη στάση απέναντι στα πολιτικά κόμματα, που μετέχουν στις εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε τις απόψεις του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ, ενώ ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος,που με στόμφο διακηρύττει την απαγόρευση της πολιτικής αφίσας στην προεκλογική περίοδο, διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν αφορά μόνο αφίσες υποψηφίων βουλευτών, αλλά και κομμάτων. Επίσης σημείωσε ότι για την απαγόρευση στην Αθήνα θα βασιστεί στον κανόνα καθαριότητας που ψήφισε παλαιότερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Μόνο που τότε διαβεβαίωνε ότι οι περιορισμοί αφορούν μόνο στην εμπορική αφίσα.

Ο Λεων. Αυδής

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεωνίδας Αυδής,με διάβημά του στο δήμαρχο Αθηναίων, ζήτησε να λάβει ο δήμος θετικά μέτρα για να εξασφαλιστεί στα κόμματα πλήρης δυνατότητα άμεσης και απ' ευθείας ενημέρωσης του λαού με αφίσες και αεροπανό. Επισήμανε, εξάλλου, ότι η προσφυγή στις μεθόδους της άμεσης ενημέρωσης αποτελεί αναντικατάστατο τρόπο διάδοσης των ιδεών για τα κόμματα που επαγγέλλονταν αρχές διαφορετικές από τις επικρατούσες.

Ο επικεφαλής τονίζει ότι όταν τα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν την επικρατούσα άποψη, οι περιορισμοί στη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης λειτουργούν σε βάρος μόνο των κομμάτων που προτείνουν διαφορετική άποψη. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η προσβολή της αισθητικής της πόλης για το σύντομο διάστημα της προεκλογικής περιόδου πρέπει να γίνεται ανεκτή για χάρη του υπέρτερου αγαθού της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

  • Συνάντηση με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας είχε χτες ο υπουργός Εσωτερικών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας. Λίγο αργότερα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του στον νέο, υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Β. Σκουρή. Ο Β. Σκουρής είναι καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΓΕΡ. ΑΡΑΒΑΝΗΣ
Επαληθεύτηκαν οι φόβοι μας

Ο Γερ. Αραβανής,εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, σε δήλωσή του τονίζει τα εξής:

"Δυστυχώς, οι φόβοι μας ότι δε θα περιέχονται στην υπουργική απόφαση όλα τα ομόφωνα συμφωνηθέντα στη Διακομματική Επιτροπή επιβεβαιώνονται.

Πρώτον, ενώ μιλάμε για υποχρέωση των ιδιωτικών καναλιών να έχουν δίκαια μοιρασμένο το χρόνο μεταξύ όλων των κομμάτων στα παράθυρα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων,όπως και στα ρεπορτάζ για την προεκλογική δράση των κομμάτων και στις λειτουργούσες εκπομπές λόγου που έχουν υψηλή ακροαματικότητα, η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι τα ιδιωτικά κανάλια απλά μεριμνούν χωρίς βέβαια να τα υποχρεώνει.

Δεύτερον, ενώ ρητά αποφασίστηκε ότι δε θα υπάρχουν σποτς υποψηφίων βουλευτών στα πανελλαδικά και στα τοπικά τηλεοπτικά μέσα, αυτή η συμφωνία δεν αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.

Τρίτον, μιας μόνο συνέντευξης πολιτικού αρχηγού,από τις δύο που αρχικά είχε συμφωνηθεί, είναι τελικά υποχρεωτική η μετάδοσή της από τα ιδιωτικά κανάλια, ενώ η μετάδοση της δεύτερης είναι προαιρετική.

Τέταρτον, ενώ είχε συμφωνηθεί να μεταδώσουν υποχρεωτικά τα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα μια συγκέντρωση,γίνεται και αυτό προαιρετικό.

Αν λοιπόν μεταξύ της απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής και της υπουργικής απόφασης, που μεσολάβησαν λίγες ώρες και ήταν σύμφωνος και ο υπουργός, υπάρχει αυτό το χάσμα, τότε μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει κατά την εφαρμογή της απόφασης από μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ